« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Відкритий лист Федерації професійних спілок України щодо протиправного зазіхання на профспілкове майно

Відкритий лист Федерації професійних спілок України щодо протиправного зазіхання на профспілкове майно

Президенту України Петру Порошенку, голові Верховної Ради України Олександру Турчинову, Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, головам депутатських фракцій та груп, депутатам, які не входять до  депутатських фракцій та груп

Шановні керівники держави, народні обранці!

Федерація професійних спі­лок України звертається до вас із приводу критичної ситуації, що склалася довкола майна Фе­дерації професійних спілок України та суб’єктів господа­рювання, створених за участю ФПУ.

Однією з чільних складових політики держави є соціально орієнтований напрям розвитку суспільства. Не останню роль у цьому процесі відіграють про­грами з оздоровлення та збере­ження трудового потенціалу громадян, які працюють на шкідливих виробництвах і де є ризики професійних захворю­вань та травматизму. А це май­же 3 млн працівників, 2 млн ін­валідів праці, постраждалі вна­слідок Чорнобильської ката­строфи. Практично кожна дити­на шкільного віку та студент­ська молодь потребують профі­лактичного оздоровлення.

Система профспілкових санаторно-курортних та оздо­ровчих закладів є сьогодні єди­ним у державі цілісним комп­лексом, що забезпечує повний цикл надання лікувальних та реабілітаційних послуг най­ширшого спектру і складає основу санаторно-курортної га­лузі економіки. Профспілкові заклади є найбільш доступни­ми для трудящих за ціною/якіс­тю й охоплюють усі регіони і кліматичні зони України.

За роки незалежності Украї­ни курортні та туристичні за­клади профспілок були само­достатніми, існували без дер­жавної фінансової підтримки. Виключно за рахунок сумлін­ної та наполегливої праці тру­дових колективів збережено ку­рортні рекреації та природні лі­кувальні заклади. У системі профспілкових закладів зайня­то майже 30 тис. працівників, яким вчасно й офіційно сплачу­ється заробітна плата, дотри­муються всі соціальні гарантії щодо відпусток, лікарняних, пільг та компенсацій, що сьо­годні, як ніколи, дуже важливо для членів родин працівників курортів. Лише за останніх два роки в системі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» було сплачено понад 780 млн грн податків та інших обов’язкових платежів до держбюджету, а ПрАТ «Укрпрофтур» – близько 85 млн грн. При цьому в профспілкових санаторно-курортних закладах у 2012–2013 роках проліковано й оздоровлено майже 700 тис. осіб, охоплено туризмом та екс­курсійним обслуговуванням 780 тис.

У поточному році в зв’язку з анексією Криму та проведен­ням антитерористичної опера­ції на сході країни профспілко­ві оздоровниці прийняли на тимчасове проживання сотні біженців та військових, пролі­кували десятки учасників Єв­ромайдану.

Однак протягом останніх ро­ків за вказівками попередньої влади органами прокуратури і судовими інстанціями вчиня­ються дії щодо примусового ви­лучення майна ФПУ та переда­чі його державі в особі Фонду державного майна України.

У результаті судових розгля­дів частину санаторно-курортних закладів, готелів, турис­тичних баз вже визнано влас­ністю держави в особі ФДМУ. Хоча не наведено жодних доку­ментально підтверджених фак­тів про участь держави в ство­ренні об’єктів власності ФПУ.

Зазначаємо, що відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, ко­ристуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приват­ної власності набувається в по­рядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправ­но позбавлений права власнос­ті. Право приватної власності є непорушним. Це відповідає міжнародним договорам, до яких приєдналася Україна.

Проте практика відкриття виконавчих проваджень, у ході яких планується вилучити май­но в профспілок та передати його до державної власності, продовжується. Такі дії викли­кають обґрунтовану підозру щодо особистої зацікавленості певного кола осіб, які в подаль­шому мають намір приватизу­вати дані об’єкти.

Останнім часом у провідних ЗМІ, мережі Інтернет почали з’являтися вочевидь замовні публікації про нібито неспро­можність профспілок управля­ти санаторіями. Їх зміст, акцен­ти, обвинувачення свідчать про відверті спроби дискредитува­ти ФПУ як власника об’єктів суспільно необхідної соціаль­ної діяльності.

Нині ситуація щодо проф­спілкового майна ще більше за­гострюється в зв’язку з останні­ми суспільно-політичними по­діями в країні. Анексія терито­рії Автономної Республіки Крим, прийняття низки неза­конних нормативно-правових актів органами влади Криму вже негативно вплинули на всю систему санаторно-курортних та туристичних закладів. Сотні тисяч працівників України та членів їх сімей втратили мож­ливість для оздоровлення в по­точному році.

Питання неможливості здій­снювати навіть оперативний контроль над підприємствами, розташованими на території Криму, постає щодня гостріше і вимагає прийняття швидких та правильних управлінських рішень. Однак на законодавчо­му рівні питання економічної діяльності та управління проф­спілковим майном на тимчасо­во окупованій території АР Крим не врегульовано. З цією метою було внесено на розгляд Верховної Ради України зако­нопроект про внесення змін до Закону України «Про професій­ні спілки, їх права та гарантії діяльності» в аспекті законо­давчого закріплення за проф­спілками їхнього майна, в тому числі розташованого на окупо­ваній території Криму, що по­силило б правову позицію сто­совно захисту майна в міжна­родних судах. На жаль, процес обговорення законопроекту проходив на рівні емоцій депу­татів, а не виваженої правової оцінки, в результаті чого рі­шення не прийнято.

Зрозуміло, що ФПУ вживати­ме всіх заходів для захисту свого майна як законний власник, майнові права якого офіційно підтверджено державою, та від­стоюватиме своє право на вільне володіння, користування та роз­порядження майновими об’єктами з метою задоволення сус­пільних інтересів громадян.

Відомо й те, що 18–19 лютого ц. р. пожежею було фактично знищено центр профспілкового руху України – Будинок спілок у м. Києві, внаслідок чого Феде­рація профспілок України та більше 20 її членських організа­цій втратили робочі місця, за­лишилися без документів, орг­техніки та даху над головою. Однак спроби «погорільців» розпочати роботи з відновлен­ня Будинку профспілок отри­мують спротив столичної вла­ди і замість підтримки проф­спілки натикаються на перепо­ни, а в засобах масової інформа­ції з’являються все нові заяви про необхідність знесення бу­дівлі. Також досі не звільнено від присутності сторонніх осіб приміщення Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України (Жовтне­вий палац), у зв’язку з чим Па­лац не має змоги проводити концертно-театральні заходи, відновлювати пошкоджене майно та фактично перебуває на межі банкрутства.

Під час масових заворушень у м. Одесі 2 травня 2014 року їх учасниками було захоплено Будинок профспілок Федерації професійних спілок Одеської області. Внаслідок пожежі, яка виникла в зазначеній будівлі, було пошкоджено приміщення та майно, зокрема розтрощено та пограбовано офісну техніку, меблі профспілкових організа­цій. За бездіяльності правоохо­ронних органів у зазначеній будівлі загинули десятки лю­дей. На звернення ФПУ до в. о. Президента та Прем’єр-міністра щодо об’єктивного розслідування причин цих по­дій та сприяння у відновленні споруд належної реакції, на жаль, не отримано. Досі немає відповіді й від Генерального прокурора України.

ПРЕЗИДІЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК УКРАЇНИ

29.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання