« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Заява федерації профспілок України про недопущення зниження соціальних гарантій громадян в умовах запровадження економічних реформ

Заява федерації профспілок України про недопущення зниження соціальних гарантій громадян в умовах запровадження економічних реформ

Критична ситуація, що вини­кла в нашій країні, – трива­ле падіння виробництва, спустошена державна казна, негативне сальдо торговель­ного балансу, критичне зниження золотовалютного резерву, коло­сальний зовнішній борг, що діста­лись новій владі, потребує адек­ватного реагування. У цих склад­них умовах профспілки вважають, що принциповою умовою віднов­лення суспільної та економічної стабільності має стати справедли­вий і посильний розподіл тягаря відповідальності між державою, бізнесом, громадянами.

27 березня Верховна Рада Укра­їни прийняла ініційований Уря­дом пакет антикризових рішень. Такі заходи, як декриміналізація і детінізація економіки, віднов­лення справедливості у сфері опо­даткування доходів та запрова­дження податків на багатство, пе­рехід до єдиних правил у пенсій­ному забезпеченні відповідають очікуванням суспільства. Водно­час профспілки вважають непри­пустимим порушення конститу­ційного права працівників на га­рантування мінімальної заробіт­ної плати не нижче прожиткового мінімуму та посилення дискримі­нації в оплаті праці працівників бюджетної сфери.

Нічим не виправданим є зна­чне підвищення цін та тарифів на життєво необхідні газ та електро­енергію, що провокують двознач­ний рівень інфляції. Драматизм ситуації посилюється тим, що зростання цін відбуватиметься одночасно із «замороженням», а насправді – реальним зменшен­ням заробітної плати для пере­важної більшості працівників, та в умовах загрози суттєвого зрос­тання безробіття. Одночасно ско­рочується ресурс допомоги безро­бітним, яких стане більше в зв’язку із втратою традиційних ринків збуту для українських про­мислових підприємств.

Урядові ініціативи викликали надзвичайно гостру дискусію у суспільстві та профспілковому се­редовищі, оскільки внаслідок їх ухвалення існує загроза падіння і без того невисокого життєвого рів­ня співвітчизників, а бізнес і бага­тії, як це було неодноразово, знову матимуть мінімум втрат або при­множать свої статки. Суспільство має право знати, хто і яку ціну по­винен сплатити за подолання кри­зи, якими будуть тривалість «за­тягування пасків» та подальші перспективи.

Окремо заявляємо про непри­пустимість нав’язування МВФ су­веренній країні будь-яких обме­жень соціальних чи трудових прав громадян та наголошуємо на зобов’язаннях держави виконува­ти ратифіковані конвенції Міжна­родної організації праці.

Природно, що профспілки не мо­жуть підтримати непопулярні но­вації Уряду. Ми переконані: будь-які рішення, що стосуються міль­йонів людей, мають бути макси­мально прозорими, обґрунтовани­ми, і, безперечно, таким рішенням має передувати конструктивний соціальний діалог і завчасне запро­вадження заходів з мінімізації не­гативних соціальних наслідків для населення. У цей період украй важ­ливим є жорстке забезпечення до­тримання трудових прав, переду­сім на безпеку праці, своєчасну й повну її оплату, соціальне страху­вання працівників. Винні у зарплатних боргах мають нести суворе покарання, а працівникам у випад­ку заборгованості мають сплачува­ти компенсацію за кожен день за­тримки виплати заробленого.

Федерація профспілок України закликає Уряд негайно підготува­ти та запровадити програму дій забезпечення умов активізації економіки та збереження й розви­тку вітчизняного виробництва, основного джерела наповнення державної казни та захисту від безробіття, а також залучення не­спекулятивних інвестицій і роз­ширення ринків збуту української продукції. Врешті-решт, україн­ські мільярдери й мільйонери ма­ють надати країні всю необхідну фінансову допомогу, й тоді не по­трібно буде порушувати й без того мізерні соціальні гарантії про­стих українців.

ПРИЙНЯТО ПРЕЗИДІЄЮ ФПУ 27 БЕРЕЗНЯ2014 РОКУ

 

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «РІШЕННЯМ ВЛАДИ МАЄ ПЕРЕДУВАТИ КОНСТРУКТИВНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ»

Складна економічна ситуація, що виникла в країні, викликає серйозне занепокоєння великої кількості працівників, проф­спілкових активістів, які звертаються до Федерації профспілок України з проханням вплинути на такі чутливі для людей пи­тання, як скорочення робочих місць та вивільнення значного числа працюючих, «замороження» заробітних плат та пенсій. Членські організації ФПУ вкрай стурбовані такими негативни­ми явищами в економіці, як тривале падіння виробництва, зниження інвестиційної активності, бюджетний дефіцит та не­гативними тенденціями щодо інших макроекономічних по­казників, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

Федерація профспі­лок з розумінням ставиться до «спадку», який діс­тався новій владі, і водно­час вважає, що негативні соціально-економічні тен­денції в країні потребують адекватного реагування. Про це йдеться в листі в. о. Голови ФПУ Григорія Осо­вого до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Зокрема, в своєму звер­ненні до глави Уряду Гри­горій Осовий наголосив, що будь-які рішення, які стосуються мільйонів пра­цівників, законні інтереси яких представляють проф­спілки, мають бути макси­мально прозорими, об­ґрунтованими, і, безпере­чно, таким рішенням має передувати конструктив­ний соціальний діалог і за­вчасне запровадження за­ходів з мінімізації негатив­них соціальних наслідків для населення.

Федерація профспілок України вбачає шляхи ви­ходу з кризи у запрова­дженні програми дій за­безпечення умов активіза­ції економіки та збережен­ня й розвитку робочих місць, вітчизняного вироб­ництва в цілому, як осно­вного джерела наповне­ння держбюджету та за­хисту від безробіття.

Для обговорення на фахо­вому рівні чутливих питань соціально-економічного захисту працівників у рам­ках проведення економіч­них реформ Григорій Осо­вий звернувся до глави Уряду з пропозицією про проведення в першій по­ловині квітня зустрічі з ке­рівниками всеукраїнських профспілок та територі­альних профоб’єднань.

06.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання