« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Позиція Федерації профспілок України щодо цін і тарифів на енергоносії для населення

Позиція Федерації профспілок України щодо цін і тарифів на енергоносії для населення

Федерація профспілок Украї­ни вкрай стурбована безапе­ляційністю нових чиновни­ків про готовність виконати всі умови Міжнародного ва­лютного фонду при наданні кредиту Україні та ухиленням від обговорення цих важливих питань із суспільством.

З вуст високопосадовців звучить про наміри Уряду підвищити ціни і тарифи на газ для населення та здій­снення інших «непопулярних» заходів для отримання грошей від МВФ.

Безперечно, що в ситуації, в якій перебуває економіка і соціальна сфе­ра України, міжнародна фінансова до­помога дуже важлива. Однак громадя­ни України мають зрозуміти, чому за таку допомогу їм слід більше платити за газ українського видобутку, об’єми якого перевищують потреби населен­ня в ньому.

За оцінками експертів, газовидо­бувні підприємства і газотранспортні компанії, які добувають на території нашої держави дешевий український газ, отримують високі прибутки. Чому необхідно фактично примушувати громадян України за спекулятивними цінами купувати український газ?

Суспільство вимагає пояснень: хто видобуває цей газ, хто використовує це національне багатство, кому і за якою ціною реалізовується.

Профспілки відстоюють позицію, що газ вітчизняного виробництва по­винен використовуватися виключно на потреби населення, і ціна має бути прозорою на всьому ланцюгу від свердловини до кухні споживача.

Вимогою часу є системне переза­вантаження роботи Національної ак­ціонерної компанії «Нафтогаз Украї­ни» – монополіста з транзиту і збері­гання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортуван­ня нафти трубопровідним транспор­том територією України, який із року в рік був штучно збитковим. Це пи­тання має бути взяте під жорсткий громадський контроль.

Профспілки категорично проти пе­рекладання на населення втрат через застарілі низькоефективні технології, нецільові витрати енергетичних під­приємств, застосування тіньових і ко­рупційних схем, неефективну органі­зацію виробництва та невиправдані збитки при транспортуванні.

Розуміння необхідності забезпе­чення життєздатності виробництва на енергетичних підприємствах для по­вноцінного надання послуг з енерго­забезпечення населення, а також для безперебійної роботи самих підпри­ємств лише підкреслює неприпусти­мість використання підвищення цін і тарифів для населення з метою спеку­лятивного збагачення окремих осіб за рахунок простих людей. Особливо не­припустимим і аморальним це є в умовах вкрай низького рівня заробіт­них плат та пенсій більшої частини українців.

Наголошуємо, підвищення тарифів на енергоносії призведе до зростання рівня енергетичної бідності серед на­селення та погіршення якості життя громадян.

В умовах відновлення суспільно-політичної стабільності будь-які рі­шення, які можуть негативно позна­читися на рівні життя населення, ма­ють бути максимально прозорими, об­ґрунтованими та супроводжуватися упереджувальними заходами соціаль­ного захисту населення і, безперечно, таким рішенням має передувати ши­роке громадське обговорення.

Саме за активної підтримки насе­лення профспілкам вдалось у свій час домогтись запровадження диференці­йованих тарифів для громадян: при споживанні газу для базових життє­вих потреб ціна стала мінімальною, а для обігріву басейнів та палаців – максимальною. Такий принцип є справедливим, і його відміна непри­пустима.

Закликаємо Кабінет Міністрів України та МВФ до відкритого діало­гу з громадськістю, в тому числі проф­спілками та незалежними експертами.

Федерація профспілок України за­стерігає новий Уряд України щодо не­можливості застосування в роботі ста­рих підходів і штампів та наголошує на необхідності приймати виважені рішення з питань, які безпосередньо стосуються рівня життя населення.

09.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання