« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

ПРОФСПІЛКИ СФОРМУВАЛИ ПРАВОВУ ПОЗИЦІЮ ЩОДО ПРОЄКТУ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ

ПРОФСПІЛКИ СФОРМУВАЛИ ПРАВОВУ ПОЗИЦІЮ ЩОДО ПРОЄКТУ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ

СПО об’єднань профспілок на засіданні ухвалив рішення про правову позицію щодо розгляду урядового проєкту Трудового ко­дексу України.

Відзначаючи безумовний позитивний крок Мінекономі­ки щодо виконання законо­давчого припису щодо роз­робки змін трудового законо­давства у вигляді проєкту саме кодифікованого акту, на необхідності чого неодноразо­во наполягала саме профспіл­кова сторона, СПО об’єднань профспілок констатує необ­хідність суттєвого доопрацю­вання документу на тристо­ронній основі, зокрема, з ви­користанням напрацювань у проєктах, які раніше вноси­лись до Верховної Ради Укра­їни (реєстр. №№ 1658, 2410-1 ).

Проєкт Трудового кодексу складається з шести окремих книг, які фактично компілю­ють окремі положення проєк­ту Закону України «Про пра­цю», зокрема й ті, які неодно­разово не підтримувались СПО об’єднань профспілок з урахуванням висновків МБП щодо їх невідповідності поло­женням і стандартам, визна­ченим міжнародними право­вими актами, Директивами ЄС у сфері регулювання соці­ально-трудових відносин.

Через такий підхід розроб­ників деякі норми законів та проєктів, технічно об’єднаних у проєкті ТК, не кореспонду­ються між собою, відрізня­ються за змістом, терміноло­гією, містять значну кіль­кість суперечливих, неодноз­начних та незрозумілих трак­тувань і формулювань, що є недопустимим. В окремих ви­падках відбувається скоро­чення рівня гарантій прав працівників, що не може бути підтримано, а також необ­ґрунтовано скасовується дер­жавне правове регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та праців­никами.

Крім того, зважаючи на по­точний переговорний процес щодо вступу України до ЄС, проєкт ТК, містить правові прогалини щодо регулюван­ня цілих секторів правовідно­син, які рамково регулюються нормами ЄС та розкривають­ся країнами-членами ЄС у на­ціональних НПА. Зокрема, це стосується неврегульованості питань щодо гарантій діяль­ності профспілкових органі­зацій та забезпечення їх прав роботодавцями, питань учас­ті працівників в управлінні підприємствами, додаткових гарантій осіб з особливими фізичними, духовними або ін­шими потребами, особливос­тей регулювання трудових відносин відряджених праців­ників (як до українських робо­тодавців, так і українських працівників в інші країни), співвідношення національно­го трудового законодавства із правовими системами інших країн, особливостей регулю­вання трудових відносин у цифровій та «платформен­ній» економіці, тощо.

Також необхідно відзначи­ти, що у 2022-2023 роках було прийнято цілу низку законо­давчих актів, які регулюють особливості реалізації трудо­вих відносин в період дії воєн­ного стану. Запровадження запропонованих законодав­чих змін до скасування воєн­ного стану неодмінно призве­де до необхідності перегляду цих положень, негайної роз­робки сотень нових та онов­лення чинних підзаконних актів та організаційно-розпо­рядчих документів.

З огляду на вищевикладе­не, на даному етапі доцільно зосередити зусилля соціаль­них партнерів на підготовці проєкту Трудового кодексу у редакції, що відповідатиме потребам післявоєнної від­будови економіки в контек­сті інтеграції України до спільного з ЄС єдиного рин­ку праці.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Гри­горій Осовий поінформував членів СПО, що перед вине­сенням цього питання на їх розгляд, відбулись консуль­тації з роботодавцями, які підтримали профспілкову по­зицію щодо необхідності сут­тєвого доопрацювання проєк­ту ТК на тристоронній основі.

Виходячи з результатів проведеної дискусії, СПО об’єднань профспілок при­йняв рішення:

1. Не погоджувати проєкт Трудового кодексу України у запропонованій редакції, як такий, що не забезпечує реа­лізацію трудових прав і га­рантій працівників, визначе­них Конституцією України, не враховує в повній мірі нор­ми і стандарти міжнародних правових актів МОП і ЄС, та потребує суттєвого доопрацю­вання на тристоронній основі під патронатом МОП та із за­лученням фахівців провідних національних наукових і освітніх закладів, а також міжнародних експертів у сфе­рі трудового права.

2. Направити Першому віце-прем’єр-міністру Украї­ни – Міністру економіки України Ю.Свириденко, СПО сторони роботодавців попере­дні зауваження та пропозиції СПО об’єднань профспілок до проєкту Трудового кодексу, зазначивши про продовження опрацювання проєкту проф­спілковою стороною.

3. Беручи до уваги резуль­тати проведених 22.01.2024 двосторонніх консультацій між СПО об’єднань профспі­лок та СПО сторони робото­давців, вважати за доцільне напрацювати та направити урядовій стороні спільну по­зицію щодо визначення кон­цептуальних засад та потріб­ного терміну доопрацювання проєкту Трудового кодексу України.

4. Звернутися до МОП, МКП і ЄКП для отримання технічної допомоги у доопра­цюванні проєкту Трудового кодексу України, у тому числі шляхом залучення їх експер­тів до цієї роботи.

5. Керівництву СПО об’єднань профспілок продо­вжити відстоювання прав та інтересів працівників і проф­спілок під час узгоджуваль­них процедур зі сторонами со­ціального діалогу щодо про­єкту Трудового кодексу Укра­їни на всіх етапах доопрацю­вання, посиливши представ­ництво СПО об’єднань проф­спілок у складі відповідної робочої групи.

У той же час СПО профспі­лок на національному рівні запропонував Мінекономіки з урахуванням наявних про­грам міжнародної технічної допомоги та проєктів, які ре­алізуються у сфері реформ трудового законодавства України, доопрацювати про­єкт ТК у форматі робочої гру­пи, прийняти його та застосо­вувати після Перемоги Укра­їни і на етапі приєднання України до Єдиного ринку праці ЄС.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

10.02.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання