« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

ПРОАНАЛІЗОВАНО РОБОТУ ПРОФСПІЛКОВОЇ СТОРОНИ НАД НОВИМИ ПРОФСТАНДАРТАМИ

ПРОАНАЛІЗОВАНО РОБОТУ ПРОФСПІЛКОВОЇ СТОРОНИ НАД НОВИМИ ПРОФСТАНДАРТАМИ

У Будинку профспілок відбулось засідання СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

На порядок денний було винесено питання:

– про роботу представників профспілкової сторони у складі Національного агент­ства кваліфікацій (НАК);

– про зміни у складі Спіль­ного представницького орга­ну об’єднань профспілок;

– про внесення змін та до­повнень до Порядку роботи з проєктами актів законодав­ства, які надійшли на роз­гляд СПО об’єднань профспі­лок.

З першого питання у дис­кусії взяли участь: члени СПО об’єднань профспілок, голова НАК Баланюк Ю.В., заступник голови НАК Акі­мова Л.М., члени НАК від профспілкової сторони: Рома­нюк С.М., заступник голови Профспілки працівників осві­ти і науки України, Семигі­на Т.В., яка представляє АПСВТ, член НАК.

Члени СПО об’єднань профспілок відзначили зна­чну роль НАК у співпраці з профспілковими організація­ми над розробкою професій­них стандартів в Україні.

За результатами розгляду з урахуванням доповнень, ви­словлених під час дискусії, було ухвалено протокольне доручення, яким членам СПО об’єднань профспілок реко­мендовано:

– посилити взаємодію з НАК, зокрема шляхом участі у заходах, конференціях, «круглих столах», а також у курсі відеолекцій «Розроблен­ня професійних стандартів», що проводяться НАК;

– долучитись до опрацю­вання проєкту Закону Украї­ни «Про національну систему кваліфікацій»;

– посилити роботу щодо створення і кадрового забез­печення профспілкових ква­ліфікаційних центрів.

Керівникам національних профоб’єднань-суб’єктам Уго­ди про утворення СПО об’єднань профспілок забез­печити залучення їх праців­ників до опрацювання профе­сійних стандартів відповідно до Порядку розроблення, вве­дення в дію та перегляду про­фесійних стандартів, зокрема щодо обов’язкової участі представників профспілок, їх організацій та об’єднань у складі робочих груп з розро­блення проєкту професійного стандарту.

Керівництву СПО об’єднань профспілок опрацювати питання підсилення кадрово­го супроводження професій­но-кваліфікаційного напряму діяльності СПО об’єднань профспілок та внести відпо­відні пропозиції на засідання СПО об’єднань профспілок.

З усіх зазначених питань порядку денного були ухвале­ні відповідні рішення.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

«ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ: НАВИЧКИ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО»

Міжнародний форум «Людський капітал: на­вички для майбутнього» відбувся у Києві. Для участі у ньому зареєструвались понад 2 тис. осіб з усього світу.

Захід організувало та провело Національне Агентство кваліфікацій за підтримки проєкту Skills 4 Recovery , який реалізується Deutsche Gesellschaft f ü r Internationale Zusammenarbeit ( GIZ ) GmbH , що діє за дорученням Федерального уряду Німеччини, з метою обговорення найактуальніших питань професій­ного розвитку та навчання.

На початку роботи з вітальним словом до учасників звернулись: Руслан Стефанчук, Голова ВРУ, Ніко­лас Шміт, Європейський комісар з питань зайнятості та соціальних прав, Олексій Дніпров – заступник Керівника ОП України, Оксен Лісовий – Міністр освіти і науки України, Дми­тро Олійник – Голова Ради ФРУ, Міха­ель Пауло, Керівник проєкту Skills 4 Recovery , за підтримки якого організовано Форум.

Голова ФПУ Григорій ОСОВИЙ у своєму виступі зокрема зазначив: «Весь світ зараз полює за людським капіталом і, зрозуміло, що наша кра­їна для повоєнного відновлення і досягнення нової якості життя по­требує досвідчених і висококваліфі­кованих працівників.

Водночас Україна все більше ін­тегрується в глобальний економіч­ний простір, який висуває високі конкурентні вимоги до якості праці. І те, що робить НАК, є реакцією на ви­клики ринку праці: це розроблення професійних стандартів та набли­ження їх до європейської рамки ква­ліфікацій.

Наразі НАК розроблено майже 300 нових інноваційних професій­них стандартів. Водночас динаміч­ний процес технологічних змін ви­магає також оновлення вже діючих профстандартів відповідно до запи­тів від роботодавців.

Чому ми, профспілки зацікавлені в проведенні цієї роботи?

До прикладу, ФПУ представляє і захищає інтереси майже 3 мільйонів працівників та студентську молодь.. Бере участь в розробленні професій­них стандартів та освітніх програм.

Ми працюємо з членами профспі­лок і проводимо інформаційно- роз’яснювальну роботу. Кожна лю­дина має усвідомити: щоб мати якіс­не робоче місце, гідну заробітну пла­ту, кар’єрне зростання, потрібно в професійному плані постійно йти вперед.

Ми делегуємо фахівців до робо­чих груп, надаємо конкретні пропо­зиції до трудових функцій, проводи­мо експертизу нормативно-право­вих актів, громадське обговорення проєктів професійних стандартів та їх погодження профспілками на га­лузевому рівні. У поточному році за нашої участі, опрацьовано більше 230 проєктів профстандартів, зо­крема і військових спеціальностей для потреб ЗСУ.

Отже, ми вважаємо, що в цілому діяльність НАК є корисною та витре­буваною учасниками ринку праці.»

У вступній сесії «Навички для майбутнього» виступив і заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. Він зробив ґрунтовний аналіз ситуації щодо розробки і запровадження су­часних професійних стандартів, по­зитивно відзначив роботу Націо­нальної агенції кваліфікацій. Він, зо­крема сказав, що «життя продемон­струвало, що ми здатні швидко змі­нюватися, навчаючись новому. Вар­то сказати, що головне, на чому нам варто зосередитись, це навчити на­ших дітей і наступні покоління на­вчатися, тому що ключовою нави­чкою для майбутнього дійсно є вмін­ня самостійно знаходити інформа­цію, самостійно її опановувати».

І, якщо говорити про професійні стандарти і прогноз ринку, на думку О. Шубіна, коли кількість прийнятих професійних стандартів стане біль­ше 1000, тобто перетне десяту час­тину позицій Національного класи­фікатора, то ми вже почнемо про­гнозувати наступний розвиток рин­ку і галузей відповідно до тих про­фесійних стандартів, в розробку яких вкладається бізнес, – це серед­ньострокова перспектива, це те, в що готові інвестувати, і це те, чому потрібно навчатися ближчим часом. І можливо найближчим часом моло­ді люди будуть послуговуватися не порадами батьків і друзів, а заходи­тимуть на сайт Національного агентства і дивитимуться розробка яких професійних кваліфікацій по­чалася. Це означає, що приблизно через рік буде освітній стандарт, а приблизно через два роки, – це буде однією з найбільш затребуваних професій на ринку з відповідною оплатою та умовами праці.

«А ми як профспілки, – продо­вжив О. Шубін, – будемо супрово­джувати ці процеси і ретельно спо­стерігати за тим, щоб роботодавці давали якомога більше можливос­тей за рахунок робочого часу пра­цівникам розвиватись, аби ми змо­гли створити належні умови праці і належно заохочувати компенсацій­ну складову».

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

12.12.2023



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання