« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Напрацьовано механізм повернення грошей працівникам збанкрутілих підприємств

Напрацьовано механізм повернення грошей працівникам збанкрутілих підприємств

У ринковій економіці банкрутство під­приємств є типовим явищем, і за та­ких обставин, на жаль, найменш за­хищеними залишаються працівники підприємства-банкрута. Вони роками не отримують зароблені гроші, відтак, втра­тивши роботу, практично лишаються без засобів матеріального забезпечення.

Олексій Корецький

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

Профспілки неодноразово наголошували на необ­хідності запровадження в Україні за прикладом інших держав механізму задоволення вимог найманих працівників до роботодавця у разі його банкрутства. Подібна практика існує в країнах ЄС, а Конвенцією МОП № 173 у випад­ку неплатоспроможності робото­давця працівникові гарантують­ся певні матеріальні виплати за рахунок так званого фонду гаран­тування. Згідно з нормами згада­ної Конвенції МОП саме держава повинна створювати такі фонди з метою захисту людини праці.

«Працівник має бути захище­ний, тому що він не винен у тому, що підприємство збанкрутіло, – вважає заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в. о. першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий. – Відповідаль­ність за це, з одного боку, має бути покладена на роботодавця, а з іншого – на державу, адже вона не повинна лишатися осто­ронь цієї проблеми».

З метою запровадження в Україні інституту гарантування задоволення вимог найманих працівників унаслідок неплато­спроможності роботодавця та на виконання затвердженої КМУ Загальнодержавної про­грами адаптації законодавства України до законодавства Євро­пейського Союзу Мінсоцполіти­ки розробило законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо задоволення ви­мог найманих працівників уна­слідок неплатоспроможності ро­ботодавця».

Цей документ 5 лютого було винесено на розгляд Уряду. У ході обговорення зазначалося, що незважаючи на те, що в Україні встановлено законодав­чі норми щодо першочерговості задоволення вимог працівників щодо заборгованості із заробіт­ної плати у випадку банкрут­ства роботодавця, розміри такої заборгованості протягом остан­ніх років майже не зменшують­ся. За деякими підрахунками, сьогодні сума боргу збанкруті­лих підприємств перевищує 300 млн грн.

Законопроектом «Про внесен­ня змін до деяких законів Укра­їни щодо задоволення вимог на­йманих працівників унаслідок неплатоспроможності робото­давця» пропонується закріпити такі функції за Державною службою зайнятості України та її територіальними органами, а джерелом фінансування визна­чити Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випа­док безробіття.

У законопроекті передбача­ється, що гарантійна виплата за рахунок коштів Фонду здійсню­ватиметься лише після завер­шення процедури ліквідації під­приємства, затвердження судом його ліквідаційного балансу та звіту. На господарські суди по­кладається обов’язок повідомля­ти Державну службу зайнятості України та її територіальні ор­гани про порядок і розміри задо­волених вимог кредиторів після банкрутства підприємства, а та­кож надавати інформацію, необ­хідну для здійснення погашен­ня вимог працівників.

Оскільки видатки Фонду загальнообов’язкового державно­го соціального страхування України на випадок безробіття ви­значаються рішенням Правлін­ня Фонду відповідно до його фі­нансових можливостей, обрахо­вано орієнтовну суму видатків Фонду, потрібних на реалізацію Закону у 2014 році, яка станови­тиме 100 млн гривень. У разі ухвалення закону компенсацій­ні виплати зможуть отримати понад 20 тис. осіб з урахуванням того, що максимальна сума ком­пенсації становитиме близько 5,5 тис. грн для однієї особи.

«СПО об’єднань профспілок долучався до опрацювання цьо­го законопроекту, – коментує Григорій Осовий. – Ми його під­тримуємо як новий механізм за­хисту працівника при банкрут­стві підприємства. Оскільки та­кого раніше не було, профспілки вважають, що запропоновані у законопроекті механізми нале­жить випробувати на практиці. Але те, що такий механізм потрі­бен, – ми в цьому переконані».

З урахуванням думки проф­спілок і висловлених під час об­говорення пропозицій Мінсоц­політики дано доручення опера­тивно доопрацювати законопро­ект і найближчим часом внести на повторний розгляд Уряду.

16.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання