« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Консолідація зусиль задля спокою в колективі

Консолідація зусиль задля спокою в колективі

Результати співпраці між Миколаївською облпрофрадою та відділенням Національної служби посередництва і примирення у Миколаївській області при вирішенні колективних трудових спорів за перше півріччя 2013 року

(Продовження. Початок у № 43 від24.10.2013 року)

(За матеріалами департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ та Миколаївської обласної ради профспілок)

Співпраця Миколаїв­ської облпрофради та обласного відді­лення НСПП триває вже довгий час і дає позитивні результати. Так, на Миколаївщині 2008 року однією з перших в Україні з’явилася Угода про співпрацю між проф­спілками та відділенням НСПП, а 2011-го її було укладено на дру­гий термін. Положення доку­мента відповідають змісту Уго­ди про співпрацю між ФПУ та НСПП і містять спільну мету – врегулювання та стабілізація відносин у соціально-трудовій сфері. Аби поглибити співпра­цю на галузевому рівні, 2013 року було додатково укладено угоди між відділенням НСПП та обласними галузевими проф­спілковими організаціями суд­нобудування, ЖКГ, соціальної сфери, охорони здоров’я.

Один із напрямів взаємодії, що визначений ЗУ «Про соціаль­ний діалог в Україні», передба­чає оцінку репрезентативності профспілкових організацій. Нині в області репрезентативни­ми визнано облпрофраду та 11 із 18 обласних галузевих організа­цій профспілок.

Спеціалісти облпрофради та відділення НСПП постійно здій­снюють моніторинг стану та ди­наміки соціально-трудових від­носин на проблемних підприєм­ствах, в установах та організаці­ях області. Сформовано загаль­ний реєстр потенційно конфлік­тогенних підприємств, на яких фіксуються дестабілізуючі чин­ники, як-от порушен­ня трудового законо­давства з питань опла­ти праці, зайнятості, колдоговірного регу­лювання, та ймовірне ускладнення соціально-трудових відно­син. На цих підприєм­ствах проводяться спільні обстеження, зустрічі з головами профкомів, профакти­вом, керівництвом.

У лютому ц. р. фа­хівці облпрофради та відділення НСПП про­вели виїзний прийом з профактивом та пра­цівниками ДП «Мико­лаївський авіаремонт­ний завод «НАРП». У червні в облпрофраді за участю представників відділення НСПП відбулася робоча зустріч із голо­вою профкому КП «Міжнарод­ний аеропорт «Миколаїв», що була викликана складною ситу­ацією на підприємстві.

Для запобігання загостренню ситуації в колективах фахівці облпрофради та відділення НСПП систематично відвідують проблемні підприємства. За час дії Угоди про співпрацю понад 30 разів вони побували на під­приємствах, де, крім усього ін­шого, виконують презентаційне завдання і сприяють популяри­зації діяльності профспілок та відділення НСПП.

З метою оперативного реагу­вання на конфліктогенні чинни­ки налагоджений систематич­ний обмін інформацією. Що пів­року відділення НСПП складає прогноз розвитку соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) (КТС) у Миколаїв­ській області, Інформаційний бюлетень відділення НСПП. У свою чергу, облпрофрада інфор­мує відділення про виникнення на підприємствах конфліктоген­них чинників, пов’язаних із кол­договірними відносинами, які встановлюються під час прове­дення щорічного профспілково­го двомісячника з виявлення ро­ботодавців, що ухиляються від участі в колективних перегово­рах та укладання колдоговорів.

На всіх підприємствах облас­не відділення НСПП вживає захо­дів для запобігання виникненню колективних трудових спорів, а у разі неможливості їх уникнути – сприяє їх вирішенню.

На підприємствах, що перебу­вають на обліку у відділенні НСПП щодо запобігання виник­ненню КТС (станом на 1.09.2013 року це, зокрема, ДП «Миколаїв­ський бронетанковий завод», Первомайський гранітно-щебеневий кар’єр (перебу­вають у сфері впливу профспілок), Південна академія підвищення кваліфікації кадрів) проводяться система­тичні консультації та узгоджувальні зустрі­чі для стабілізації та запобігання усклад­ненню соціально-трудових відносин. Зага­лом із часу укладення в області Угоди про співпрацю відбулося понад 120 узгоджу­вальних зустрічей за участі представників відділення НСПП, профспілкових органі­зацій та керівництва підприємств.

Механізм вирішення КТС, як і раніше, активно використову­ється профспілками для обсто­ювання порушених прав найма­них працівників. Колективні трудові спори, що зафіксовані в області за останні 14 років, ініці­ювали профспілки, і майже всі вони пов’язані з оплатою праці. Ватро зазначити, що заборгова­ність із виплати зарплати зали­шається головною причиною спорів, проте за останні два роки все частіше висувається вимога щодо підвищення розмі­ру зарплати, і спори за цією ви­могою вирішуються результа­тивно. Найбільшу кількість спо­рів за 14 років було зареєстрова­но на підприємствах суднобуду­вання (52%, або 16 спорів), житлово-комунального госпо­дарства (19%, або 6 спорів), АПК (13%, або 4 спори).

Упродовж першого півріччя ц. р. на розгляді в області пере­бувало п’ять колективних тру­дових спорів, з яких вирішено та знято з реєстрації три.

Також було підписано угоду про вирішення КТС між найма­ними працівниками та адміні­страцією ПрАТ «Миколаївський машинобудівний завод» (зареє­стрований з 08.11.2012; головна вимога – погашення заборгова­ності із заробітної плати). Спір було знято з реєстрації, однак у зв’язку з невиконанням домов­леностей із 27 травня ц. р. на під­приємстві зареєстровано новий колективний трудовий спір фак­тично з тими самими вимогами; триває робота примирної комі­сії з його вирішення.

У серпні ц. р. вирішено та зня­то з реєстрації колективний тру­довий спір між найманими пра­цівниками та КП «Очаківводо­канал» (м. Очаків Миколаїв­ської області) (зареєстрований з 18.06.2013; вимоги – дотримання положень галузевої і обласної угод, колективного договору щодо організації оплати праці на підприємстві).

За поданням сторони найма­них працівників у зв’язку з усе­бічним використанням усіх спо­собів вирішення колективного трудового спору, передбачених законодавством, знято з реєстра­ції спір між найманими праців­никами підприємств житлового господарства м. Миколаєва та Миколаївською міськрадою (за­реєстрований з 13.07.2011; осно­вна вимога – виконання поло­жень міської (м. Миколаєва) угоди про співпрацю щодо вирі­шення соціально-економічних питань). Ухвалене щодо цього спору рішення трудового арбі­тражу від 27.02.2012 року не було виконано; у зв’язку з цим облас­на організація профспілки пра­цівників ЖКГ, місцевої промис­ловості, побутового обслугову­вання населення у жовтні 2012 року звернулася до суду, однак судове провадження так і не було розпочато.

Залишається невирішеним колективний трудовий спір на ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара» (зареєстрований з 14.05.2012; основна вимога – по­гашення заборгованості із зарплати; примирні процедури три­вають).

На всіх етапах виникнення і вирішення колективних трудо­вих спорів представники пер­винних та обласних галузевих профспілкових організацій, облпрофради спільно з фахівцями відділення НСПП надають ме­тодичну допомогу, а також за­лучаються, у межах повнова­жень, до примирних процедур.

Корисним є досвід роботи від­ділення НСПП у Миколаївській області щодо формування скла­ду трудового арбітражу з ураху­ванням галузевої або професій­ної приналежності арбітрів, а також включення до складу тру­дового арбітражу представни­ків обласних галузевих профор­ганізацій і фахівців облпрофра­ди, які є трудовими арбітрами. З 12 трудових арбітрів в області, які залучалися до вирішення ко­лективних трудових спорів при створенні трудового арбітражу, шість арбітрів є представника­ми профспілок.

Представники облпрофради та відділення НСПП система­тично проводять правоосвітні заходи. Так, із 2008 року щоквар­тально для представників проф­спілок потенційно конфліктних підприємств та інших зацікав­лених осіб проводяться заняття громадського Університету пра­вових знань, які спільними зу­силлями організували облпроф­рада та відділення НСПП. На лекціях, тренінгах, практичних заняттях розглядаються різні аспекти трудового законодав­ства та профспілкової роботи. Також практикуються виїзні за­няття громадського Університе­ту правових знань у районах.

Попри результативну співпрацю за більшістю напрямів, облпрофрада та відділення НСПП постійно шукають нові форми взаємодії. Найближчим часом буде налагоджено систем­не проведення спільних зустрі­чей для популяризації роботи профспілок та НСПП серед моло­ді, зокрема у вищих навчальних закладах. Підписання угод про співпрацю між відділенням НСПП та усіма галузевими профорганізаціями, що входять до складу облпрофради, сприятиме подальшому поглибленню взає­модії на галузевому рівні. Акту­альним завданням залишається також завершення процесу ви­знання репрезентативними галу­зевих профорганізацій, що вхо­дять до складу облпрофради.

03.11.2013


Анна Рєпіч редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання