« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Профспілки захистили учнів ПТУ

Профспілки захистили учнів ПТУ

 На минулому засідан­ні Уряду розглядала­ся постанова КМУ «Про внесення змін до По­рядку надання робочих місць для проходжен­ня учнями, слухачами професійно-технічних на­вчальних закладів вироб­ничого навчання та ви­робничої практики».

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, внесення змін ініцію­вало Міністерство освіти і науки України. Так, перед­бачається, що підприємства, уста­нови, організації незалежно від форми власності надають учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничого на­вчання чи виробничої практики відповідно до укладених із професійно-технічними навчаль­ними закладами договорів про навчально-виробничу практику.

Перелік підприємств, що забез­печують учнів, слухачів робочими місцями для проходження вироб­ничого навчання чи виробничої практики, формують професій-но-технічні навчальні заклади з урахуванням пропозицій під-приємств-замовників підготовки кваліфікованих робітників, орга­нізацій роботодавців, місцевих ор­ганів виконавчої влади.

«Профспілки в основному пого­дилися із запропонованими змінами», – сказав у своєму коментарі перший заступник голови СПО об’єднань профспілок, в. о. першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий.

На засіданні Уряду він виступив з інформацією із цього питання, звернувши увагу присутніх на те, що міністерство пропонувало вне­сти такі зміни: п’ятдесят відсотків заробітної плати, нарахованої за час виробничого навчання або ви­робничої практики учням професійно-технічних навчальних закла­дів, можна перераховувати на­вчальному закладу для здійснення його статутної діяльності, як-от зміцнення навчально-матеріальної бази, соцзахист учнів, проведення культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи тощо.

Григорій Осовий виступив про­ти такої поправки, тому що зарпла­та є власністю громадянина, захи­щена законом й ніхто не може її відчужувати у суб’єкта без його згоди, крім випадків, визначених законом. Представник профспілок аргументував свою позицію тим, що така поправка порушує Конвен­цію МОП № 95, ратифіковану Укра­їною, про захист заробітної плати, закон України про оплату праці, а також може позбавити права гро­мадянина на користування влас­ністю.

Позицію профспілок підтримав Уряд, тож цю поправку вдалося відхилити, та все ж у Порядку за­лишився пункт, яким передбача­ється можливість спрямування 50% заробленого учнями на згада­ні цілі за умови, якщо профспілка чи інша самоврядна організація, що об’єднує учнів, ухвалила таке рішення та внесла його в договір із підприємством.

Наприклад, ПТУ уклало договір із підприємством і передбачило спрямувати частину зароблених за договором коштів на цільові захо­ди, як-от облаштування спортив­ного майданчика, придбання спортінвентарю, спортивної фор­ми тощо. Учні можуть самі вирі­шити такі питання.

Тому профспілки захистили їх від можливого несправедливого використання зароблених ними коштів.

04.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання