« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Нафтогазовому комплексу – безпечну працю

Нафтогазовому комплексу – безпечну працю

Нещодавно відбулося спільне пленарне засідан­ня Івано-Франківської обласної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості та територіального управління Держгірпромнагля­ду області. На ньому йшлося про те, що попри зусилля керівництва структурних одиниць ПАТ«Укрнафта» Івано-Франківщини та їх профспілко­вих комітетів ЗУ«Про охорону праці» все ще ре­алізується не повною мірою.

Сергій Лизанчук

Більше 60% працівників здій­снюють свої трудові функції у важких та небезпечних умовах праці. Значну кіль­кість серед них становлять жінки. І хоча порівняно з попере­дніми роками кількість робочих місць із несприятливими фактора­ми зменшилась, учасники плену­му вважають, що досягнуто це не завдяки фактичному покращенню умов праці, а з причини не завжди об’єктивних підходів до атестації робочих місць, яка подекуди біль­ше відображає відомчі інтереси, ніж реальний стан.

Найбільше нарікань викликає моральна та фізична зношеність устаткування та механізмів. Так, наприклад, в НГВУ «Долинанафто­газ» останній верстат-качалка був придбаний у 1997 році, а серед тих, що використовуються, є «ветерани» воєнних часів – 1942–1944 років. Строк експлуатації 60% автобусів, які щоденно здійснюють перевезен­ня долинянських нафтовиків, давно перевищив 15–20 років. У Прикар­патському УБР більше половини автотракторної техніки вичерпало свій амортизаційний ресурс та під­лягає списанню. Таке ж становище в НГВУ «Надвірнанафтогаз» та ін­ших структурних одиницях ПАТ «Укрнафта» в області. Але в комп­лексних планах з охорони праці, як правило, конструктивної модерні­зації не передбачається взагалі або передбачається формально.

Значну питому вагу витрат на охорону праці складає придбання спецодягу, спецвзуття та інших за­собів індивідуального захисту. Водночас саме ця ділянка роботи піддається найбільшій критиці на місцях – придбані спецзасоби не­рідко низької якості та є непридат­ними для використання у технологічних проце­сах тощо.

Особливо багато за­питань викликає забез­печення працюючих у шкідливих умовах спец­молоком. Усупереч по­зиції Міністерства охо­рони здоров’я колишнє Мінпраці впровадило порядок його видачі за результатами атестації робочих місць, а не за­лежно від наявності шкідливих факторів. Це викликало тривалу і поки що не завершену боротьбу ФПУ та скоро­чення кількості працівників, які мають право на отримання такого молока. Структурні ж одиниці ПАТ «Укрнафта», наприклад НГВУ «Надвірнанафтогаз», на додачу до цього безпідставно впровадили його заміну на згущене солодке молоко, яке жодного профілактич­ного ефекту не виявляє.

Учасники засідання констату­вали, що і в структурних одиницях ПАТ «Укрнафта» мають місце ви­падки приховування виробничого травматизму, що протягом остан­ніх років стало загальнодержав­ною небезпечною тенденцією та підтверджується порівняльним аналізом співвідношення числа загиблих до загального числа травмованих на виробництві. Про це також свідчать непоодинокі факти звернень в профкоми роди­чів постраждалих працівників із скаргами на невиконання обіця­нок, які їм давалися з метою при­ховування нещасних ви­падків. Але заляканість працівників, побоюван­ня втратити робоче міс­це робить роботу щодо викриття таких ганеб­них фактів надзвичайно непродуктивною.

Пленум зазначив, що на більшості перевіре­них структурних оди­ниць виявлено відсут­ність представників профкому в складі постійно діючої комісії з перевір­ки стану охорону праці на третьому етапі, а в НГВУ «На­двірнананфтогаз» навіть на друго­му, що вже є прямим порушенням стандартів ПАТ «Укрнафта».

Учасники пленуму звернули увагу на негативні факти створен­ня перешкод для доступу праців­ників вищих профорганів до струк­турних одиниць ПАТ «Укрнафта», вимог про непередбачуване зако­нодавством завчасне повідомлен­ня про перевірки та детальний пе­релік питань, що зводить нанівець контрольну функцію профспілок за станом охорони та безпеки пра­ці на виробництві. Доповідачі кри­тично проаналізували, на якому обладнанні, в яких умовах працю­ють нафтовики в Карпатах. Голова профкому НГВУ «Долинанафто­газ» В. Марилів продемонстрував присутнім в залі, якої якості спецодяг замовляє ПАТ «Укрнафта», надсилаючи його виробничникам. Цей одяг розрахований на два роки користування, але рветься вже че­рез 3–4 місяці. А голова профкому Долинського тампонажного управ­ління О. Яремчук повідомила, що тампонажники з інших областей побоюються працювати на карпат­ських схилах на агрегатах, які дав­но вичерпали свій ресурс. Своїми думками про забезпечення належ­них умов праці поділилися голова Ради профспілок області І. Басюк, начальник управління праці ПАТ «Укрнафта» І. Токарський, проф­спілкові активісти галузі та пред­ставники підприємств з охорони праці.

На пленумі було прийнято по­станову з розглянутого питання.

 

 Нагальні питання – під пильною увагою

 Охорона праці є одним з головних напря­мів роботи обласної профспілкової орга­нізації харчової, переробної промисло­вості та суміжних галузей. З цією метою ЦКпрофспілки уклав угоду про взаємо­дію з теруправлінням Держгірпромнагля­ду в Дніпропетровській області. Відпо­відно до неї напередодні жнив спільно з теруправлінням проведено щорічний семінар-навчання керівників підприємств хлібопекарської, переробної та елеватор­ної промисловості області.

Олександр Левковський

радник голови ЦК профспілки

Відкрив семінар заступ­ник голови облдержадміністрації Вадим Нестеренко, який про­аналізував стан роботи під­приємств галузі та поставив завдання їх керівникам щодо проведення комплек­су відповідних робіт із пере­робки майбутнього врожаю зернових культур.

Значну увагу організатори за­ходу приділили охороні праці найманих працівників. Про це свідчить кількісний і якіс­ний склад доповідачів з цих питань: начальник теруправ­ління Держгірпромнагляду Віктор Іванко, головні дер­жавні інспектори теруправ­ління Олександр Юрченко та Олександр Єфіменко. Вони детально розглянули стан ро­боти на елеваторах, хлібоза­водах та млинах і відповіли на численні запитання учас­ників семінару. Обговорюва­лись також питання додер­жання трудового та екологіч­ного законодавства, фітосані­тарної ситуації. Про стан ви­конання законодавства з пи­тань цивільного захисту та техногенної безпеки на ви­робництві, а також вимог Фонду соціального страху­вання до роботи підприємств галузі доповіли провідний ін­спектор головного облуправ­ління держслужби України з надзвичайних ситуацій під­полковник Володимир Ярема і директор управління вико­навчої дирекції ФССвід не­щасних випадків на виробни­цтві та професійних захворю­вань Надія Братко.

Проблемам виконання зобов’язань галузевої угоди та колективних договорів підприємств присвятили свої виступи голова правлін­ня галузевої організації ро­ботодавців Галина Лічман і голова ЦКВсеукраїнської профспілки працівників хар­чової, переробної промис­ловості та суміжних галузей Анатолій Тельних. Вони за­значили, що ці документи є правовим важелем захисту економіки підприємств і соціально-трудових інтере­сів найманих працівників.

Загалом, як показує практи­ка, подібні заходи сприяють забезпеченню умов безпеч­ної праці та профілактиці по­рушень трудового законо­давства, вирішенню інших питань.

Уже стало доброю традиці­єю в ході семінару проводи­ти спартакіаду керівників підприємств. Уцьому році вони змагалися з таких ви­дів спорту, як настільний те­ніс, шахи, шашки, доміно, більярд, дартс. Суддівська колегія, яку очолив голова спортклубу «Харчовик» Віта­лій Лелекін, визначила кра­щих. Кожному переможцю змагань голова ЦКгалузевої профспілки Анатолій Тель­них вручив цінні подарунки (спортивний інвентар).

З великим задоволенням після трудового дня учасни­ки семінару послухали кон­цертну програму творчого колективу під керівництвом заслуженого працівника культури України Олега Ру­дого, якого в трудових ко­лективах галузі називають «золотим голосом Придніпров’я».

21.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання