« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Оплаті праці – соціальну справедливість

Оплаті праці – соціальну справедливість

 Про позицію Федерації профспілок України щодо підвищення оплати праці у бюджетній сфері, роль профспілок у прискоренні вирішен­ня принципово важливих питань соціально-економічного захисту працівників розповів 4 квітня на зустрічі з представниками регіо­нальних друкованих ЗМІ заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

 За повідомленням Інформаційно-аналітичного центру ФПУ, інформуючи журналістів про ситуацію щодо забезпечення соціаль­ної справедливості у системі опла­ти праці, зокрема працівників бю­джетної сфери, Сергій Кондрюк за­значив, що аналіз стану забезпе­чення трудових, соціально-економічних прав і гарантій працівни­ків бюджетної сфери дає змогу ді­йти висновку, що переважна біль­шість порушень прав працівників зумовлена щорічним обмеженням обсягів бюджетного фінансування на забезпечення гарантій, встанов­лених законодавством України. Серед головних причин такого ста­ну речей – ігнорування елементар­них принципів соціальної справед­ливості з боку окремих органів державної влади. Саме встанов­лення соціальної справедливості у системі оплати праці – один з основних пріори­тетів діяльності ФПУ.

Тому це питання роз­глядалося на засіданні Президії Федерації проф­спілок України 28 берез­ня 2013 року. Цьому пе­редувала велика кон­сультаційна робота ФПУ з урядом і роботодавця­ми. А напередодні – 27 березня, за день до засі­дання Президії ФПУ, Ка­бінет Міністрів ухвалив постанову «Про підви­щення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфе­ри». За словами Сергія Кондрюка, це, безумовно, – реальний резуль­тат багатомісячних переговорів соціальних партнерів.

Заступник Голови ФПУ наголо­сив, що в документі йдеться про те, що з 1 січня ц. р. підвищуються посадові оклади працівників бю­джетної сфери, оплата праці яких здійснюється на основі Єдиної та­рифної сітки розрядів і коефіцієн­тів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери.

Загалом підраховано, що зарплату буде підвищено майже для 3,5 млн працівників освіти, куль­тури, охорони здоров’я, соціальної сфери та інших бюджетних галу­зей. За словами Сергія Кондрюка, це майже 1 млрд грн за 2013 рік. Таким чином, профспілки домоглися, що загалом у кишені працівників додатково потрапить як мінімум 800 млн гривень.

І це ще не все. Фактич­но зарплата зросте ще більше, адже практично всі працівники бюджет­ної сфери мають надбав­ки й доплати до посадо­вого окладу, як-от за ви­слугу років (від 10 до 30%), за складність і на­пруженість у роботі (до 50%), за ви­конання обов’язків тимчасово від­сутніх працівників, за суміщення професій (посад) (до 50%), за нау­ковий ступінь (15%, 25%), за клас­не керівництво (до 20%), за пре­стижність праці (20% педагогіч­ним працівникам), за особливі умови роботи (50% бібліотечним працівникам) тощо.

Але, як зауважив Сергій Кон­дрюк, профспілки не мають намі­ру на цьому зупинятися. Для під­вищення рівня забезпечення вста­новлених законодавством прав і гарантій працівників бюджетної сфери ФПУ спільно із всеукраїн­ськими профспілками працівни­ків бюджетної сфери домагати­муться перегляду соціальних стан­дартів та їх фінансового забезпе­чення на основі моніторингу вико­нання Державного бюджету Укра­їни за підсумками I кварталу 2013 року, що передбачено п. 9 Прикін­цевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», забезпечення прове­дення щоквартальних консульта­цій з метою вироблення узгодже­них пропозицій щодо підвищення в 2013 році розміру базового тариф­ного розряду ЄТС та їх внесення на розгляд Уряду.

Заступник Голови ФПУ також наголосив, що представникам профспілкової сторони під час пе­реговорного процесу з укладення Генеральної угоди на 2013–2015 роки, а також проведення консуль­тацій на всіх стадіях бюджетного процесу в рамках роботи над фор­муванням проекту Державного бю­джету України на 2014 рік треба до­магатися забезпечення розміру та­рифної ставки (посадового окладу) працівника І тарифного розряду ЄТС на рівні мінімальної заробіт­ної плати, відстоювати соціально-економічні права та інтереси лю­дини праці.

Сергій Кондрюк також відповів на запитання представників регі­ональних ЗМІ.

 

 

 100 днів уряду

 Міністерство со­ціальної полі­тики за результа­тами проведеного аудиту соціальної сфери ви­значило три пріоритетні на­прями подолання соціаль­ної несправедливості. Про це заявила міністр Наталія Королевська, звітуючи про перші 100 днів на посаді.

За словами міністра, за під­сумками аудиту визначено три пріоритетні напрями по­долання соціальної неспра­ведливості. Перший – це погашення заборгованості із заробітної плати. «Явва­жаю, що борги перед людь­ми – це ганьба, їх не має бути. Ми взяли ситуацію під контроль, і сьогодні боргів немає, люди отри­мують гроші вчас­но. Така ситуація має сприйматися не як досягнення, а як норма», – заяви­ла Наталія Королев­ська. Міністр також зазначила, що пра­цює над розв’язанням проблеми, якій уже 15 років. Це борги підприємств-банкрутів, що винні людям понад 400 млн грн. «Для її вирішення ми запропонували створити відповід­ну гарантійну струк­туру, на яку буде покладена виплата зарплати у разі бан­крутства підприємства», – сказала очільник Мінсоцпо­літики.

Другий напрям – подолання несправедливості у пенсій­ній системі. «З одного боку, ми маємо подолати «зрів­нялівку», коли люди, маючи різний стаж, отримують од­накові пенсії. А з іншого – залежність розміру пенсії від року її призначення: не повинні люди однієї профе­сії та з однаковим страхо­вим стажем отримувати різ­ні за розміром пенсії», – за­значила міністр.

Третій напрям, за словами Наталії Королевської, – по­силення захисту найуразли­віших категорій громадян: дітей-сиріт, ветеранів, інва­лідів, чорнобиль­ців, малозабезпече­них. «Наша мета – кожна «соціальна» гривня має доходи­ти до людей, які найбільше потребу­ють допомоги. А це чималі суми. Так, за три місяці з початку року Пенсійний фонд виплатив 61,8 млрд грн. На дер­жавні соціальні до­помоги спрямовано майже 9,5 млрд грн. Фонди держав­ного соціального страхування випла­тили майже 6,6 млрд грн», – зазначає міністр Мінсоцполітики.

 

  У тему

 На прес-конференції 4 квітня міністр соціальної політики Наталія Королевська озвучила позицію щодо актуальних проблем соціальної сфери, які досі лишаються невиріше­ними. Коментуючи на прохання «ПВ» ситуацію стосовно Генеральної угоди, що її до сьогодні не підписано через низку принципових моментів, Наталія Королевська за­значила:

«Із профспілками у нас повне взаєморозуміння. Усі їхні вимоги ми підтримуємо, зокрема щодо підвищення за­робітної плати, оплати праці працівників першого тариф­ного розряду, галузевих угод. Загалом з усіх глобальних питань ми дійшли взаєморозуміння. Тож щойно проф­спілки домовляться з роботодавцями, урядова сторона готова поставити свій підпис під Генеральною угодою».

Також міністр прокоментувала діяльність Міністерства соціальної політики щодо встановлення соціальної спра­ведливості в оплаті праці бюджетників: «Уряд ухвалив рі­шення, відповідно до якого посадовий оклад працівника першого тарифного розряду встановлено в розмірі 852 грн. Явдячна профспілкам, ми стали пліч-о-пліч і до­моглися цього».

11.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання