« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Першочергове завдання – колективний захист працівників

Першочергове завдання – колективний захист працівників

 Основною і найрезультативнішою формою соціального діалогу, що впли­ває на рівень та якість життя громадян, є укладання колективних до­говорів і угод, за допомогою яких регулюються трудові, виробничі та соціально-економічні відносини, досягається баланс інтересів між праців­никами й роботодавцями. «ПВ» продовжують серію публікацій про досвід колективно-договірної роботи на прикладі обласних і галузевих профспіл­кових організацій, зокрема Федерації профспілок Рівненської області.

 Моніторинг динаміки оплати праці та пога­шення заборгованості із зарплати, проведений Федерацією профспілок України, свідчить про ефектив­ність роботи профорганізацій, до­тримання зобов’язань за колектив­ними договорами, що, у свою чер­гу, дає можливість підвищувати соціально-економічні показники та підтримувати стабільні соціально-трудові відносини на підприєм­ствах Рівненської області.

За 2011–2012 роки в Головному управлінні праці і соціального за­хисту населення області зареєстро­вано 5880 колдоговорів. Порівняно з 2010 роком (5100 колдоговорів), це на 15% більше, із них 99,9% зареє­стровано згідно з чинним законо­давством. Діючими колдоговора­ми охоплено більш ніж 86,6% пра­цюючих на підприємствах, в уста­новах та організаціях Рівненської області.

За останні два роки членськими організаціями ФПО створено 39 но­вих первинних профспілкових ор­ганізацій.

У 2013 році Федерація профспі­лок Рівненської області має намір суттєво посилити роботу щодо охо­плення колективним захистом працюючих на всіх підприємствах, в установах та організаціях.

 

 МАРІЯ РОЖКО, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ:

  – У нашій області за останні роки договірне регулювання трудових відносин виходить на но­вий, якісний рівень. Створена тристороння соціально-економічна рада, реально діє Регіо­нальна угода між Рів­ненською облдержадмі­ністрацією, об’єднанням організацій роботодав­ців області та Федераці­єю профспілок Рівнен­щини із соціально-економічних питань. Регіо­нальна угода практично регламентує тристоронні відносини у сфері за­йнятості, оплати та охо­рони праці. З ініціативи ФПО ще 2011 року вида­но розпорядження про розвиток соціального ді­алогу, відповідно до яко­го створено обласну ко­місію з проведення захо­дів щодо розвитку соці­ального діалогу. Мета комісії – надати допомо­гу з укладення договорів у тих організаціях, де їх ще немає, проаналізувати зміст діючих, вказати на певні упущення і уза­гальнити кращий досвід у цій справі. Комісії пра­цюють у кожному райо­ні, безпосередньо на міс­цях в організаціях. Ре­зультати цієї копіткої і серйозної роботи підсу­мовуються на засіданнях круглих столів, а після того ухвалюються спіль­ні рішення для усунення недоліків. Така практика допомагає нам збільши­ти кількість укладених колдоговорів, посилити мотивацію профчлен­ства. Нині діючими кол­договорами в області охо­плено більше ніж 86,6% працюючих на підприєм­ствах, в установах та ор­ганізаціях. А в лави об­ласної профорганізації влилося 39 первинок.

Нинішній Закон дозво­ляє пролонговувати кол­договір через затверджен­ня нових термінів на за­гальних профзборах, але вкрай важливо, щоб всі нові законодавчі й норма­тивні положення вноси­лися щорічно, тому що ми інколи стикаємось із зобов’язаннями, які давно застаріли. На наш погляд, новий колдоговір слід укладати щороку, і це має бути вказано в законі.

Важливо, щоб в орга­нізації, навіть нечислен­ній, створювались нові профосередки і колдого­вір підписував голова профорганізації, а не її представник, який має обмежені повноваження і можливості щодо за­хисту прав трудового колективу.

Аналізуючи колдого­вірну роботу в районах, ми, у себе на Рівненщині, дійшли висновку, що від­повідно до реєстрації іс­нуючих і нових колдого­ворів необхідні загально­прийняті по всій Україні порядок і звітність. Адже від чіткості й узгодже­ності дій у цій справі за­лежить результативність роботи із соціального за­хисту працюючих.

 

 

 ГАННА МАКСИМЧУК, ГОЛОВА ПРОФКОМУ ПІДПРИЄМСТВА З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ ПрАТ «КОНСЮМЕРС-СКЛО-ЗОРЯ»:

  – Концерн «Консюмерс-Скло-Зоря» має більш ніж сторічний досвід роботи у 64 країнах світу. І в кожній країні, де діють його філії, на кожному підприємстві створено профспілки. Але, за словами в. о. генерального ди­ректора Кирила Песєнкова, у Старій Європі профспілки пра­цюють за деструктивною схе­мою, на відміну від України, де керівництво підприємства, яке виступає від імені власника, про­блеми, що виникають у колекти­ві, вирішує колегіально, лише за столом переговорів. Докумен­том, який засвідчує силу наших домовленостей, є, звичайно ж, колективний договір. Основний наголос у документі зроблено на питаннях охорони праці, оздо­ровлення працюючих, доплати за шкідливі умови праці.

До речі, наше підприємство – одне з небагатьох підприємств з іноземними інвестиціями в Укра­їні, на якому кожен пункт колек­тивного договору виконується

 

 СТЕПАН ЗАГИНЕЙ, ДИРЕКТОР ПІДПРИЄМСТВА КП «РІВНЕЕЛЕКТРОАВТОТРАНС»:

  – Очолюю підприєм­ство не перший рік, маю великий досвід роботи в автомобільній галузі, тому скажу відверто: пра­цювати стає все складні­ше через те, що основні за­соби зношуються, а держа­ва, яка повинна все ж таки опікуватися такими під­приємствами, як наше, ро­бить це трохи більше ніж наполовину (за перевезен­ня пільговиків нам ком­пенсують усього 65–68% від затраченого).

Так, сьогодні нам необ­хідно замінити 50 тролей­бусів, які є найстарішими в Україні і Європі (30–38 років експлуатації при нормі 10 років). Цього року навіть сподіватися не вар­то, що ми отримаємо хоча б один новенький тролей­бус. Ось і ремонтуємо те, що вже ніби не підлягає жодному ремонту, і наші «старенькі» виходять на лінії, перевозять щоденно 70 тис. пасажирів, серед яких 60% – пільговики, представники соціально незахищених верств насе­лення. За рік ми перевози­мо 25 млн осіб, серед них 16 млн – пасажири пільго­вої категорії. Нині серед 78 тролейбусів, які перево­зять пасажирів, 42 одини­ці, не сподіваючись на до­помогу держави, ми купи­ли за власні кошти. Наше підприємство, і я про це кажу з гордістю, впродовж багатьох років визнають найкращим у галузі. Не применшуючи роль управ­лінського апарату, хочу сказати, що основна заслу­га в цьому – наших чудо­вих людей: водіїв, кондук­торів, ремонтників тощо, які трудяться за 33 видами професій. Із 514 працюю­чих – 240 жінок. І звичайно ж, моя основна турбота, як керівника, – щоб ці люди вчасно отримували заро­блене, щоб були соціально захищені і щоб колектив працював злагоджено й чітко, як гарний годинни­ковий механізм. У цьому мені допомагає наш профком і його голова Євгенія Козійчук. З цим колегіаль­ним органом у нас повне взаєморозуміння. На мою думку, основа успішної роботи кожного підприєм­ства – це його статут і ко­лективний договір, що фактично є угодою про со­ціальний мир.

Минулого року в кон­курсі на кращий колектив­ний договір, який прово­дила Федерація профспі­лок України, ми були ви­знані найкращими у від­повідній номінації, а соці­альна складова колдогово­ру – чи не одна з найсиль­ніших в області. Саме за­вдяки колдоговору ми на­магаємося забезпечити працівників усім, що пе­редбачено чинним законо­давством, плюс додаткові соціальні пільги. Наші працівники отримують премії за підсумками ро­боти за місяць (від 10 до 40%), надбавку за профмайстерність, доплату за класність (водії), за інтен­сивність праці (водії тро­лейбусів і кондуктори), до­плату за роботу у вечірній та нічний час, квартальну премію за призові місця в галузі тощо. Є у нас свій гуртожиток, база відпо­чинку в селі Ходоси, на бе­резі мальовничої Горині. Не забуваємо наших пенсі­онерів, багатодітних мам і матерів-одиначок. До речі, у нас працюють і чо­ловіки, які самі виховують дітей. Усього й не перелі­чити. Скажу лише одне: колектив живе цікавим і повноцінним виробничим та профспілковим жит­тям. І хоч робота дуже від­повідальна й важка, нам вдалося згуртувати ядро колективу, націлити лю­дей на успішний та якіс­ний кінцевий результат.

30.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання