« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Безпека праці. Підготовка кваліфікованого захисту

Безпека праці. Підготовка кваліфікованого захисту

 З 26 листопада по 7 груд­ня 2012 року на базі ФПУ проходив двотижневий семінар-навчання для тех­нічних інспекторів та ін­ших представників член­ських організацій ФПУ з охорони праці. Учасни­ків семінару під час його відкриття привітав Голо­ва Федерації профспілок України Юрій Кулик.

 Для ФПУ та її член­ських організацій 2012 рік був визна­чальним. За цей час було визначе­но пріоритетні завдання ФПУ щодо посилення контролю профспілок за дотриманням законодав­ства про охорону праці, зміцнення технічної ін­спекції праці. Для об’єктивного та кваліфіковано­го здійснення контролю профспілкам необхідно за­безпечити якісне навчан­ня з цих питань на всіх рів­нях профспілкового руху.

За даними моніторин­гу, проведеного департа­ментом охорони праці ФПУ, тільки 40% представ­ників членських організа­цій профспілок вчасно проходять навчання з пи­тань охорони праці. Тому серед основних завдань профспілок на наступний рік визначено розгортан­ня масового, своєчасного та періодичного навчання, що буде сприяти кваліфі­кованому та ефективному здійсненню громадського контролю за додержанням законодавства про охоро­ну праці, захисту прав пра­цівників на безпечні і здо­рові умови праці, запобі­ганню випадкам виробни­чого травматизму та проф­захворюваності.

З цією метою департа­ментом охорони праці роз­роблено оновлену редакцію плану та програми навчан­ня технічних інспекторів, інших представників проф­спілок. За цією програмою і було проведене відповідне навчання. Характерною особливістю нової програ­ми є те, що практичні за­няття займають 50% всього обсягу дисциплін з питань охорони праці. Одне з та­ких виїзних занять прово­дилося на Київському картонно-паперовому комбіна­ті, що в м. Обухові.

Також до програми ввій­шли нові лекції та прак­тичні заняття на такі теми: «Оцінка стану охорони праці на виробництві», «Розрахунок рівня безпеки праці при здійсненні гро­мадського контролю за станом охорони праці», «Практика застосування економічних методів до створення безпечних та не­шкідливих умов. Розрахун­ки витрат на заходи з охо­рони праці. Розрахунки ви­трат, завданих порушен­ням вимог охорони праці», «Практика розгляду трудо­вих спорів. Представни­цтво інтересів членів проф­спілок у комісіях по трудо­вих спорах та суді», «Мето­дологія та практика підра­хунку економічних втрат у разі нещасного випадку на виробництві», «Система управління професійними ризиками. Практика побу­дови та ефективне функці­онування системи управ­ління професійними ризи­ками», «Практика створен­ня та функціонування у профспілкових організаці­ях структурних ланок тех­нічної або громадської ін­спекції праці профспілки. Форми та методи їх робо­ти», «Проведення інспекції представниками профспі­лок із питань охорони пра­ці та практика складання документів за її результа­ми» та ін.

Окремо слід відзначити дуже високий рівень викла­дацького складу. Це кращі представники вищої шко­ли освіти з питань охорони праці, надзвичайних ситу­ацій, пожежної безпеки: Анатолій Русаловський – кандидат технічних наук, доцент, викладач Націо­нального авіаційного уні­верситету, заступник голо­ви науково-методичної ко­місії з цивільної безпеки науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України; Батир Халмура­дов – кандидат медичних наук, доцент, професор ка­федри БЖДЖ Національ­ного авіаційного універси­тету, секретар науково-методичної комісії з ци­вільної безпеки науково-методичної ради МОН України; Денис Деревин­ський – кандидат техніч­них наук, доцент, завідувач кафедри теоретичних основ цивільного захисту Інсти­туту державного управлін­ня в сфері цивільного за­хисту МНС, а також фахів­ці Держгірпромнагляду, Мінсоцполітики, МНС, На­ціонального дослідного ін­ституту промислової безпе­ки й охорони праці, експертно-технічних центрів, Бюро міжнародної сертифі­кації, виконавчої дирекції Фонду соціального страху­вання від нещасних випад­ків та профзахворювань України, керівники та фа­хівці апарату ФПУ, досвід­чені технічні інспектори праці членських організа­цій ФПУ тощо.

7 грудня 2012 року під час урочистого підписан­ня Спільних заходів Деж­гірпромнагляду та ФПУ Голова ФПУ Юрій Кулик та голова Держгірпромна­гляду Олександр Хохотва вручили слухачам посвід­чення про перевірку знань з питань охорони праці.

ФПУ висловлює щиру вдячність за допомогу в ор­ганізації і проведенні на­вчання голові Київської об­ласної ради професійних спілок Валентину Коно­ненку та головному техніч­ному інспектору Київоблпрофради Леоніду Васи­ленку, голові Київської об­ласної профорганізації працівників лісових галу­зей Олександрі Пастухо­вій, гендиректору ПАТ «Київський картонно-паперовий комбінат» Віталію Баску та голові первинної профорганізації цього ком­бінату Олексію Дулі.

Попереду велика робота по практичному втіленню набутих знань заради спра­ви захисту прав трудящих на безпечні і здорові умо­ви праці.

 

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

 Юрій АНДРІЄВСЬКИЙ

керівник Департаменту охорони праці апарату ФПУ

 Цьогорічне навчання зна­менне тим, що воно проводилося напе­редодні засідання Ради ФПУ, на якому розглядалося питан­ня посилення проф­спілками громадського контролю за станом охорони праці.

Першим кроком є розгортання масового навчання профспілкових кадрів. Треба навчати людей, які мо­гли б кваліфіковано здійснювати контроль, а також видавати посвідчення про те, що вони пройшли від­повідне навчання. Щоб надалі в роботодавців не ви­никало запитань про те, на яких підставах здійсню­ються такі перевірки.

 

 Василь ЯКІБЧУК

начальник Управління охорони праці та здоров’я Київміськпрофради

 Дуже часто че­рез брак знань представники профспілок не можуть протистояти робото­давцю, наглядовим органам з питань охоро­ни праці, представникам ФССНВПЗ. Аце дуже небез­печно, особливо тоді, коли вони беруть участь у ро­боті спеціальної комісії із розслідування нещасних випадків на виробництві, яку очолює представник Держгірпромнагляду, від висновку якого залежить результат розслідування. Адля того, щоб йому запе­речити, або навпаки – підтримати, потрібні відповід­ні знання, що дозволять обґрунтувати свою позицію, захистити члена профспілки, найманого працівника.

 

Людмила БОГДАН

голова профорганізації Північного поштамту Київської міської дирекції «Укрпошта»

 Навчання з охорони праці для мене, як голови профоргані­зації, є дуже корисним, бо перевірка безпеки робочих місць на підприємствах також входить до кола моїх обов’язків. Хотілося б по­дякувати за практичні заняття, які проводилися на Ки­ївському картонно-паперовому комбінаті, та вислови­ти побажання, щоб таких занять було більше.

 

Людмила ЛИСЕНКО

голова профкому Південного поштамту Київської міської дирекції «Укрпошта»

 Таке навчання потрібне для того, щоб ми могли обмінюва­тися знаннями, позитивним досвідом, для того, щоб допо­могти працівникові у ре­альній конкретній си­туації.

Процес навчання дуже цікавий, лекції досить зміс­товні. Дуже добре, що на цьому семінарі розгляда­ється багато правових питань. Яотримала чимало знань з охорони праці, зокрема безпеки праці листо­нош, соціального страхування.

 

  •  ЗАПРОШУЄМО НА ЗИМОВІ СЕСІЇ ДО ЛУЦЬКА

Навчально-методичний центр профспі­лок Волині пропонує триденні тренінго­ві навчання для профспілкових лідерів за напрямами:

1. «Захист трудових інтересів найманих пра­цівників».

2. «Інформаційна діяльність профспілок».

3. «Практичне вирішення індивідуальних та колективних трудових спорів».

4. «Підготовка переговорників із укладення колективних угод».

5. «Профспілки й охорона праці»,

а також комплексні семінари з трансфертом досвіду діяльності профспілок Польщі та Бі­лорусі щодо захисту трудових прав найманих працівників. Семінар з виїздом до Брестської області включає відвідування Брестської фортеці і Біловезької пущі, а з виїздом до Польщі (візова підтримка – наша) передба­чає екскурсію в Польські Карпати та одноден­ний виїзд у Словаччину.

Орієнтовна вартість навчання – до 2 тис. грн для одного учасника. Навчальний план пого­джується попередньо.

Ваші пропозиції приймаємо на e-mail: nmc-lutsk@ukr.net, або за телефонами: (0332) 25-04-12, 050-581-56-50

17.12.2012


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання