« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

Планета «Черемоша»

Планета «Черемоша»

Народний ансамбль пісні і танцю Львівського націо­нального університету ім. Івана Франка нещодавно відсвяткував своє 55-річчя.


З них – півстоліття, як отримав звання народного. Упродовж своєї історії вірним спонсо­ром, помічником колективу було не лише керівництво уні­верситету, а й освітянська профспілка – первинна і обласна.

Ідея його назви, що невипадково похо­дить від норовливої, чистої гірської річ­ки, належить голові тодішнього студент­ського клубу Романові Баб’якові. Біля ви­токів творчого «Черемоша» стояли здібні митці: диригент Володимир Панасюк, хореограф Пилип Сех, керівником орке­стру став Тарас Решетило. Сьогодні ке­рівник оркестру Оксана Ступак, балет­мейстер Юрій Різун і художній керівник та диригент Тетяна Когут ведуть учасни­ків ансамблю до нових творчих вершин.

Мабуть, у всі роки свого творчого життя йому таланило на керманичів та учасників. На жаль, не поталанило, в свій час, мені. Коли була студенткою цього вишу, не по­трапила в ансамбль, оскільки, закінчивши музичну школу з класу віолончелі, добро­вільно-примусово була направлена до уні­верситетського камерного оркестру. Та коли й сьогодні чую назву «Черемош», пе­ред очима пропливають ритми і барви най­кращих студентських років життя. Хто з нас не знав цей ансамбль і не мріяв туди по­трапити!? Учасники 48 всесоюзних, всеукра­їнських та міжнародних фестивалів. Га­стролі в Польщі, Хорватії, Франції, Канаді та США, особлива творча атмосфера універ­ситетського художнього колективу, яка до­повнювала зміст життя юних. Це була і є ціла культурологічна планета, активними учасниками якої за 55 років стали понад 5 тис. молодих людей – студентів престижно­го в регіоні та державі вищого навчального закладу з елітними духовними традиціями, в які й вписується цей народний колектив.

І сьогодні, за словами директора Цен­тру культури та дозвілля ЛНУ Миросла­ва Булатова, особливістю роботи керівни­ків з колективом (студенти вступають і закінчують виш, полишаючи ансамбль) є те, що до нього приходять діти і внуки «черемошан», яким ніби передається дух, традиції, та навіть певні творчі навички та надбання попередніх поколінь. Тільки в останній рік колектив дав на Львівщи­ні, в Україні і за кордоном близько 20 кон­цертів. Те, що народний ансамбль зустрі­чався, наприклад, з президентом Австрії і був представлений у Цісарському пала­ці Відня, вкотре свідчить про популяр­ність, мистецький та культурний рівень колективу. Його виступ нещодавно ви­кликав фурор на міжнародному фестива­лі в Болгарії – під вигуки «браво!» амато­рів з України не відпускали із сцени.

Мова мистецтва «Черемошу» зрозумі­ла й близька людям різного соціального стану, різних культур і мов.

ОЛЬГА ЛОБАРЧУК

 

Кохання з першого погляду

Адміністрація та проф­спілковий комітет Ін­гулецького коледжу ДВНЗ «Криворізький національний універ­ситет» на честь Дня закоханих організува­ли конкурс «Кохання з першого погляду».

Г олова об’єднаного профкому Оксана Та­таринова повідомила, що в конкурсі взяли участь 5 студентських пар. Усі учасники отримали призи та подарунки, а перемож­цям дістався головний приз – сертифікат на романтичний ве­чір у кафе на суму 400 грн.

 


Симфонія романсу

Зірка світової оперної сцени, всесвітньо відомий бас, леген­дарний український співак Анато­лій Кочерга 26 березня виступить у Міжнародному центрі культу­ри і мистецтв профспілок України («Жовтневий палац») з концертом «Симфонія романсу».

Н аш знаменитий співвітчизник родом з Вінниччини. Навчався у Київській консерваторії , був солістом Націо­нальної опери України. Анатолій Ко­черга свого часу став наймолодшим в історії Народним артистом СРСР. Сьогодні він – надбання України.

Світова оперна публіка напевне назве ім’я Ко­черги як найкращого з усіх виконавців партій з творів Чайковського і Рахманінова, а також най­відомішого їм українця, тому що Анатолій Іва­нович завжди наголошує, що він громадянин України, чим дуже пишається.

Міжнародна кар’єра «відомого баса слов’янського походження» стартувала напри­кінці 80-х років у Віденській державній опері. У різні роки він працював за контрактами в італій­ському театрі «Ла Скала», лондонському «Ко­вент-Гардені» й американській «Метрополітен- опера». Співак гастролював усім світом і за свою творчість отримав багато нагород, зокрема дві премії «Греммі» за запис партії Бориса з опери «Борис Годунов» Модеста Мусоргського.

У концертній програмі «Симфонія романсу» пролунають «Куплети Мефістофеля» Шарля Гуно, арії з опер, романси і пісні українських та зарубіжних композиторів. Виступатиме великий бас сучасності у супроводі творчого колективу МЦКМ – Народного оркестру народних інстру­ментів під керівництвом Заслуженого працівни­ка культури України Вікторії Васильєвої.

Отже, чекаємо на хвилюючу зустріч. Не про­пустіть!

ПРЕС-ЦЕНТР МІЖНАРОДНОГО ЦЕНТРУ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

28.02.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання