« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2017: ВЧИТЕЛІ ВАЖЛИВІ

GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2017: ВЧИТЕЛІ ВАЖЛИВІ

7 жовтня у Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відбу­лася церемонія нагородження найкращого учителя - новатора України Національною премією Global Teacher Prize Ukraine 2017.

П ремію Global Teacher Prize, відому на весь світ як «Нобелівська» премія для вчителів, в Україні започаткувала громадська спілка «Освіторія» навесні 2017 року. За півроку ор­ганізатори отримали 632 заявки та 2,5 тис. номінацій з усіх куточків України. Спочатку було обрано ТОП-20 вчителів- новаторів, далі – ТОП-5, серед яких і був визначений переможець.

Нагороду у 100 тис. грн, рік безко­штовного підвищення кваліфікації та поїздку на Global Education and Skills Forum 2018 у Дубай отримав викладач з Чернівців Паул Пшенічка – 71-річний учитель фізики та астрономії, який за­галом вивчив понад 4 тис. дітей. У 1991 році Паул Пшенічка створив для обда­рованих дітей наукове товариство «Квазар», середовище для командної роботи, віль­не від класів, оцінок та іспитів. 55 членів «Квазару» взяли участь у 115 конференціях, турнірах, олімпіадах та конкурсах і реалізували понад 150 дослідницьких проектів. У 2004 році Пшенічку назвали кращим викла­дачем фізики в світі, його ім’ям названо астероїд.

Переможця разом з гостями свята та членами журі привітали Христина Соловій, Ніна Матвієнко та дитя­чий хор «Щедрик» з піаністом Євгеном Хмарою.

За словами організаторів конкурсу, коли в березні цьо­го року вони отримали право проводити національний конкурс всесвітньої премії Global Teacher Prize, були надзвичайно щас­ливими, адже це чудовий шанс на своїй Батьківщині, в Україні, популя­ризувати професію, яка, на їх думку, є найважливішою для майбутнього – професію вчителя. Сьогодні точить­ся багато дискусій про те, яким має бути сучасне навчання, сучасна шко­ла. І тут потрібно насамперед надиха­ти вчителів, адже в співпраці, співтворчості та в єднанні можна разом будувати нову українську школу.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Зоя ЛИТВИН,

організатор Global Teacher Prize Ukraine 2017, засно­вниця громадської органі­зації «Освіторія»:

«Дякую нашим учителям за те, що своєю щоден­ною працею вони доводять, що Україна – це країна талановитих, працьовитих, за­коханих у свою справу людей, які демон­струють шалений людський потенціал, що вона має освітян-новаторів, якими ми можемо пишатися. Нам було дуже при­ємно розповісти їхні історії».

 

«КРАПЛЯ». ТАЛАНТ, ЩО ЗВОРУШУЄ СЕРЦЯ

4 жовтня виповни­лося б 78 років ко­лишньому співро­бітнику апарату Федерації профспі­лок України Івану Єлисейовичу Фарі­ону, який навесні цього року пішов з життя після трива­лої хвороби.

В ін був людиною не­перевершених мо­ральних якостей: надзвичайно по­рядною, інтелігентною, добросовісним працівни­ком, який усі свої знання, досвід, відмінне володіння і любов до рідної мови застосовував у повсякденній ро­боті на захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів людини праці.

Доброта і скромність Івана Єлисейовича вражали усіх, хто хоча б раз із ним спілкувався, тому його справжній талант поета, перекладача і мовознавця за його життя був відомий небагатьом, а лише найближ­чим йому рідним людям і знайомим.

Палкі прихильники таланту Івана Фаріона, колишні його колеги Олексій Михайлов, академік Міжнародної академії біоенерготехнологій, Дмитро Пилипчук, за­служений працівник культури України, член НСПУ, та інші за сприяння родини поета дбайливо, буквально по краплинах зібрали поетичні твори Івана Фаріона та власним коштом видали літературний збірник «Кра­пля», який було презентовано Олексієм Михайловим 29 вересня на урочистостях з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана України, органі­зованих керівництвом та профкомом апарату ФПУ для ветеранів праці і профспілкового руху.

У збірнику представлено лірику, пісенні і гуморис­тичні твори автора, вірші для дітей, а також перекла­ди. Оскільки за життя поета було видано лише одну книжку його перекладів, представлене літературно- художнє видання є вагомим доробком, відтепер до­ступним широкій читацькій аудиторії.

Світла пам’ять людині, чиї думки та почуття до рідно­го Слова завжди були щирими і добрими. Нехай його самобутній талант ворушить серця нащадків, напо­внюючи їх гордістю за нашу національну культуру, за Україну, ніжним сином і патріотом якої з першого до останнього подиху був Іван Фаріон.

Федерація профспілок України

16.10.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання