« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

«ІНІЙ»: ФІЛЬМ ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ ВИСУНУТО НА «ОСКАР»

«ІНІЙ»: ФІЛЬМ ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ ВИСУНУТО НА «ОСКАР»

7 вересня Оскарівський комі­тет Литви абсолютною біль­шістю голосів висунув на «Оскар» у номінації «Найкра­щий іншомовний фільм» драму Шарунаса Бартаса «Іній».

Я к інформує Бюро української кіно­журналістики, стрічку було створе­но у копродукції Литви, України, Франції та Польщі, за участю укра­їнських кінокомпаній та за підтримки Дер­жавного агентства України з питань кіно, Литовського кіноцентру, телеканалу ARTE (Франція) та Польського кіноінституту.

«Для мене це важливо не лише тому, що це мій фільм, – зазначив Шарунас Бартас. – Вважаю, що це є важливим не лише для Литви. Іноді реальність і ху­дожня вигадка практично зливаються, але реальність – набагато жорсткіша, і саме про неї потрібно говорити».

За сюжетом стрічки, молодому ли­товцю Рокасу одного дня випадає не­сподівана можливість побувати в Укра­їні та побачити й зрозуміти справжню окупацію і війну. Разом з гуманітар­ним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його з двома військовими журналістами. Реаль­ність виявляється набагато жорстокі­шою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни. Тріо буде змушене подолати свої пси­хологічні межі та збудувати міцні сто­сунки. Вони не погоджуються ні з чим, окрім свого бажання бути там, де вони є, кожен з власних причин. На зруйно­ваній окупантами території Рокас зна­ходить своє справжнє кохання.

Варто зазначити, що у фільмі роль військової журналістки виконує фран­цузька актриса Ванесса Параді.

В український кінопрокат «Іній» вийде 5 жовтня 2017 року.

 

«ОСТРІВ ХО...»:

АНАТОЛІЙ САХНО ВЕДЕ В БІЙ БУНТІВНОГО ПОЛКОВНИКА

Понад 4 роки читачі політико-історич­них детективів чекали появи нового го­стросюжетного пригодницького роману про полковника Зорія. Автором цього лі­тературного образу є український пись­менник Анатолій Сахно, до слова, вете­ран органів держбезпеки, полковник у відставці. На прохання шанувальників його таланту романіст «розв’язав» сю­жет свого попереднього твору й у книж­ці «Острів Хо. Поріг болю» знову повів у бій головного героя – Богдана Зорія.

Ц ікаво, що в романі «Соло бунтівного пол­ковника. Вершина», виданому за влади недоброї пам’яті колишнього зека, пол­ковник (справжній) зробив основними негативними героями президента України, голо­ву Служби безпеки, міністра внутрішніх справ, главу адміністрації президента, деяких упізнава­них олігархів. «Ще й більш того, – наголошує письменник, – вони постають у творі як страшен­ні негідники і злочинці, які під час подій на Май­дані порозбігалися, хто куди. Повторюся: це було написано задовго до Революції гідності». Автор не виключає, що в читачів «Острова Хо...» ото­тожнення літературних героїв з реальними осо­бами може бути ще яскравішим і… болючішим.

Нагадаємо, що 2012 року побачило світ найпер­ше видання роману під назвою «Вершина», пе­ревиданого згодом як «Соло бунтівного полков­ника. Вершина». А свій новий твір Анатолій Сахно спробував написати так, щоб і читачеві, який абсолютно нічого не знає про попередній роман, було все зрозуміло, тобто митець нама­гався створити цілком самостійну за сюжетом оповідь. Водночас у передмові є особиста ав­торська порада: спочатку все-таки прочитати «Соло…», щоб глибше осягнути мотиви вчинків і характери героїв «Острова...», які майже всі перейшли до нового твору.

Серед сильних сторін книжок Анатолія Сахна – їхня гостросюжетність і, якщо так можна висло­витися, правдиво змальовані ситуації, народжені уявою митця. Карколомні повороти в долях літе­ратурних персонажів чергового роману розгорта­ються на тлі детективної боротьби з наркобізне­сом і не завжди вдалих спроб державних органів протидіяти небезпекам, що масштабно загрожу­ють суспільству. Відчувається, автор глибоко й усебічно знає предмет мистецького дослідження. Він багато років служив у правоохоронних орга­нах, а також колишній Державній службі Украї­ни з контролю за наркотиками, отож пише так, що читач беззастережно йому вірить.

Сергій ШЕВЧЕНКО,

«Вектор ньюз»

19.09.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання