« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Українці – в Європу, а уряд куди?

 16 вересня відбулась історична подія. Верховна Рада України ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС, засвідчив­ши таким чином підтримку українця­ми євроінтеграційних процесів та єв­ропейських цінностей. Водночас ви­ник скандал, який спричинив законо­проект «Про реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та оплати праці», що його подав Уряд. Цей до­кумент не відповідає ані європей­ським цінностям, ані принципам со­ціальної справедливості. На прохан­ня сторін соціального діалогу це пи­тання було розглянуто 16 вересня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, повідомляє Інформаційно-аналітич­ний центр ФПУ.

«Під час засідання законодавча ініціа­тива Уряду отримала гостру критику, адже вона фактично руйнує систему загальнообов’язкового державного соціального страхування, створену за роки незалежності за кращими зраз­ками європейської практики, яка базу­ється на принципах демократії, само­врядності, соціальному діалозі з ура­хуванням інтересів усіх його сторін», – наголосив, коментуючи цю подію Го­лова ФПУ Григорій Осовий.

Чинна система державного соціально­го страхування продемонструвала свою життєздатність, стійкість, корис­ність та гарантії надання якісних по­слуг застрахованим особам навіть у важкі часи фінансово-економічної кризи. Отже, було здійснено фактич­ний замах на ці важливі соціальні до­сягнення. Насамперед йдеться про спробу усунення профспілок і робото­давців як представників застрахова­них осіб від управління внесками, які саме вони й сплачують у соціальні страхові фонди, і забезпечення їх ви­плат, а також ліквідацію фондів як са­моврядних організацій і одержавлен­ня управління та розпорядження стра­ховими коштами, відтак створення окремого органу виконавчої влади.

Григорій Осовий попереджає: «Якщо такий законопроект буде прийнято, то трудящим доведеться забути про са­наторно-курортне лікування, яке за­раз забезпечується за пільговою ці­ною, буде також зупинено фінансуван­ня і робота профілакторіїв, дитячо- юнацьких спортивних шкіл. Усе це вдарить по студентських колективах».

«Враховуючи рішучу консолідовану позицію профспілок і роботодавців, можливі негативні соціальні наслідки для суспільства, Комітет ВР одноголос­но вирішив запропонувати Верховній Раді відхилити антисоціальний зако­нопроект Уряду», – сказав Голова ФПУ.

Слід зазначити, що у рамках НТСЕР давно триває робота із вдосконалення системи загальнообов’язкового дер­жавного соціального страхування, на­працьовані змістовні пропозиції щодо підвищення рівня гарантій застрахова­ним особам, ефективності діяльності виконавчих органів фондів, оптиміза­ції витрат їх діяльності. Але, на жаль, ці пропозиції та напрацювання Уряд проігнорував.

«Чи стримає натиск Уряду з цього пи­тання Верховна Рада України багато у чому залежить від позиції кожного трудового колективу, кожного праців­ника, організаторів дитячого оздоров­лення, батьківських комітетів та інших самоврядних громадських організа­цій, – вважає Григорій Осовий. – Украй важливо, щоб український парламент зараз почув голос кожного з нас через звернення, телеграми, листи. Проф­спілкові активісти, громадські органі­зації не мають права бути байдужими і мовчати. Майдан засвідчив, що сила громадськості спроможна подолати соціальну несправедливість та бюро­кратію».

22.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів








 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання