« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

ПОЧІМ БОРЩ ДЛЯ НАРОДУ?

ПОЧІМ БОРЩ ДЛЯ НАРОДУ?

В Україні стрімко по­дорожчав борщовий набір. За два останніх тижні основний його компонент – черво­ний буряк – устано­вив історичний ре­корд за весь час не­залежності країни. Він подорожчав на 40%. Зросли в ціні капуста й картопля – на 12 та 8% відповід­но. А загалом так зва­ний борщовий набір подорожчав на 7,2%.

У той же час не відбу­лось підвищення цін на моркву. Екс­перти ринку ствер­джують, що підвищувати далі нікуди. До того ж, по­жвавленню в ціновому морквяному сегменті зава­дили регулярні поставки коренеплодів із сусідньої Білорусі. Споживачі очіку­вали, що й цибуля злетить у ціні, але цього не сталось. За словами учасників рин­ку, надто великі запаси цього овочу накопичено в сховищах. Якщо не знизи­ти його вартість, він почне проростати.

Вартість головної націо­нальної страви українців просто лихоманить, переко­нані аграрні аналітики. За рік ціна каструлі борщу об’ємом у 5 л подорожчала на 13% і вже обходиться гос­подиням більш ніж у 100 грн. Минулоріч приготуван­ня борщу коштувало 92 грн.

У розрахунках аналіти­ки виходили з такого спів­відношення інгредієнтів: 600 г яловичини, 300 г ка­пусти, 500 г буряку, 500 г картоплі, 200 г моркви, 200 г цибулі, 30 г олії. Це, так би мовити, стандарт. Квасоля, кріп, сало, смета­на – це вже варіації на тему борщу. І тут можуть бути розбіжності в ціні, хто на що спроможний фінансово. Сподіватися, що минуло­річні ціни для борщового набору повернуться, не варто. Уже в найближчі три місяці експерти про­гнозують подорожчання від 5 до 20%. Який овоч отримає пальму першості в середині квітня, аналіти­ки назвати не наважують­ся. Адже об’єктивних пере­думов для подорожчання насправді немає. Навпаки, аграріям треба спішно роз­продати залишки продук­ції, аби підготувати схови­ща для нового врожаю. Та, виявляється, на денці ово­чесховищ усе солодше й дорожче. Постачальники мотивують нинішні ре­кордні ціни на овочеву продукцію збільшенням витрат на її транспорту­вання і зберігання. А все, кажуть, через девальвацію гривні.

Але ж традиційний український борщ завжди вважався дешевою стра­вою. Навіть вислів такий є: дешевий, як борщ. Та, схо­же, ситуація змінюється разом із цифрами на цінни­ках. Якщо ціни зростати­муть такими темпами й на­далі, улюблена буденна страва може перетворити­ся на святковий делікатес.

  • КОМЕНТАР

ТЕТЯНА ГЕТЬМАН, КЕРІВНИК ПРОЕКТУ «АПК-ІНФОРМ: ОВОЧІ ТА ФРУКТИ»:

«Активізація торгівлі в сегменті овочів борщового набору в кінці берез­ня – на початку квітня є доволі звичним явищем, особливо характерним для сезонів з невеликим обсягом власного виробництва. Зростання по­питу на овочі зазвичай супроводжується розширенням діапазону відпускних цін за рахунок подорожчання продукції».

 

ТАКІ ПОТРІБНІ ПІЛЬГИ

29 березня Верховна Рада прийня­ла за основу законопроект № 2068 про внесення змін до По­даткового кодексу щодо забезпе­чення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту. Цим законопроектом про­понується поширити пільги щодо звільнення від сплати податку на землю дитячі санатор­но-курортні й оздоровчі установи України. Крім того, передбачається звільнити підпри­ємства та організації від сплати податку на земельні ділянки, на яких розміщені спор­тивні споруди, що використовуються для під­готовки військовослужбовців і співробітни­ків правоохоронних органів, проведення все­українських, міжнародних змагань та на­вчально-тренувального процесу збірних ко­манд України з підготовки спортивного ре­зерву. Також планується звільнити будівлі зазначених установ, організацій та підпри­ємств, а також будівлі баз олімпійської та па­раолімпійської підготовки від сплати подат­ку на нерухоме майно.

Ініціатори документа переконані, що він ре­ально забезпечить стабільний розвиток сфе­ри фізичної культури та спорту, стане пере­поною для припинення функціонування спортивних та оздоровчих об’єктів, їх пере­профілювання та ліквідації. Законопроект покликаний не допустити серйозних про­блем при здійсненні спортивної та оздоров­чої діяльності.

Податкових пільг, на переконання його ініці­аторів, надто потребують дитячі санаторно- курортні й оздоровчі заклади. Якщо відповід­ний закон буде ухвалено, такі заклади спря­мують кошти, які раніше йшли на сплату по­датків, на зміцнення сфери.

«Держава нарешті має спрямувати зусилля на підтримку розвитку дітей, сформувати програми з профілактики захворювань, спор­тивного розвитку та залучення молоді», – вважає голова парламентського Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний. Він заявив, що еко­номити на дітях – це економити на майбут­ньому. Тому даний законопроект не просто на часі, він дещо запізнився. «Це якраз важ­ливе стратегічне питання, а за великим ра­хунком – перспектива нашої країни», – зазна­чив він.

За відповідний законопроект проголосували 245 народних депутатів.

 

  • КОМЕНТАР

Денис СИЛАНТЬЄВ, народний депутат України, один з авторів законопроекту:

«ЮНЕСКО оголосило Україну країною вимираючого етносу. Наша держава за­ймає перше місце за показниками під­літкового алкоголізму. Половину всіх злочинів скоюють підлітки, і з кожним роком ця тенденція погіршується.

Незважаючи на таку невтішну статистику, Уряд країни припиняє фінансування спортивних програм, закрива­ються дитячі спортивні школи та інші заклади. Тільки за минулий рік майже 30 тис. дітей опинились на вулиці. Їх позбавили можливості займатись улюбленими видами спорту. Відтепер ці діти, особливо підлітки, стали під­опічними не Міністерства молоді та спорту, а Міністер­ства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ. Тільки вдумайтесь: у країні, де показники здоров’я дітей гірше нікуди, за рік припинили свою діяльність 83 ДЮСШ.

Тож сьогодні надзвичайно важливо вдосконалювати за­конодавство задля підтримки здорового способу жит­тя, відновлення спорту й здоров’я нації».

08.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання