« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Соціальне партнерство

Робота в атмосфері взаєморозуміння

Робота в атмосфері взаєморозуміння

Чернівецький машинобудівний завод «ТОВ «Машзавод» засновано у 1945 році. Протягом останніх 35 років і донині це підприємство – єди­ний і найбільший в Україні та СНД виробник сучасного і ефективного об­ладнання для переробки, транспортування, зберігання та синтезу нафти, газу і конденсату, енергетичного обладнання.

Леонід ПИРОГ

голова профкому ТОВ «Машзавод», м. Чернівці

Обсяг реалізації продукції за 2012 рік становив 237,333 тис. гривень, а за одинадцять місяців 2013-го було випущено продукції на 260 млн гривень. У грудні 2013 року чисельність працюючих становила 1106 осіб, середньо-місячна зарплата на одного працюючого в еквіваленті повної зайнятості за листопад 2013 року становила 4181 грн, заборгованості із виплати зарплати на підприємстві немає.

Первинна профспілкова організація заводу, яка входить до складу профспілки «Машметал України», налічує 1854 члени профспілки, серед них 1106 працівників і 748 пенсіонерів. Первинка об’єднує профком, до складу якого входять 12 осіб, 21 цехову профспілкову організацію. В цілому охоплення профспілковим членством становить 100%.

Тож ТОВ «Машзавод» по праву на теренах Чернівецької області та й в усій Україні вважається соціально-орієнтованим підприємством.

Головним завданням адміністрація підприємства та профспілковий комітет вважають зростання ефективності роботи, збереження та примноження досягнутих позицій із соціального захисту працівників, поліпшення умов праці, а також турботу про оздоровлення і відпочинок як працюючих, так і членів їхніх сімей.

Завдяки порозумінню між адміністрацією та профспілковим комітетом на підприємстві щороку укладається колективний договір, у якому відображені всі соціально-економічні питання. Слід зазначити, що до колективного договору щороку вносяться нові пункти, спрямовані на покращення життєдіяльності колективу.

Так, у колдоговорі передбачено, що щомісяця працівникам підприємства виплачується дотація на проїзд на роботу у розмірі вартості тролейбусного проїзного квитка (60 грн), виплачується дотація на харчування у розмірі 15 грн за обід, надається допомога на лікування та медичне обслуговування, на оздоровлення до щорічної відпустки доплачують 500 грн, на поховання близьких родичів – 300 грн. Також передбачена матеріальна допомога працівникам до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав; до Дня захисника Вітчизни і 8 Березня; до Дня Перемоги; до Дня Незалежності України; до Дня машинобудівника; до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; до Нового року. На ювілеї працівникам завжди доплачують додаткові гроші: на 50-річчя – 300 грн; 55-річчя (жінки) і 60-річчя (чоловіки) – 400 грн; за 30 років стажу роботи – 300 грн; 40 років – 400 грн; 50 років – 500 грн.

Молодим, які одружуються вперше і обоє є працівниками заводу, виплачують 2000 грн. Щорічно до Новорічних і Різдвяних свят за кошти профкому діти працівників віком до 14 років забезпечуються квитками на новорічні святкові вистави, отримують солодкі подарунки, а влітку вони мають можливість відпочити у дитячих оздоровчих таборах.

Щороку адміністрація і профком проводять урочисті вечори до Дня машинобудівника, 8 Березня, Нового року, запрошуючи на них відомих естрадних виконавців.

Спільно з адміністрацією заводу профком організовує різноманітні спортивні змагання, турніри з міні-футболу, настільного тенісу, волейболу.

Стало традицією святкування на підприємстві свята Водохреща.

Велика увага приділяється питанням безпеки праці. Адміністрація та профком прийняли рішення про заборону куріння на підприємстві: курити дозволяється тільки у спеціально відведених місцях і в певні години – о 10.00 та о 15.00, а також в обідні перерви.

Керівництво підприємства дбає про здоровий спосіб життя. Працівники, які минулого року жодного разу не були на лікарняному, мають право на додаткову триденну відпустку. Збудовано сучасне поле для міні-футболу, басейн, обладнано кімнату для настільного тенісу, профком орендує спортзал для охочих займатися волейболом.

Щомісячно на підприємстві проводиться нарада щодо підбиття підсумків роботи за минулий місяць, на яку, окрім керівників підрозділів, запрошуються голови цехкомів. Генеральний директор заводу Віктор Сідляр і його заступники періодично зустрічаються з профспілковим активом.

Те, що соціальний діалог у ТОВ «Машзавод» діє, засвідчує чудова атмосфера, яка склалася на підприємстві. Завод багато років працює стабільно, є одним із кращих платників податку у Чернівецькій області, не має жодних заборгованостей.

 

Якщо інтереси збігаються

  Валерій МАРЦЕНЮК

Хмельницька обл.

Педагогічний колектив Олешинської загаль­ноосвітньої школи І–ІІ ступенів, що не­подалік Хмельницького, де­сять років поспіль очолює Надія Мозолюк. Її зусилля­ми у навчальному закладі створено всі необхідні умо­ви для навчання, відпочин­ку та оздоровлення дітей. Завдяки постійному вдоско­наленню навчально-виховного процесу школу визнано кращою в районі щодо організації виховного процесу. Її вихованці – пе­реможці різноманітних кон­курсів, олімпіад, змагань. Так, учениця восьмого класу Руслана Пухтяр і дев’ятого Христина Кметь посіли при­зові місця на районній олім­піаді з української мови. Ве­лика увага приділяється ту­ристичній роботі. Вихованці школи на обласних змаган­нях з туризму вибороли перше місце, а на всеукра­їнських стали призерами. І таких прикладів можна на­водити безліч.

Серце і душу віддають вихо­ванцям учителі Оксана Апо­нович, Тетяна Місяць, Тетя­на Овчарук, Оксана Корчин­ська, Валентина Підлісна, Віталій Волуйко, Тетяна Ку­лініч та ін.

Уже стало традицією на базі школи проводити різнома­нітні заходи. Нещодавно тут відбувся відкритий урок з етики, на який з усіх шкіл району з’їхалися вчителі, які викладають цей предмет.

У здобутках олешинських педагогів вагома частка зу­силь і профкому, який сім років поспіль очолює вчи­тель математики Віталій Во­луйко. «Наші взаємини з дирекцією, членами проф­спілки регулюються колек­тивним договором, – розпо­відає Віталій Волуйко. – Бу­ває, що інколи інтереси профкому та адміністрації не збігаються. Тоді у відкри­тій дискусії намагаємося до­сягти консенсусу і взаємо­розуміння. Відтак у колдого­ворі передбачаємо лише га­рантії, які реально реалізу­вати за наших фінансових можливостей». «Турбота про вчителів – наша спільна справа, від цього залежить навчання і виховання учнів – майбутніх патріотів і роз­будовників України, – долу­чається до розмови Надія Мозолюк. – Я завжди порів­нюю профспілковий комі­тет, адміністрацію з махови­ком, який розкручує навчально-виховний про­цес, забезпечуючи чіткий і бездоганний ритм».

Профком плідно співпра­цює із сільським клубом, яким завідує Лариса Дей­чук. Тож керівництво на­вчального закладу, користу­ючись нагодою, надзвичай­но дякує Ларисі Василівні за чудову співпрацю.

Досвід роботи дирекції школи та профкому заслуго­вує на увагу.

 

19.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання