« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЄКП ГОТУЄ МІСІЮ З ВІЗИТОМ ДО УКРАЇНИ

ЄКП ГОТУЄ МІСІЮ З ВІЗИТОМ ДО УКРАЇНИ

Днями відбулась робоча нарада керівництва ФПУ та КВПУ з Генеральним се­кретарем Європейської конфедерації профспілок Естер Лінч, присвячена, зо­крема, візиту місії євро­пейських соціальних парт­нерів (представників проф­спілок та роботодавців) 2-4 жовтня 2023 року до Києва.

З української сторони у нараді взяли участь Голова ФПУ Г. Осо­вий та його заступники О. Шубін і Є. Драп’ятий, окремі керівники структурних підрозділів та спів­робітники апарату ФПУ.

Сторони обговорили програму перебування місії, головною ме­тою якої є розбудова соціального діалогу в Україні та залучення профспілок до відновлення Укра­їни після війни. Програма пере­бування передбачатиме зустрічі з профспілковим активом ФПУ та КВПУ, посадовцями в україн­ських інституціях. Поїздка місії соціальних партнерів в Україну здійснюється з відома Єврокомі­сії. За словами Генерального се­кретаря, ЄКП і надалі буде вдава­тися до направлення місій до України для підтримки профспі­лок України в непростих умовах воєнного часу.

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ АПАРАТУ ФПУ

 

В АПСВТ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ


З початком на ­вчального року пер­шокурсників та ко­лектив Академії праці, соціальних відносин і туризму Федерації профспі­лок України привіта­ли керівники ФПУ: Григорій Осовий та Євген Драп'ятий.

АПСВТ увійшла до ТОП- 100 університетів країни. Академія має високий ста­тус довіри від партнерів, надає унікальні можливості для розвитку викладачів і здобувачів!

День знань цього року АПСВТ зустріла з оновленим молодими колегами колек­тивом, гарним континген­том студентів. Виш надає вдосконалені умови праці та навчання, нові можли­вості для наукової та освіт­ньої роботи.

Цьогорічна посвята у студенти АПСВТ супрово­джувалася надважливим заходом – відкриттям ме­моріальної дошки Герою України, випускнику Акаде­мії – Івану Гвоздєву, який загинув у бою з рашист­ськими загарбниками. На відкритті були присутні батьки та дружина Івана.

Відкривали меморіальну дошку Григорій Осовий та генерал армії Микола Ма­ломуж. Герої не вмирають, а залишаються в нашій пам’яті і серцях! Вічна пам’ять Герою!

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ПРОБЛЕМА Ф ОРМУВАННЯ З АРПЛАТНИХ Б ОРГІВ ПОТРЕБУЄ Р ІШУЧИХ Д ІЙ

У ФПУ пройшло засідання круглого столу «Борги по зарплаті – проблеми та шляхи вирішення».

Одним з системних кризових явищ є заборгованість з виплати заробіт­ної плати. Крім того, розв’язання цієї проблеми набуває особливої важли­вості в умовах євроінтеграційного руху держави.

У заході взяли участь науковці, експерти, представники профспілок (галузевих, територіальних профоб’єднань, членів СПО об’єднань профспілок), представники ВРУ, Міне­кономіки.

Серед тем для обговорення:

– проблеми несвоєчасної виплати заробітної плати, шляхи їх вирішення у період дії воєнного стану, а також післявоєнного відновлення України;

– законодавчі ініціативи, які, зо­крема, за сприяння ФПУ зареєстро­вані в парламенті, – проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення за­хисту вимог працівників щодо випла­ти заборгованості із заробітної пла­ти, в тому числі у випадку неплато­спроможності роботодавця.»

Наукову оцінку поточній ситуації щодо заборгованості з виплати заро­бітної плати, а також законопроєкту №9510 представили учасники форуму – науковці, профспілкові активісти.

Учасники круглого столу зупини­лися на проблемних питаннях діяль­ності стратегічних підприємств та не­виплати заробітної плати на них, зо­крема на Східному ГЗК, Запорізькому титано-магнієвому комбінаті, Одесь­кому припортовому заводі, тощо.

Формування заборгованості з ви­плати заробітної плати на подібних під­приємствах є нівелюванням стратегіч­ної цінності їх працівників та провокує відтік кваліфікованих робочих кадрів.

Учасники круглого столу одного­лосно підтримали необхідність вне­сення змін до законодавства для по­силення захисту виплати заробітної плати працівникам, зокрема при­йняття законопроєкту №9510.

ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ БЮДЖЕТУ ТА ОПЛАТИ ПРАЦІ АПАРАТУ ФПУ

 

СЕРЕДНЯ ЗАРПЛАТА В УКРАЇНІ ЗРОСЛА ВПЕРШЕ З ПОЧАТКУ ВІЙНИ


Пенсійний фонд України (ПФУ) за ­твердив показник середньої заро­бітної плати за другий квартал 2023 року, який обліковується для розрахунку пенсії. Реальна зарп­лата зросла вперше від початку війни.

Про це сказано в повідомленні ПФУ.

За даними ПФУ, середня зарплата склала:

січень – 12 644 гривень;

лютий – 12 794 гривень;

березень – 13 423 гривень;

квітень – 13 626 гривень;

травень – 14 109 гривень;

червень – 16 012 гривень.

Таким чином, порівняно з червнем 2022 року, зарплата зросла на 14,7%. Рік тому вона становила 13 957,63 гривень.

Водночас річна інфляція у червні стано­вила 12,8%, що означає зростання реальної зарплати приблизно на 2%.

25.09.2023



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання