« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

«НІ» – ЗАКРИТТЮ ДП «СХІДНИЙ ГЗК»!

«НІ» – ЗАКРИТТЮ ДП «СХІДНИЙ ГЗК»!

Первинна профспілкова органі­зація ДП «Східний гірничо-зба­гачувальний комбінат» в особі її голови Віталія Скуби зверну­лась до Президента України, Секретаря РНБО та Прем’єр- міністра України з вимогою вжити термінових заходів для розв’язання надзвичайно кри­тичної ситуації, що склалася на комбінаті, та прийняти необхід­ні рішення для відновлення ро­боти стратегічно важливого для України підприємства.

Протягом останніх місяців первинна проф­спілкова організація, працівники ДП «Східний ГЗК» зверталися в усі можливі інстанції, напра­вили листи Президенту Володимиру Зеленсько­му, Прем’єр-міністру Денису Шмигалю, міні­стру енергетики Герману Галущенку, голові СБУ Івану Баканову, секретарю РНБО Олексію Данілову. У зверненнях колектив просить під­тримати єдиного в Україні вітчизняного вироб­ника в галузі видобування і переробки урано­вих руд – ДП «Східний ГЗК», що забезпечує най­більше надходження коштів до місцевих бю­джетів, але наразі його працівники та їхні сім’ї через зупинку виробництва залишаються без засобів існування. Є ще одна велика проблема. Зупинення виробництва загрожує реальною екологічною катастрофою – затоплення урано­вих шахт призведе до забруднення радіонуклі­дами питної води.

Крім прохання про допомогу у відновленні роботи підприємства, колектив комбінату, пер­винна профспілкова організація Атомпроф­спілки України надали конкретні пропозиції, які могли б вирішити проблеми комбінату і сприяли зміцненню ядерної безпеки держави. Адже сьогодні всі європейські країни цікавить питання, як знизити залежність від постачання ядерного палива з РФ, як перейти на власний уран.

Персонал комбінату перебуває в простої на невизначений час. Сьогодні колективи україн­ських АЕС збирають для працівників СхідГЗК гуманітарні вантажі, тоді як вони мали б отри­мувати зарплату й самі забезпечувати свої сім’ї та допомагати нашим захисникам, надсилати допомогу в найбільш постраждалі від війни ре­гіони країни. Для відновлення роботи підпри­ємства необхідна підтримка держави. Без дер­жавної допомоги майже 5 тис. людей стануть безробітними, місто-супутник урановидобувно­го підприємства буде депресивним регіоном, а Україна залишиться без власного урану. «Ми всі бажаємо найближчої Перемоги! Розуміємо, що нині дуже тяжкі часи, але цілу урановидо­бувну промисловість України буквально по­ставлено на коліна. Більше 400 кваліфікованих працівників ДП «СхідГЗК» взяли до рук зброю та пішли боронити Україну. Тож давайте разом збережемо наше підприємство для спільного майбутнього та для наших героїв-захисників, які після війни повернуться до свого рідного міста, до своїх родин та на свої робочі місця!», – йдеться у зверненні працівників комбінату.

ПРЕС-СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

 

ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЗАГИБЛИХ НА ВИРОБНИЦТВІ

Щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначають День охорони праці. Цього дня більш ніж у 100 країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привер ­нення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

В Україні цього року до загальних факто­рів, що впливають на безпеку праці, додалися ще й смертельно небезпечні ризики, пов’язані з війною. У середньому, щодня під час вико­нання трудових обов’язків гинуть три праців­ники. Половина з них – унаслідок бойових дій.

У рамках відзначення Дня охорони праці, у Михайлівському кафедральному соборі ПЦУ відбулась поминальна панахида за загибли­ми на виробництві, яку відслужив секретар Митрополії Православної Церкви України у зв’язках з громадськістю отець Віталій Дань­чак.

Заходи відбулися за участю в.о. голови Державної служби України з питань праці Іго­ря Дегнери, заступника голови Держпраці Ві­талія Сажієнка, голови Громадської ради при Держпраці Валентина Маціяшка, заступника Голови Федерації профспілок України Василя Андреєва, начальника ГУ Держпраці у Київ­ській області Романа Семчука та колективу Держпраці.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ЯК ЗАХИСТИТИ ПРАЦІВНИКІВ У ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ?

28 квітня відбувся круглий стіл з наго­ди Всесвітнього дня охорони праці, присвячений питанням захисту пра­цівників у екстремальних умовах.

О нлайн захід під гаслом «Діймо разом заради миру і безпеки в Україні» було організовано журналом «Охорона праці» спільно з Європейським співтовариством з охорони праці ( ESOSH ).

Участь у зібранні взяли представники Мінекономіки і Держпраці, проєкту ЄС–МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», Федерації профспілок України, наукових установ, малого і серед­нього бізнесу, керівники і спеціалісти підприємств, організацій, загалом близько 300 учасників.

На початку засідання Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий привітав учасників та зазначив, що час і умови спонукають до об’єднання зусиль соціальних партнерів, усього народу заради майбутнього. Тема захисту працівників у екстремальних умовах веден­ня війни є надзвичайно актуальною. Голова ФПУ акцен­тував увагу на тому, що під час війни правила трудових відносин змінюються, окремі з них не діють, а вимоги до безпечного ведення робіт можуть тільки посилюватися.

Григорій Осовий закликав представників Уряду і роботодавців України у Міжнародній організації праці підтримати своїм голосуванням внесення до порядку ден­ного цьогорічної сесії МОП питання, на вирішення якого очікують працівники України і всього світу, а саме вклю­чення охорони праці до основоположних трудових прав людини.

Заступник Голови Федерації профспілок України Василь Андреєв критично прокоментував виступи окремих представників бізнесу, які емоційно висловлювали свої пропозиції щодо атестації робочих місць за умовами праці, від якої, на їх думку, потрібно відмовитись взагалі, а також щодо спрощеної процедури розслідування нещас­них випадків на виробництві, спричинених воєнними діями, радикальних змін в організації робіт підвищеної небезпеки, зокрема для переміщених підприємств, та низ­ки інших подібних пропозицій. Василь Андреєв повідомив і про готовність профспілкової сторони продо­вжити із сторонами соціального діалогу узгоджувальні консультації щодо законопроєкту «Про безпеку і здоров’я працівників» у рамках робочої групи, створеної при НТСЕР.

Також на засіданні виступили: Жолт Дудаш – менеджер проєкту ЄС–МОП «На шляху до безпечної та задекларованої праці в Україні», Юрій Кузовий – заступ­ник генерального директора Директорату норм та стандартів гідної праці Мінекономіки, Ігор Дегнера – в.о. голови Держпраці, Ольга Богданова – голова правління Європейського співтовариства з охорони праці ( ESOCH ), Джанет Аршимова – викладач NEBOSH , науковий настав­ник, тренер (Польща), інші фахівці та науковці. Було ба­гато запитань і багато відповідей, тривали дискусії.

Як повідомив головний редактор журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук, організатори заходу узагаль­нять порушені його учасниками актуальні проблеми, а також результати обговорення шляхів їх вирішення, та розмістять матеріали в електронних і друкованих засобах

Григорій Осовий

Голова Федерації профспілок України

«На думку профспілок, державі варто скасувати запроваджений мораторій на здійснення держав­ного нагляду у сфері охорони праці, і цю думку ми нещодавно донесли до Уряду в своєму звер­ненні».

 

КИЇВСЬКА МІСЬКПРОФРАДА ВІДНОВИЛА РОБОТУ «ПРОФСПІЛКОВОГО ЦЕНТРУ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ М. КИЄВА»

Центр надає безоплатну професійну пра­вову допомогу членам профспілок, орга­нізацій профспілок м. Києва.

Порядок надання допомоги:

● Член профспілки може звернутися за безоплат­ною правовою допомогою за умови наявності заяви- довідки встановленого зразка, що підтверджує його профспілкове членство.

● Адвокат розглядає зазначене звернення протя­гом 3 робочих днів та вирішує питання про надання правової допомоги.

ПРЕС-ЦЕНТР КИЇВСЬКОЇ МІСЬКПРОФРАДИ

10.06.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання