« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ЛОКАЛІЗАЦІЮ: профспілки впевнені, що Україна запустить те, що у всьому світі діє вже давно

ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ЛОКАЛІЗАЦІЮ: профспілки впевнені, що Україна запустить те, що у всьому світі діє вже давно


Володимир Саєнко,

заступник Голови Федерації профспілок України

«У червні у Верхо­вній Раді було за­реєстровано зако­нопроєкт № 3739 щодо вимоги ло­калізації при здійсненні публіч­них закупівель. Під проєктом підписались близько 40 народ­них депутатів, які, вивчивши світовий досвід, розробили стра­тегію спасіння економіки країни шляхом спрямування коштів від публічних закупівель на при­дбання вітчизняних товарів.

Це дозволить українським під­приємствам створити нові робочі місця і зупинити відтік висококваліфікованих працівників за кордон, модернізувати виробни­цтво та забезпечити сталий роз­виток виробничо - експортного по­тенціалу промислового сектору національної економіки.

Суть законопроєкту полягає в обов’язковій локалізації на рівні 25–45% для близько 90 позицій ма­шинобудівної продукції при здій­сненні публічних закупівель. А це виробництво турбогенерато­рів, трансформаторів, компресор­ного обладнання, громадського транспорту, спецавтомобілів (сміттєвози, автоцистерни, по­жежні, швидкої допомоги), локо­мотивів, вагонів, насосів та ін.

Наразі в Україні всі ці підпри­ємства - виробники в кращому ви­падку працюють на 30% своєї по­тужності, закупки проводяться за кордоном, українські праців­ники – на вулиці, проте закор­донним є робота. Купка «розум­ників» у владі вважає такий стан речей нормальним, і їм прості­ше й вигідніше розпродувати зерно, отримувати відсотки від тіньового продажу землі, дере­вини тощо. То, може, нехай ого­лосять нам статус країни вже на­віть не третього, а четвертого світу? І час взувати кирзаки, щоб прибирати за худобою на їхніх закордонних фермах?

Світовий досвід демонструє, що уряди всіх країн застосовують вимоги до локалізації та обмежувальні бар’єри для іноземних постачальників. Вже навіть краї­ни Африки обмежують імпорт, і якщо в країні є хоч одне підпри­ємство, яке виготовляє подібну продукцію, і його продукція буде коштувати навіть на 30% дорож­че, ніж в іноземного постачальни­ка, воно виграє тендер! Україні нереально зайти на ринок того ж Узбекистану чи Казахстану, бо їхня влада змушує своїх замовни­ків купувати товари виключно власного виробництва, якщо воно тільки є. А наші керманичі їдуть туди закуповувати техніку за­мість того, щоб підтримати вітчизняного виробника.

Принцип локалізації діє у всьому світі, але не в нас. І попри те, що 21 липня за законопроєкт у першому читанні проголосува­ли 248 народних депутатів, одна лише фракція політичної партії «Голос» проголосувала проти зростання української економі­ки і підтримки промисловості, заявивши, що «законопроєкт у першому читанні був ніяко на­писаний», і надала 2 тис. попра­вок, аби заблокувати його!

Заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного роз­витку Дмитро Кисилевський роз­повідає, що одна з правок пропо­нує навіть регулювати чисель­ність особового складу СБУ. Од­нозначно, це почерк грантоїдів-запроданців, які виступають про­ти держави, проти народу, навіть проти самих себе, бо зрадникам не пробачають! І марно вони спо­діваються, що «против лома нет приема». Навіть якщо доведеться розглянути ту кількість попра­вок, локалізацію буде запущено, але те, що на певний час пізніше, буде на їхній совісті».


05.12.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання