« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

«Життєдіяльність країни необхідно терміново відновити, запустивши роботу підприємств»

«Життєдіяльність країни необхідно терміново відновити, запустивши роботу підприємств»

Володимир САЄНКО, заступник Голови Федерації профспілок України:

«У перше за багато років я не вмикаю телеві­зор, адже цілодобово дивитись маячню про кінець світу непри­пустимо. Проте в період карантину і вимушеного перебування вдома виста­чає часу, аби замість телевізора вклю­чити здоровий глузд та спробувати ро­зібратись, кому ж вигідний вірусний колапс.

У попередньому пості (в соціальній мережі Facebook) я виклав свої мірку­вання, що влада кожної країни вико­ристовує пандемію Covid-19 у своїх ін­тересах. Для нашої влади посилення карантину внаслідок пандемії – це не більше, ніж ширма для горе-керівни­ків, які в турборежимі загнали країну до економічного краху. Ви й самі ба­чите і відчуваєте на собі результати політики лібертаріанства з її голов­ною концепцією – виживай сам.

До речі, один з таких адептів тур­борежиму ексміністр економіки, по­волі зсунувшись до крісла керівника Київської школи економіки, «влуч­но» обґрунтовує необхідність введен­ня жорстких карантинних заходів, двомісячного простою країни та зни­щення економіки, адже йому вигідно прикрити свої «добрі справи» кризою внаслідок карантину.

Але будь-яким діям завжди є межа. Без відповіді на: нові прояви корупції; непрофесіоналізм влади; відсутність результату по старих корупційних діях пружину людської терпимості стиснуто до максимуму, і коли вона ви­стрелить, ні маски, ні карантин уже ні­кому не допоможуть, а маса «випадко­вих» депутатів у кращому разі підуть шукати нову роботу (можливо, таксис­том). А в гіршому – я вам не заздрю!

Щодо дефолту. Нас почали лякати дефолтом, після якого українцям ста­не жити ще гірше. Моя думка – гірше не буває. Пенсія – 50 доларів, міні­мальна зарплата – 150 (5 доларів на день), куди ще гірше? Боятись дефол­ту потрібно країнам, де зарплата 3–4 тис. доларів на місяць. А ті, хто нас залякує, просто хочуть вкрасти все, що ще залишилось у нашій країні.

Про продовження карантину. Я вважаю, що життєдіяльність країни необхідно терміново відновити, за­пустивши роботу підприємств, як це зробив Китай, Південна Корея та інші країни із здравомислячою вла­дою. Потрібно кинути всі сили на від­новлення економіки країни для упе­редження голодних бунтів людей, які залишились без засобів існування. Замість спекуляції на захисних мас­ках та засобах дезінфекції забезпечи­ти ними населення країни, а людей, які приїжджають з-за кордону, на­правляти на обсервацію у відповідні заклади, або на самоізоляцію під контролем МВС.

Будьте здорові! Зберігайте здоро­вий глузд і дотримуйтесь інформа­ційної гігієни!»

 

ПРЯМА МОВА

Держава має стати відповідальним роботодавцем

Петро ШЕВЧЕНКО, голова Федерації профспілок Черкаської області:

«Наразі наша країна, зокрема працівники охоро­ни здоров’я та соціальної сфери, поліція, спрямо­вує зусилля на подолання пандемії коронавірусу COVID-19, її наслідків.

Важливо своєчасно забезпечити матеріально- технічну базу відповідних закладів для якісного виконання функціональних обов’язків працівни­ками та гідну оплату їх праці.

Бюджетні ресурси країни обмежені, а нормативні акти про працю, навіть з внесенням змін та допо­внень до законодавства, не здатні передбачити всі тонкощі роботи працівників на робочому місці (чи дистанційної форми). Це і соціальна справед­ливість, і рівень оплати праці.

Уже зараз є проблеми в трудових колективах щодо обліку, тривалості робочого часу, оплати праці в умовах вахтового методу роботи, з’явилася тенденція надання роботодавцем відпусток за власний рахунок, переведення працівників у ре­жим неповної зайнятості.

На жаль, не вирішено питання з доплатами щодо протидії коронавірусу медичним працівникам з державного бюджету, натомість бачимо намаган­ня перекласти фінансовий тягар на місцеві бю­джети. Відповідні листи направлено Урядом до обласних адміністрацій, а звідти – до районних.

Маємо не допустити повторення історії, коли лік­відатори наслідків аварії на ЧАЕС у 1986 році і до сьогодні змушені добиватись від держави ком­пенсацій.

На мою думку, важливо вже зараз чітко законо­давчо регламентувати режими роботи, рівні оплати праці, компенсації категоріям працівників, залучених до боротьби з коронавірусною хворо­бою (COVID-19). Федерація профспілок Черкась­кої області підготувала відповідні листи до Уряду».

 

Об’єднаємо наші зусилля на захист людського життя!

Сергій ТЕСЛЕНКО, голова Об’єднання профспілок Харківської області

Коронавірус COVID-19, це потужний виклик щодо здатності Української держави, профспілок і роботодавців спільними зусиллями реагувати на загрозу, яка поширюється усім світом.

Владою встановлено більш жорсткі обмеження на здійснення виробничої, підприємницької діяльності та надання послуг. За даними оперативного моніторингового центру, в державі призупинили свою діяльність понад 700 тис. суб’єктів господарювання, що призведе до зменшення ВВП та значного скорочення надходжень до державного й місцевих бюджетів. Від того наскільки будуть ефективними профілактика і контроль поширення інфекцій залежить не тільки безпека на робочих місцях, а й в цілому виживання населення. Вже зрозуміло, що на фоні падіння економіки в 2020 році люди становляться все біднішими. Для людей найманої праці у такій ситуації важливо зберегти своє здоров’я і заробіток як єдиний засіб для існування їх та членів їхніх сімей.

Уряд і роботодавці несуть відповідальність за прийняття всіх необхідних профілактичних і захисних заходів і процедур. Профспілкові організації мають провести інформування працівників щодо їх зобов'язання дотримуватися встановлених процедур безпеки і гігієни праці.

У цій непростій ситуації Об'єднання профспілок Харківської області закликає органи державної влади і роботодавців - використовувати всі існуючі можливості щоб:

• стримувати розповсюдження хвороби, при цьому зберігаючи та поліпшуючи рівень соціальної захищеності;

• співпрацювати з профспілками щодо забезпечення збереження прав, робочих місць та доходів працівників, трудових колективів, можливості найскорішого відновлення економіки після закінчення пандемії;

•     не допустити вивільнення працівників з підприємств, які тимчасово призупинили/скоротили виробничу діяльність та надання послуг, відповідно до рішень Уряду, а також порушення гарантованих законодавством та колективними договорами прав працівників, у разі виходу підприємства у простій;

•     були запроваджені необхідні профілактичні і захисні заходи санітарного характеру на підприємствах і організаціях для захисту здоров’я працівників на робочих місцях;

• розробити та впровадити стратегічні пропозиції з питань збереження і розвитку трудового потенціалу та політики зайнятості з метою попередження ще більших негативних наслідків на ринку праці, зумовлених великою кількістю трудових мігрантів, повернених із-за кордону, детінізації ринку праці;

•     кожен працівник, включаючи працівників неформального сектора, тимчасових або субпідрядних працівників, не страждав від втрати заробітної плати чи погіршення умов праці під час карантину;

•     зберегти зв'язок працівника з робочим місцем, застосовувати дистанційну форму роботи із збереженням заробітної плати, і особливо це стосується батьків у яких є діти дошкільного та шкільного віку;

•     за бажанням працівника, він міг перейти на неповний робочий день або оформити оплачувану відпустку, за необхідності взяти лікарняний;

• керівники держкомпаній переглянули фінансові плани на користь закупівлі продукції з обов’язковою локалізацією в Україні;

• не допустити необґрунтованого підняття цін і тарифів на товари першої необхідності, транспортні послуги, енергоносії, товари та послуги природних монополій, що використовуються населенням та бізнесом;

Міжнародний досвід боротьби з короновірусом засвідчує, що результативність карантинних заходів зростає при умові дотримання трудових прав роботодавцями і ефективного їх представництва профспілками. Ризики для працівників зростають, коли вони не можуть колективно діяти для їхнього усунення, коли всі працівники контактують з інфікованими людьми, не надаються відповідні засоби індивідуальної захисту, коли не проводиться самоізоляція тих, які мають симптоми захворювання, а також коли влада і роботодавці не залучають профспілки для розробки заходів безпеки і гігієни праці на підприємствах і організаціях, регіональному та державному рівнях.

 

Об’єднаємо наші зусилля в боротьбі з пандемією
короновірусу COVID-19 на захист людського життя

 

 

20.04.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання