« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

6 ГРУДНЯ ПРОФСПІЛКИ ПРОВЕДУТЬ ІНФОРМАЦІЙНЕ ПІКЕТУВАННЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

6 ГРУДНЯ ПРОФСПІЛКИ ПРОВЕДУТЬ ІНФОРМАЦІЙНЕ ПІКЕТУВАННЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

Напередодні розгляду Верховною Ра­дою України у другому читанні законо­проекту «Про Державний бюджет України на 2018 рік» профспілки про­ведуть інформаційне пікетування орга­нів державної влади – таке рішення прийняла Президія Федерації проф­спілок України 27 листопада на своєму позачерговому засіданні.

З асідання Президії ФПУ відбулося у столичному Міжнародному центрі культури і мистецтв (ко­лишньому Жовтневому палаці). Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. У заході взяли участь заступники Го­лови ФПУ Володимир Саєнко та Євген Драп’ятий, члени Президії ФПУ, народний депутат України, представник ФПУ у парламенті Сергій Каплін, а також працівники апарату ФПУ.

Основним лейтмотивом засідання стало питання «Про подальші дії ФПУ з реалізації вимог профспілок на захист конституційних прав та соціально-економіч­них інтересів працівників».

Нагадаємо, що 5 жовтня Президія ФПУ прийняла рі­шення про проведення у листопаді Всеукраїнської акції профспілок під час прийняття Держбюджету–2018 та Тру­дового кодексу задля недопущення погіршення умов життя та існуючих соціально-економічних гарантій пра­цюючих спілчан, передбачених чинним законодавством. Однак, зважаючи на низку об’єктивних причин, про що «ПВ» повідомляли в попередніх випусках газети, Прези­дією ФПУ було прийнято рішення відтермінувати прове­дення акції, не звертаючи з лінійки боротьби, та провес­ти акцію профспілок у м. Києві під час розгляду законо­проекту «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

У першому читанні проект Держбюджету–2018 був прийнятий Верховною Радою України 14 листопада. На­разі законопроект перебуває на доопрацюванні в Кабмі­ні. Постановою парламенту було рекомендовано при доопрацюванні документа до другого читання врахува­ти низку пропозицій, в тому числі профспілкових, щодо фінансування видатків, зокрема на підвищення розмі­рів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2018 році, забезпечення функціонування систе­ми медичного обслуговування громадян, реалізацію окремих напрямів освітніх програм, у тому числі щодо фінансування закладів І–ІІ ступеня акредитації, функ­ціонування державних підприємств вугле- та торфодо­бувної промисловості тощо.

Тож на підтримку профспілкових вимог на захист конституційних прав та соціально-економічних інтересів працівників Президією ФПУ було прийнято рішен­ня про проведення 6 грудня інформаційного пікетуван­ня органів державної влади. Серед вимог, зокрема: по­гасити до кінця року заборгованість із заробітної плати і не допускати її виникнення; встановити мінімальну заробітну плату на рівні не нижче фактичного прожит­кового мінімуму – не менш ніж 4023 грн; встановити роз­мір посадового окладу (тарифної ставки) працівника (робітника) І тарифного розряду на рівні, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати; гарантувати фі­нансування вищих навчальних закладів І—II рівня акредитації за рахунок коштів Державного бюджету України для підготовки фахівців за освітньо-кваліфіка­ційним рівнем «молодший спеціаліст» з метою забезпе­чення їх сталої роботи та недопущення заборгованості із заробітної плати і стипендій; зупинити деіндустріа­лізацію України, забезпечити відродження вітчизняно­го промислового комплексу на основі програмно-цільо­вих державних рішень, зберегти і розвивати трудоре­сурсний потенціал України; знизити непосильні для населення ціни на природний газ, електроенергію та тарифи на житлово-комунальні послуги, виходячи з платоспроможності заробітних плат, пенсій, стипендій; забезпечити гарантовані Конституцією України права громадян на доступну і якісну медичну допомогу, за­провадити загальнообов’язкове медичне соціальне стра­хування і відновити санаторно-курортне лікування пра­цюючих (застрахованих осіб); не допустити зниження існуючого рівня прав і гарантій працівників та їх пред­ставників при прийнятті Трудового кодексу України.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Олексія ПЕТРУНІ

 

27 листопада в МЦКМ (колишній «Жовтневий палац») від­булася спроба зірвати позачергове засідання Президії ФПУ.

Невідомі особи в камуфляжі у кількості до 30 осіб забло­кували місце проведення заходу, на якому розглядалося питання про проведення всеукраїнської акції профспілок у м. Києві та на місцях на підтримку профспілкових пропо­зицій до Державного бюджету на 2018 рік. Ця група свої­ми діями намагалася зірвати засідання.

Члени Президії ФПУ вийшли до учасників групи, щоб від­повісти на їх запитання та надати відповідні роз’яснення, але попри це провокатори ввірвалися до зали засідання. Президія ФПУ прийняла рішення вислухати цих громадян, але вони не тільки відмовились виступати з будь-якими заявами, але навіть не змогли сформулювати свої вимоги і мету перебування. Це свідчить про замовний характер акції, коли справжні ляльководи залишаються, як завжди, за лаштунками.

З прибуттям посиленого наряду поліції учасники провокації залишили залу.

Прес-центр ФПУ

 

 

02.12.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання