« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ЯКЩО ВІРИТИ РОЗРАХУНКАМ

ЯКЩО ВІРИТИ РОЗРАХУНКАМ

На сайті Верховної Ради з’явився проект постанови про основні напрямки бюджетної політики. Є надія, кажуть екс­перти, що цього року головний кошторис країни ухвалювати­муть не як завжди, у новорічну ніч, а значно раніше. Бо доку­мент має стати дорожньою картою при розробці держав­ного бюджету. Часу на його формування має вистачити, стверджують аналітики. Вони вже детально вивчили проект постанови і зробили свої ви­сновки. Серед основних – до­лар подорожчає, зарплати і пенсії зростуть, а рівень без­робіття зупиниться на познач­ці 8,1%. Зросте ВВП і дещо скоротиться державний борг. У всякому разі, так запевняють автори документа.

Проблема скорочення держав­ного боргу нині надто акту­альна для України. Розрахун­ки досить невтішні. Критич­ним вважається рівень, що складає 60% від ВВП. До слова, у 2014 році цей показник складав близько 40%. Нині ми перевищили «критичні» 60%. Іс­нує великий ризик, що він сягне 100%. А це свідчить про те, що Україні до­сить проблематично обслуговувати свої зовнішні борги. У бюджеті на на­ступний рік розмір граничного боргу планують скоротити усього на 0,6%. Тоді він складатиме 66% від ВВП.

Актуальною залишається і тради­ційна тема дефіциту бюджету. Якщо вірити розрахункам, то дефіцит може скоротитися менш ніж на 1% – з 3,7 до 3% від ВВП. І це за досить оптиміс­тичними прогнозами, запевняють економісти. І прогнозують великі ви­плати за зовнішніми боргами вже цієї осені, коли країна змушена буде по­вертати борги МВФ та іншим міжна­родним фінансовим інституціям. До­дасться і виплата за імпортований газ. Тож осінь «забере» додатково від 3 до 5 млрд доларів. Що це означає для простих громадян? Цілком оче­видну річ – подальшу девальвацію національної валюти. Обмінний курс національної валюти наступного року сягне позначки 27,2 грн за долар. Знов-таки, якщо вірити розрахункам. Деякі фахівці фінансового ринку до такої цифри ставляться досить скеп­тично. На їх переконання, вже напри­кінці нинішнього року курс перетне позначку у 30 грн за долар.

Прискіпливо придивляються екс­перти до прогнозів зростання реаль­ного ВВП. Його автори проекту по­станови запланували на рівні 3%. Ще один важливий показник – рівень ін­фляції – в наступному році, згідно з документом, призупинить своє зрос­тання. Так, якщо в цьому році інфля­ція запланована на рівні 12%, в на­ступному цей показник повинен ско­ротитися до 8,1%. Але, як мовиться, поживемо – побачимо.

  •  КОМЕНТАР

ОЛЕГ УСТЕНКО, ДИРЕКТОР МІЖНАРОДНОГО ФОНДУ БЛЕЙЗЕРА:

«Щоб піднятися з того дна, на якому нині опинилася Україна, потрібно показувати темпи зростання вище, ніж зростає світова економіка. На­приклад, остання цьогоріч зросте приблизно на 4%, а ми повинні – як мінімум на 4%. На жаль, реальні темпи зростання вітчизняної економіки цього року залишаться на рівні 1,5%».

 

ЯКЩО НЕ СКАСУВАТИ, ТО ХОЧА Б УРІЗАТИ

Студенти можуть позбутися стипендій. Така ініціатива надійшла з Міністерства фінансів. «Ми запропонували Міністер­ству освіти, Міністерству соціальної полі­тики перейти на «європейську практику», коли стипендії виплачуються не всім, а поділяються на дві складові: академічні стипендії, як інструмент мотивації для того, щоб краще вчитися, і соціальна складова – це стипендія, яка насправді є підтримкою тих студентів, які найменш за­хищені соціально», – заявив міністр фі­нансів Олександр Данилюк.

Відтак на наступний бюджетний рік видатки на стипендію передбачені лише для учнів та студентів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів І–Ш груп, дітей, позбавлених батьківського пі­клування. У Міністерстві освіти і науки ініціативу Мінфіну не розуміють і не підтримують, хоча лист із пропозиціями скасувати з наступного року виплату стипендій уже надійшов до профільного міністер­ства. Директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров відбувся неконкретними поясненнями на кшталт: «Це робочі матеріали, які ще будуть приводи­ти у відповідність із законом».

Яка думка законотворців з цього приводу? Перший заступник голови Комітету ВР з питань освіти Олек­сандр Співаковський повідомив, що у парламенті вже знають про пропозицію Мінфіну, однак розгляд цього питання навряд чи відбудеться найближчим часом. «Парламентський комітет виступає проти зменшен­ня бюджетного фінансування освітньої системи», – за­явив депутат.

Координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних дещо спантеличений ініціати­вою фінансового відомства. На його переконання, ска­сування стипендій та бюджетної форми навчання в іс­нуючих умовах у нашій країні може призвести до со­ціального вибуху в студентському середовищі. І наго­лосив, що реакція всього суспільства не забариться.

Самі студенти нині на літніх канікулах, тож не всі знають про намір Міністерства фінансів. Ті, хто вже ознайомився з ініціативою фінансистів, в один голос заявляють про недоцільність такого кроку. Загалом у суспільстві вважають, що ідея залишити студентів без стипендії безперспективна.

  •  КОМЕНТАР

Ольга ЧАБАНЮК, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України:

«Відбувається грубе порушення Конститу­ції. Ми сьогодні виступаємо категорично проти антисоціальних кроків держави в бік освіти. Студенти проходять складні випро­бування тільки для того, щоб вступити на державну форму навчання та отримувати ось ці 825 грн. Вони на них просто виживають. Це навіть не прожитковий мінімум. Нам зали­шається тільки чекати і прогнозувати, яким буде 1 вересня. Коли студенти прийдуть на навчання і збагнуть, що можуть не отримати стипендії, а отже, не будуть мати можливості хоч якось себе підтримувати. Звісно, вони мовчати не бу­дуть і почнуть протестувати. Ми повинні пам’ятати, що Ре­волюцію гідності теж розпочали студенти. Голос студент­ської молоді надто потужний. Студенти налаштовані до­сить радикально, тож цілком імовірно, що почнуться акції протесту. Іншого виходу сьогодні, мабуть, не існує».

20.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання