« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Марія Яцейко: «Потреба в профспілці посилюється»

Марія Яцейко: «Потреба в профспілці посилюється»

Якби не пандемія, то   у Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки України завершувалася б звітно-виборна кампанія. Форс-мажорні обставини в країні і у світі перервали її, коли етапні зібрання пройшли в половині районних, міських і майже у 90 % вишівських первинних організацій працівників. Майже у всіх побувала лідерка обласної   освітянської профспілки,член Президії ЦК галузевої профспілки, член робочих груп та комісій від профспілки на Всеукраїнському рівні Марія Григорівна Яцейко. Я   теж мала можливість побачити і визначити своєрідність обличчя кожної низової організації, попри спільні проблеми, які вирішуються на всіх структурних рівнях. Ця своєрідність обличчя залежить від особистості профлідера (деякі звітні доповіді слухала і читала як детективні повісті),   які, як і їх голова обласної організації, добирають креативні команди, від яких залежить вирішення життєво   важливих питань, добробут сімей і доцільність існування професійної спілки.

 Про все це говоримо з п. Яцейко. Адже й під час карантину освітянська профспілка зуміла зберегти сутність і темпи своєї діяльності.

- Маріє Григорівно, Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України за понад століття існування вчительського об’єднання, цього року зіткнулася чи не з найбільшими перешкодами: не лише соціальними, фінансовими, а й з давно нечуваною у світі пандемією.   Як, на Вашу думку, після цього пережиття   потреба людської спільноти, професійної зокрема, зросте чи навпаки?

- Судячи з того, як працюємо різними формами, дистанційною комунікацією, а наші телефони розпечені від дзвінків   спілчан, готуємо листи, звернення і теж розпікаємо телефони наших соціальних партнерів, то потреба   в профспілці посилюється. Працюємо   в ускладненому режимі. Проблем не зменшилося, тож не знаю, чи радіти від того, чи сумувати. Знаю однозначно: умови карантину дали нам усім можливість задуматися над цінністю людського спілкування, важливістю того, коли ТИ, кожен із нас, має можливість жити і діяти у спільноті, професійній також. У тому є позитивний вплив на суспільство загалом, на діяльність нашої організації, на розвиток   галузі, розвиток вітчизняної економіки зокрема.

 - Ви побували майже у всіх районах, містах, первинках вишів, де відбулися звітно-виборні конференції, які настрої, яка особливість саме цієї звітно-виборної в освітянському середовищі?

- Не скриватиму, незважаючи на всі труднощі, які доводиться нині переживати нашій галузі - прийняття нових законів, у яких не все вдалося відстояти, хоч чимало важливих профспілкових поправок у них внесено завдяки докладеним   нами зусиллям, зусиллям ФПУ, радує те, що люди це оцінили. Ніде не чула нарікань і фраз на зразок «навіщо профспілка», «що вона робить», а конструктивні пропозиції, зауваження були. І це свідчить, що спілчани в нас вірять, задумуються над подальшою спільною роботою. Один у полі   - не воїн, тільки коли кожен насправді усвідомить, що профспілка-то Я і Ми разом, поборемо   всілякі перепони.

 - Як на освітян вплинули протестні акції, що відбувалися доволі потужно саме в період 2015-2019 років?

 - За цей час відбулося три десятки потужних профспілкових акцій на Всеукраїнському та обласному рівні. Наші спілчани показали себе дуже активними, до них прислухалися.   Ці   акції згуртували людей, дали можливість повірити в себе, дали   усвідомлення, навіть переконання, що разом   ми - сила. Поставлені вимоги щодо оплати праці, педнавантаження, пенсійного забезпеченння, охорони та умов праці, збереження робочих місць у процесі реформ адміністративних та освітянських, вдалося вирішити, хоч не на сто відсотків, та в основному.

 - Як уважаєте, від яких форм більше користі – гучних вуличних чи таких як діалоги в різних формах з депутатами різних рівнів, Вас особисто з органами виконавчої влади? Який результат ?

- Я не ставила б ці, різні форми, законно доступні для профспілок, на терези. Кожна виконує свої функції. Наш актив схвалює   діловий і мирний діалог з депутатами різних рівнів, який є результативним завдяки напрацьованому кожним профлідером і організацією авторитетові.   Масові акції – це крайність, якою не варто зловживати, однак, якщо змушують обставини застосовувати, є реальними на обласному і Всеукраїнському рівнях. Це реалізація важливої для життя профспілок сили солідарності та заявка, що ця спілка, викристалізувана століттям, є силою   людини праці.

У минулому році, наприкінці, для прикладу, не ставало коштів в деяких районах і містах обласного підпорядкування на виплату зарплат і надбавок освітянам. Робота з владою, роботодавцем і фінансовими органами на обласному рівні, наполегливісь і компетентність нашої правової служби, депутатів обласної ради – освітян:   директора Самбірського педагогічного коледжу ім. Івана Филипчака, голови   профільної комісії Львівської облради   Володимира Вантуха, районних профлідерів,   депутатів обласної ради Ольги Грицик, та Мирослави Лісної увінчалися успіхом. Профспілка була почута, освітяни отримали належну оплату праці. Шкода тільки, що деякі наші колеги - не члени профспілки - отримують ті преференції, які дістаються завдяки   активності спілчан і професійної спілки.   Ці кошти набагато значніші, ніж зекономлені «на заправку мобільного телефона» такими «мудрагелями» за кошт колег- спілчан .

 -  Які форми роботи ( може новітні?), на Вашу думку, за останні роки стали найпотужнішим чинником мотивації членства?

  -   До новітніх віднесу інформаційні. Скажу загально відоме, але на сьогодні особливо дієве і   найважливіше: поінформованість спілчан. Що і як багато ми не робили б, якщо   цільова інформація про діяльність Центрального Комітету, ФПУ, Обласної організації Профспілки не дійде до кожного спілчанина, величезна праця правової, організаційної служби не матиме належного поцінування та ефекту.   Потужно працюємо через інтернет, оперативно,   кожного понеділка, через повідомлення до профспілкового кутка для кожної профспілкової організації області розсилаємо інформації електронною поштою, публікуємо на сайті,   через наповнення нашої фейсбук-сторінки,    професійних груп спілчан та профспілкових лідерів.    Не упускаємо важливості традиційного інформування через профспілкову газету, «Профспілкові вісники», збірники, стіннівки в низових і в обласній організаціях. Розробили всім низовим організаціям матриці та логотипи стіннівок.

 Профспілка за десятиліття напрацювала такі важливі форми мотивації членства, як оздоровлення спілчан та їх дітей – діє обласна та низові Програми оздоровлення на   зниження вартості оздоровчих путівок за рахунок обласної, районних, міських профорганізацій і первинок закладів вищої освіти для   членів профспілки,   проводимо оздоровлення в профспілковому Трускавецькому пансіонаті «Пролісок», який розбудовуємо. Висловлюю щиру вдячність усім членам профспілки, які долучаються до цієї дуже важливої і корисної для нас усіх справи. Важливі для спілчан правові консультації і захист у судах, зустрічі спеціалістів у трудових колективах.

 - Щодо колективного договору, чи він реально набирає неформального чинника в діяльності первинки?

-   У цих форс-мажорних ситуаціях проявилася особлива важливість та необхідність Угод та колдоговорів для освітян під час карантину. Він став лакмусовим папірцем.   У нашій галузевій Угоді з Міністерством вказано про виплату в   надзвичайних умовах середньої зарплати, на що посилалася в. о. Міністра освіти Любомира Мандзій. Ми надсилали листи з роз’ясненнями і вимогами до місцевих органів влади. Йдеться насамперед про ситуації в Бориславі та Дрогобичі, де оплату праці категрії освітян, які її отримують з місцевого бюджету – в дошкіллі зокрема, хотіли знизити до двох третин. Тільки завдяки профспілці і відповідним статтям колдоговору вдалося добитися законності.

 Так, влада дає преференції не само собою, а часто завдяки тому, що є такий колективний рупор людини праці і домагач, як профспілка. Як наголошувалось на наших звітно-виборних конференціях: профспілка - та сама Щука, щоб Карась в особі роботодавця та влади не дрімав і не робив, що заманеться.

- Чи вдалося до оголошенння карантину деяким профорганізаціям перереєструватися за новими вимогами в органах юстиції?

- Така необхідність викликана вимогами чинного законодавства. В організації ми надіслали відповідну Постанову щодо перереєстрації у зв’язку зі зміною засновника, упорядкування достовірності виборних органів профспілки та членів законодавчого органу організацій   у складі Президій, тощо. Труднощі? Кожна сторінка протоколів звітно-виборних конференцій, згідно наказу Мінюсту, має бути видрукувана на нотаріальному бланку і нотаріально засвідчена.   Як показала практика, без будь-яких огріхів. Певний досвід має Львівське професійне училище №28,   Новояворівське училище, міські організації Нового Роздолу та Борислава. Обласна організація освітянської профспілки завчасу провела з цього приводу навчальний семінар активу з фахівцями обласного Управління юстиції, налагодила з ними конструктивну співпрацю.

- Що вважаєте, з висоти свого потужного досвіду, фундаментальним, найважливішим для подальшого результативного функціонування професійної спілки?

  - Мабуть, у всі віки, в усі часи найважливішим була для профспілки жива робота з людьми і для людей. Успіх залежить від кожного спілчанина, його активності, від професіоналізму і злагодженості роботи команди фахівців – правової, фінансистів, організаційно-інформаційної   служб обласної організації, від авторитетності команди і особистостей в районних, міських, первинних організаціях, з якими нам усім поталанило, рівно ж як і з командою в Центральному Комітеті галузевої Профспілки.   Федерації.

 - А щодо термінів цьогорічного завершення звітно-виборної кампанії?

 - Маємо відповідну Постанову   Центрального Комітету про перенесення, у зв’язку з надзвичайною ситуацією – пандемією коронавірусу,   строків звітно-виборної кампанії, яку нам ще треба провести в половині міських та районних організаціях, у тому числі в двох профкомах працівників вищих навчальних закладів та у 5-ти студентських. Проситимемо Бога і сподіватимемось: карантин мине, і ми завершимо звітно-виборну кампанію в області та проведемо   обласну звітно-виборну у найближчий можливий термін.

 

Дякую за змістовну розмову. Здоров’я та успіхів нам усім в Україні.

Ольга Лобарчук

16.05.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання