« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

НА ВИКЛИКИ ЧАСУ ВІДПОВІДАЄМО З ГІДНІСТЮ

НА ВИКЛИКИ ЧАСУ ВІДПОВІДАЄМО З ГІДНІСТЮ

Цього року ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» святкує своє 25-річчя, і з цієї нагоди «ПВ» взяли інтерв’ю у голови Наглядової Ради Олексія Романюка та голови Правління цього Товариства Миколи Суботи.

 

‑ Яка історія створення акціонерного товариства?

– О.Р. Постановою Ради міністрів Української РСР №606 від 23.04.1960 р. Українській раді профспілок (Укрпрофраді) було передано всі діючі госпрозрахункові санаторії (крім туберкульозного профілю) загальною кількістю 73 об’єкти, 92 будинки відпочинку, 8 санаторних пансіонатів, курортні поліклініки та усі підприємства і організації, що забезпечували функціонування вищезазначених закладів. Цим самим було закладено вагому матеріальну базу для створення фундаментального об’єднання оздоровчих закладів. Низка санаторіїв передавалася Укрпрофраді і пізніше - після завершення їх будівництва та введення в експлуатацію.

У 1990 році з’їзд профспілок Української РСР за рішенням делегатів був перетворений у 1-й установчий з’їзд незалежних профспілок України, на якому було прийнято Декларацію про утворення Федерації незалежних профспілок України (ФНПУ) та проголошено - незалежність професійних спілок України від державних органів УРСР і СРСР.

А 22 листопада 1991 року постановою Президії Ради ФНПУ було прийнято рішення про створення акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця». До його заснування було залучено також Фонд соціального страхування України.

Статут АТ «Укрпрофоздоровниця» зареєстровано рішенням Ленінського райвиконкому м. Києва 23 грудня 1991 року під №971. Пізніше це акціонерне товариство було перетворено в Закрите, а в 2011 році, згідно з вимогами законодавства України – у Приватне акціонерне товариство «Укрпрофоздоровниця».

На сьогоднішній день, до складу акціонерного товариства входить 84 дочірніх підприємств, в тому числі 25 – на анексованій території АР Крим, 6 акціонерних товариств, співзасновниками яких є ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», з них 4 – в АР Крим.

‑ Яка основна діяльність Товариства?

– М.С. Система профспілкових санаторно-курортних та оздоровчих закладів є сьогодні єдиним у державі цілісним комплексом, який забезпечує повний цикл надання лікувальних і реабілітаційних послуг найширшого спектру та складає основу санаторно-курортної галузі України. Наразі за рахунок профспілкових та інших недержавних ресурсів, гуманітарної допомоги, коштів трудових колективів Товариства, на базі санаторно-лікувальних закладів ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» проходять реабілітацію учасники бойових дій і демобілізовані з зони АТО бійці; оздоровлюються та отримують послуги з розміщення та харчування біженці з Криму, Донбасу.

Характерною рисою в роботі курортів є стрімкий розвиток медичної реабілітації. Відновлювальне лікування є одним із важливих розділів охорони здоров’я, оскільки воно створює хворому можливості повернення до праці та соціальної реабілітації.

На сьогоднішній день реабілітаційна мережа ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» складається зі 128 відділень на 5570 ліжок. У них щорічно проходять відновлювальне лікування понад 30 тис. хворих.(,) (Скоротити Повна версія на сайт) після гострого інфаркту міокарда, інсульту, оперативних втручань на органах шлунково-кишкового тракту, великих судинах і судинах серця, після опіків, із патологією вагітності, захворюваннями органів дихання тощо. Окрім того, лікування з захворюваннями органів опори та руху, ендокринної системи, захворюваннями ока, хвороб крові.

Щорічно оздоровлюються громадяни нашої держави та з інших країн близько 320–350 тисяч осіб, за роки існування товариства – близько 12 млн. осіб, у т. ч. третина з них – діти та підлітки. Оздоровлення дітей завжди було і є пріоритетним напрямом діяльності.

Санаторно-курортна система профспілок ніколи не залишалась осторонь від основних державних проблем, що ставалися внаслідок природних або техногенних катастроф. Ми перші широко відчинили двері наших санаторіїв для мешканців Прип’яти і Чорнобиля після страшної трагедії на ЧАЕС.

Саме в оздоровницях профспілок, лікувалися діти з облисінням після екологічної катастрофи в Чернівцях. Ми надавали допомогу населенню Алчевська після аварії тепломережі міста, що призвело до повної відсутності тепло-забезпечення мешканців і в багатьох інших випадках.

Щорічно санаторно-курортними закладами і господарствами сплачуються до бюджетів усіх рівнів податків та обов’язкових платежів на суму сотні тисяч гривень. Так лише за останні чотири роки сплачено 1,1млрд грн податків та інших обов’язкових платежів до держбюджету.

Сьогодні важко конкурувати з приватними оздоровчими закладами, які маючи власний капітал, можуть інвестувати кошти та будувати поряд із профспілковими закладами, оздоровчі заклади, обладнані сучасною апаратурою, з високим рівнем комфортності проживання та благоустрою. Однак, навіть в умовах дефіциту обігових коштів санаторно-курортні заклади намагаються оновлювати матеріальну та лікувальну базу, проводити реконструкцію та благоустрій існуючого ліжкового фонду.

‑ Що наразі є найбільш проблемним в роботі Товариства?

‑ О.Р. Суб’єкти господарювання ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» досить різні за рівнем матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу. Їхня успішна робота залежить також від місця розташування та інших природних факторів.

І тому одні підприємства працюють стабільно та ефективно; мають непогані прибутки, постійно виконують завдання щодо дивідендів акціонерів. Це, насамперед, санаторії ПрАТ «Миргородкурорт», дочірні підприємства «Санаторій «Хмільник», «Санаторій «Карпати», «Санаторій «Синяк», «Санаторій ім. Горького», «Санаторій «Лєрмонтовський», «Санаторій «Куяльник», «Санаторій ім. Пашковського», Санаторій «Новомосковський», Санаторій «Березівські мінеральні води».

Але є й інші суб’єкти господарювання. З ініціативи членів Наглядової ради Товариства окрім цієї найбільш потужної групи санаторіїв, було визначено ще дві: група перспективних підприємств, які необхідно підтримати сьогодні, з тим щоб мати хороший зиск завтра. А також група збиткових, не перспективних суб'єктів господарювання, які доцільніше реалізувати, а отримані кошти спрямувати на модернізацію матеріально-технічної бази підприємств другої та першої груп.

Значні проблеми в системі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» виникли також у зв’язку з вилученням за ініціативою Уряду, очолюваного А. Яценюком з бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності статті - часткового фінансування санаторно-курортного лікування.

Проте найбільш негативним явищем для Товариства є продовження неконституційних дій і тиску з боку органів влади на профспілкові підприємства щодо прав власності на майнові комплекси. Самі розумієте, який сенс вкладати кошти у розвиток того чи іншого санаторію, коли після цього його заберуть і за безцінь віддадуть приватній юридичній чи фізичній особі.

‑ Ви сказали - про продовження неконституційних дій. А хто їх розпочав?

‑ О.Р. Активна кампанія, спрямована на відібрання майна у ФПУ розпочалася 2011 року, за дорученням Генеральної прокуратури України, яку очолював на той час В. Пшонка; під надуманим приводом - «в інтересах Фонду державного майна». Хоча спроби відібрати належне профспілкам майно мали місце і раніше, але масштаби були скромніші.

Українські суди підставою для позбавлення Товариства (фактично ФПУ) майна та визнання права власності на нього за державою вважають дві постанови Верховної Ради України від 10 квітня 1992 року № 2268-ХІІ «Про майнові комплекси та фінансові ресурси громадських організацій колишнього Союзу РСР, розташовані на території України» та від 4 лютого 1994 року «3943-XII «Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР».

Хоча дія даних постанов Верховної Ради України аж ніяк не поширюється на ФПУ та її майно.

Аналіз законодавства СРСР, Конституції СРСР підтверджує, що під підприємствами, установами, організаціями союзного підпорядкування розумілися ті суб’єкти господарювання, які мали статус загальнодержавних (загальносоюзних), та які керувалися рішеннями вищих органів державної влади і управління СРСР. А профспілки УРСР, за радянських часів підпорядковувалися своєму керівному органу - Укрпрофраді, яка діяла виключно на території УРСР і дія її локальних актів ніколи не поширювалася на території інших республік. Укрпрофрада не мала своїх організацій в інших союзних республіках.

Окрім того, згідно статті 321 Цивільного кодексу України позбавлення права власності в нашій державі має відбуватися лише в порядку, встановленому законами України, а постанови ВР не є такими.

Варто зазначити, що аналогічного висновку дійшов і Вищий арбітражний суд України у своїх рішеннях від 20.01.1997 р. у справі № 137/7 та №138/7. Суд зазначив, що «Майно, на базі якого створене акціонерне товариство «Укрпрофоздоровниця» передано Радою Міністрів УРСР Укрпрофраді, правонаступником якої є ФПУ. Оскільки це майно не передавалось у відання ВЦРПС, то на нього не може поширюватися дія названих постанов Верховної Ради України».

На превеликий жаль у нашій державі закони пишуться не для всіх. І коли у можновладців розгораються апетити до чужого, то вони ігнорують все і мораль і закон. Так сталося і з профспілковим майном.

‑ Але ж після Революції гідності український народ, державні органи і ФПУ обрали чіткий курс на євроінтеграцію. У Європейському Союзі право приватної власності є непорушним і позбавлення цього прав є неприпустимим. То чому процес відібрання майна у профспілок триває?

‑ О. Р. Це питання краще було б адресувати владі. Радше за все, не у всіх наших державних мужів курс на євроінтеграцію - чіткий. Використовуючи заготовки напрацьовані попередніми прокурорами та суддями, наразі відбір майна у профспілок триває.

За період із 2011‑2015 років органами прокуратури в інтересах Фонду державного майна було подано 237 позовів до суб’єктів господарювання, створених за участю ФПУ та її членських організацій, про визнання права власності за державою. За цей період прийнято 72 рішення на користь ФДМУ, по 28 об’єктах нерухомого майна здійснено перереєстрацію права власності за державою; 9 з них із системи ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», в т.ч. санаторії «Лєрмонтовський» і «Зелений Мис» в Одесі, оздоровниці «Авангард», ім. М.Коцюбинського, «Гірський» у Вінницькому регіоні та інші.

‑ І що в цій ситуації робити?

‑ М.С. Звісно, що ніхто руки не опускає і без бою ми своєї позиції не здавали і не здамо. На даний час, не дивлячись на рішення судів і погрози виконавчих органів жоден із суб’єктів господарювання Товариства ФДМУ не отримав. І найбільша заслуга в цьому керівників і працівників санаторіїв, які не зважаючи на залякування не віддають майно профспілок а також вірять у справедливість та верховенство Конституції, законів України.

Варто зауважити, що один із профспілкових законопроектів щодо врегулювання майнових питань профспілок народні депутати «завалили». Наразі доопрацьовується новий проект закону, який має розв’язати дану гостру проблему.

– О.Р. Хочу додати, що недовіряючи особливо нинішній системі українського правосуддя акціонерні товариства ФПУ змушені були звернутися до Європейського суду з прав людини з метою відновлення порушеного права. Ми покладаємо велику надію на те, що цей Суд захистить права профспілок та ухвалить позитивне судове рішення, яке зупинить нарешті протиправні дії ФДМУ, органів прокуратури щодо привласнення профспілкового майна. Аргументи у нас досить сильні, вони ґрунтуються на міжнародному праві та аналогічних виграних позовах окремих юридичних і фізичних осіб до влади тих держав де вони проживають.

Зберігається у нас ще надія й стосовно профспілкового-державного партнерства у сфері оздоровлення, яке керівництво ФПУ запропонувало Уряду. На мій погляд, це цікава, і головне – дуже важлива в даний час справа. Адже окрім працівників підприємств та установ, оздоровлення та реабілітації наразі потребують тисячі учасників бойових дій із зони АТО.

‑ А що Ви побажаєте працівникам системи ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» напередодні 25-річчя його заснування?

‑ О.Р. Насамперед хочемо разом із Миколою Васильовичем подякувати усім за сумлінну працю, відданість справі, послідовність, стійкість і мужність у відстоюванні майнових інтересів Товариства, ФПУ. Вітаємо всіх зі святом та бажаємо успіхів у роботі, міцного здоров’я, щастя, благополуччя, творчої наснаги і нових звершень задля процвітання санаторно-курортного, оздоровчого та реабілітаційного комплексу ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

 

Фото Юрія РАБОТИ

 

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання