« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

Укрпрофтур: історія та здобутки

Укрпрофтур: історія та здобутки

 Завершення літнього туристич­ного сезону та підбиття його під­сумків збігаються з підготовкою до відзначення Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Укра­їні. Ацей рік для нас, працівни­ків туристичних організацій, які створені і працюють на базі май­на профспілок України, є осо­бливим. Адже 60 років тому, в 1953-му, для організації туризму в Україні при Українській респу­бліканській раді профспілок було створено туристично-екскурсійне управління, яке діяло на правах структурного підрозділу.

 В його віданні перебували п’ять туристичних баз за­гальною місткістю 1070 ліжко-місць, низка екс­курсійних організацій, що обслуговували близько 10 тис. туристів та 40 тис. екс­курсантів на рік.

Пізніше, в 1962 році управлін­ня було реорганізовано в само­стійну госпрозрахункову орга­нізацію – Українську республі­канську раду по туризму, право­наступником якої є сьогоднішнє акціонерне товариство «Укрпрофтур». Наступного року в усіх областях були створені об­ласні ради по туризму та екс­курсіях, сформувалася система профспілкового туризму в Укра­їні, який почав розвиватися при­скореними темпами.

Сьогодні структурні підроз­діли акціонерного товариства «Укрпрофтур», – а це дочірні підприємства та акціонерні то­вариства в областях, відзнача­ють свій піввіковий ювілей, збе­рігаючи та продовжуючи всі до­брі традиції як правонаступни­ки обласних рад по туризму.

За цей період за рахунок при­бутку від господарської діяль­ності побудована широка мере­жа туристичних готелів, баз, кемпінгів. Так утворилася в Україні найбільша туристична організація, основним завдан­ням якої було вирішення соці­альних справ: надання послуг із відпочинку та оздоровлення широким верствам населення за найнижчими цінами.

Надалі, після здобуття неза­лежності України, Республікан­ська рада по туризму та екскур­сіях була реорганізована в акці­онерне товариство «Укрпроф­тур», засновниками якого висту­пили Федерація профспілок України та Фонд соці­ального страхування з тимчасової втрати пра­цездатності.

На нашу думку, ство­рення акціонерного то­вариства закритого типу на той час було єдино правильним рішенням. Це забезпечило збере­ження майна та позиції єдиної туристичної орга­нізації профспілок, яка обстоює соціальні права грома­дян України на відпочинок та оздоровлення.

Не відбулося переходу за­гальнопрофспілкової власності до інших фізичних чи юридич­них осіб, оскільки керівні орга­ни товариства складаються з представників Федерації проф­спілок України, територіальних та галузевих об’єднань профспі­лок. Так, сьогодні в складі На­глядової ради ПрАТ «Укрпроф­тур» серед 15 її членів – 9 Голів центральних комітетів профспі­лок, 5 Голів обласних територі­альних профспілкових об’єднань. Наглядова рада постійно здійснює контроль за прийняти­ми рішеннями з основних на­прямів діяльності товариства.

Сьогодні наше акціонерне то­вариство є найбільшим турис­тичним об’єднанням в Україні, що має свої підрозділи у 23 об­ластях. За участю акціонерного товариства «Укрпрофтур» ство­рено 10 дочірніх підприємств та 17 акціонерних товариств. Всі вони докладають значних зу­силь до раціонального викорис­тання культурно-історичної спадщини, задо­волення попиту спожи­вачів на туристично-рекреаційні послуги, збільшення дохідної частини багатьох міс­цевих бюджетів.

Так, у 2012 році нада­но послуг для 300 тис. туристів та для 122 тис. екскурсантів. Всього туристично-екскурсійних послуг надано на 185 млн 506 тис. грн. За минулий рік до бюджету та позабюджетних фондів сплачено податків на 44 млн 676 тис. грн.

Акціонерне товариство «Укрпрофтур» на сьогодні залиша­ється одним з найпотужніших туроператорів на ринку вну­трішнього туризму України. Адже не секрет, що попри бага­тий, конкурентоспроможний ре­креаційний потенціал України більше 90% суб’єктів україн­ського туристичного бізнесу орі­єнтовані на виїзний туризм. Ін­шими словами, вони вивозять капітал з України і стимулюють економіку інших країн, створю­ючи там робочі місця.

За експертними оцінками, в таких туристичних регіонах на­шої країни, як Івано-Франківська, Львівська, Закарпатська області обслуговуванням турис­тів займається близько 30% пра­цездатного населення, яке чекає від туроператорських організа­цій туристичних потоків.

Тому свій обов’язок ми вбача­ємо в тому, щоб невичерпні ре­сурси екскурсійно-пізнавального туризму нашої країни, на­самперед міст Києва, Чернігова, Одеси, Кам’янець-Подільського, Львівщини, Черкащини, разом з глибинним національним ко­рінням і традиціями україн­ського народу, в майбутньому зробити активним та змістов­ним засобом розвитку особис­тості в новій демократичній державі.

Акціонерне товариство «Укрпрофтур» виконує багатоцільові поточні та перспективні завдан­ня. Насамперед, це якісне утри­мання та ефективне викорис­тання 60 власних господарств (готелів, туристсько-оздоровчих комплексів, пансіонатів, тур­баз) загальною місткістю понад 13 тис. ліжко-місць. Проводить­ся реконструкція та модерніза­ція туристичних об’єктів, поліп­шуються умови проживання, розширюється асортимент по­слуг. Тільки за минулий рік на ці цілі було спрямовано майже 13 млн грн.

Проте в діяльності окремих дочірніх підприємств та акціо­нерних товариств, створених ПрАТ «Укрпрофтур», у минуло­му році виникли проблеми, які негативним чином вплинули на систему, внаслідок чого на засі­данні Наглядової ради були роз­роблені комплексні заходи з по­долання недоліків та досягнен­ня кращих результатів роботи в майбутньому.

Сьогодні, напередодні профе­сійного свята – Дня туризму нам приємно констатувати, що вже більшість дочірніх підприємств та акціонерних товариств пока­зують гарні результати своєї ро­боти. Так, понад 60% суб’єктів господарювання збільшили об­сяги наданих туристичних по­слуг. Високих результатів дося­гли дочірні підприємства – готе­лі «Турист» та «Дружба» м. Киє­ва, а також акціонерні товари­ства «Дніпротурист», «Донецьктурист», «Рівнетурист», «Во­линьтурист».

Стабільна робота з нарощу­вання обсягів обслуговування туристів та екскурсантів, послуг та прибутку, рівня рентабель­ності дозволила утримати висо­кий рівень обслуговування.

Безумовно, всі наші успіхи і проблеми залежать в основному від працівників та їхнього став­лення до своїх обов’язків. В сис­темі «Укрпрофтур» працює по­над 1600 людей найрізноманітні­ших професій, а тому дбати про належні умови та гідну оплату праці – це наш обов’язок.

Звичайно, позитивні резуль­тати досягаються повсякден­ною, напруженою працею керів­ників всіх рівнів. Так, у системі «Укрпрофтур» є низка керівни­ків, які очолюють колективи де­сятки років, ще з часів створен­ня акціонерного товариства «Укрпрофтур», серед яких мож­на назвати Володимира Івано­вича Юр’єва – Голову Правління ПрАТ «Вінницятурист», Івана Михайловича Заграя – Голову Правління ПрАТ «Хмельницьктурист», Сергія Михайловича Дмитренка – Голову Правління «Чернігівтурист», Михайла Іва­новича Гусара – Голову Прав­ління «Херсонтурист», Івана Ва­сильовича Парипу – Голову Правління «Івано-Франківськтурист», Володимира Олексан­дровича Моргуна – Голову Прав­ління «Харківтурист», Віктора Миколайовича Білоблоцького – Голову Правління «Запоріжтурист», та ін.

Користуючись нагодою, напе­редодні відзначення професійно­го свята – Всесвітнього дня ту­ризму та Дня туризму в Укра­їні вітаю всіх працівників систе­ми акціонерного товариства «Укрпрофтур», працівників ту­ристичної індустрії та любите­лів подорожей. Щиро бажаю вам міцного здоров’я, вагомих здо­бутків, творчої наснаги й диво­вижних відкриттів, цікавих по­дорожей і приємних вражень.

Відпочивайте та подорожуй­те з нами!

З повагою,

Сергій СТРІЛЕЦЬ,

Голова Правління ПрАТ «Укрпрофтур»

28.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання