« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Від Syngenta вимагають поновити на роботі Імрана Алі

Від Syngenta вимагають поновити на роботі Імрана Алі

У швейцарському місті Базелі, де проходять щорічні за­гальні збори акціонерів транснаціонального виробника агрохімікатів Syngenta, була організована демонстрація на підтримку пакистанської членської організації IndustriALL, PCEM, президент якої Імран Алі був звільнений за проф­спілкову діяльність. В акції взяли участь Глобальна проф­спілка, її швейцарська членська організація Unia, а також представники громадянського суспільства.

Заступник гене­рального секрета­ря Глобальної спіл­ки IndustriALL Ке­маль Озкан у при­сутності акціонерів ком­панії звернувся до голови та головного виконавчого директора Syngenta із та­кими словами: «Ваші ак­ціонери повинні розділи­ти ганьбу жителів Базеля за знищення профспілки, яке компанія здійснила в Пакистані. Імран Алі був обраний представником ваших пакистанських ро­бітників. Замість того, щоб поважати вашого партнера по переговорах, ви звільни­ли його і боролися в судах з очолюваною ним проф­спілкою. Я хочу постави­ти вам просте запитання: чому ви сьогодні не поно­вите на роботі Імрана Алі і не припините наполегливе знищення профспілки?».

Щорічні загальні збори акціонерів проходили піс­ля великої конференції, організованої в Базелі, рід­ному місті Syngenta. Вони привернули увагу до пору­шення компанією прав лю­дини, трудящих, заподіян­ня шкоди навколишньому середовищу і місцевим жи­телям в усьому світі. Перед учасниками заходу, підго­товленого організацією со­лідарності MultiWatch, ви­ступили президент PCEM Імран Алі та генеральний секретар Мухаммед Суха.

Аналіз діяльності Syngenta в Парагваї, на Га­ваях і в Пакистані пока­зав, що компанія неодно­разово приймала нелогіч­ні бізнес-рішення, щоб не допустити притягнення її до відповідальності. Скан­дальна справа про знищен­ня профспілки в Пакиста­ні була розпочата в грудні 2010 року. Компанія звер­нулася до суду проти Па­кистанської Федерації пра­цівників хімічної, енерге­тичної та гірничодобувної промисловості і різноробо­чих, PCEM, яка, відповідно до пакистанського трудо­вого законодавства, роби­ла спроби об’єднати в проф­спілку тимчасових праців­ників. 18 грудня 2010 року суд з трудових питань ниж­чої інстанції виніс рішен­ня на користь профспілки, підтвердивши право 50 пра­цівників на постійну зайня­тість. Через чотири дні ке­рівництво заводу в Карачі зажадало, щоб профспілко­вий лідер Імран Алі підпи­сав чистий аркуш паперу. Він відмовився і на наступ­ний день дізнався з місце­вої газети Daily Jang про своє звільнення.

Протягом трьох років юристи Syngenta постій­но оскаржували в судах Пакистану обидва випад­ки незаконного звільнен­ня Імрана Алі і непереве­дення 50 працівників на по­стійну форму зайнятості. У листопаді 2013 року ком­панія, врешті-решт, була змушена укласти з праців­никами безстрокові догово­ри. Однак робітники й досі не отримали повного роз­рахунку, і, що важливіше, компанія продовжує пере­шкоджати здійсненню їх­нього права на об’єднання та ведення колективних переговорів, а також по­новленню на роботі Імра­на Алі. Крім того, праців­ники знову подали в суд на Syngenta, оскільки компа­нія так і не розрахувалася з ними остаточно. Зокрема, президент PCEM Імран Алі сказав: «Я тут, у Швейцарії, вимагаю, щоб Syngenta по­новила мене на роботі. Ми, профспілка працівників Syngenta в Пакистані, хоче­мо зробити компанію кра­ще, щоб ми могли пишати­ся нашим роботодавцем. Я дуже сподіваюся, що ком­панія позитивно відреагує на мій приїзд сюди».

 

ТАТАРСТАН: семінар з охорони праці в Нижньокамську

Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з метою сприяння запобі­ганню нещасних випадків і захворювань на робочих місцях у всьому світі. Ниж­ньокамська міська профспілкова органі­зація працівників дошкільної освіти під­тримала дану ініціативу та цього дня ор­ганізувала тематичний семінар з охоро­ни праці, в якому взяла участь головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Республіки Татарстан Ірина Андіна. У семінарі також взяли участь позаштатний технічний інспектор праці Нижньокамської міської профспілкової організації працівників дошкільної осві­ти Світлана Сімачкова, члени президії Нижньокамської міської профорганізації працівників дошкільної освіти, голови первинних профорганізацій, уповнова­жені з охорони праці, керівники установ дошкільної освіти Нижньокамського му­ніципального району – загалом понад 200 осіб.

На початку семінару слухачі подивили­ся фільм з охорони праці. Далі були розглянуті такі теми, як спеціальна оцін­ка умов праці, призначення працівни­кам за роботу в шкідливих і небезпеч­них умовах праці відповідних гарантій і компенсацій, перехід від атестації до спеціальної оцінки умов праці та роль профспілок у цьому. Після закінчення навчання було проведено консультації з найактуальніших питань спеціальної оцінки умов праці.

 

Спільний органайзинг для легкої промисловості

Індійські профспілки працівників текстиль­ної та швейної промисловості домовилися спільно проводити організаційну діяльність серед робітників. Відповідну угоду було укладено на нещодавній зустрічі консульта­тивного комітету проекту в Калькутті.

Учасники зустрічі обго­ворили можливості об’єднання працівни­ків у профспілки, спи­раючись на міць кожної орга­нізації. Були створені структу­ри, покликані забезпечити об’єднання ресурсів і можли­востей за допомогою регу­лярної взаємодії та зміцнен­ня солідарності. Профспілки домовилися про кількісні ці­льові показники і результати, що можуть бути досягнуті та висвітлені в цифровій формі.

Було складено національний план роботи. Профспілки до­мовилися діяти в рамках стратегії, заснованої на чоти­рьох принципах: єдність і від­мова від конкуренції; співпраця та координація; ство­рення структур для демокра­тичного функціонування та збору профспілкових внесків; сталий розвиток.

 

Китайська нафтова компанія визнала профспілку

Китайська нафтова компанія, що працює в Киргизстані, не витримавши тиску з боку Глобальної профспілки IndustriALL та її член­ських організацій, врешті-решт, визнала пер­винну організацію Гірничо-металургійної профспілки Киргизстану (MMTUK).

Заводська профспілка, що входить до MMTUK, була створена на під­приємстві китайської нафтової компанії Zhongda. Як того вимагає законодавство, в грудні 2014 року її було зареє­стровано владою. Однак че­рез три місяці, незважаючи на вимоги профспілки, членські внески так і не відраховува­лись із заробітної плати пра­цівників, а колективні перего­вори не розпочалися.

Наприкінці березня Глобальна профспілка IndustriALL, член­ською організацією якої є MMTUK, направила лист гене­ральному директорові компа­нії, закликавши керівництво припинити порушення прав профспілки і дотримуватися національного та міжнародно­го трудового законодавства, в тому числі конвенцій Міжна­родної організації праці (МОП) № 87 і 98. IndustriALL зажадала від керівництва визнати проф­спілку та розпочати колективні переговори. Водночас вона на­правила листа прем’єр-міністру Киргизстану, в якому висловила надію, що компанія буде діяти відповідно до рати­фікованих країною конвенцій МОП і законодавства Киргиз­стану. IndustriALL також закли­кала свої членські організації підтримати заводську проф­спілку MMTUK, направивши листи протесту роботодавцю.

Завдяки цій кампанії міністер­ство економіки та уряд Киргиз­стану на початку квітня органі­зували зустрічі, де обговорили діяльність китайського нафто­переробного заводу і факти порушень прав трудящих, у тому числі права на об’єднання, виплати заробітної плати, охорони здоров’я та безпеки.

На заводі відбулася зустріч між представниками MMTUK і ке­рівництвом компанії за участю державного інспектора праці. Керівництво погодилося утри­мувати членські внески із зарплати працівників. Крім того, профспілці був виділений окремий офіс. Протягом тижня було зібрано понад 250 заяв. Плану­ється, що на початок травня на обліку в профспілці перебува­тимуть близько 300 спілчан.

 

Коротко

ПОРТУГАЛІЯ| Пілоти авіаком­панії TAP Portugal мають намір провести на початку травня три­валий страйк, запланований на 1–10 травня. Його учасники ви­ступатимуть проти приватизації компанії.

КІПР| Найближчим часом пла­нується проведення чергового страйку працівників кіпрських портів. Згідно із заявою профспі­лок портовиків, які зупинять ро­боту своїх підприємств на 24 го­дини, учасники страйку протес­тують проти відновлення проце­су приватизації портів. На думку профлідерів, цей захід, нав’язаний уряду, не відповідає планам розвитку галузі.

ПАРАГВАЙ| Близько 7 тис. пе­дагогів приватних шкіл Параг­ваю розпочали загальний страйк, що на кілька днів паралі­зував 120 недержавних освітніх установ. Навчальні центри зму­шені були перервати свої освітні заходи в зв’язку з відсутністю реакції влади і компаній на їхні вимоги. Вчителі стверджують, що закон про пенсії діє не на ко­ристь тих, хто служить у приват­них школах, і вимагають спра­ведливого та рівного ставлення до себе.

США| Профспілка водіїв ванта­жівок, що обслуговують порти Каліфорнії, оголосила страйк, який може призвести до нового сповільнення руху вантажопото­ків. В акції беруть участь близь­ко 500 водіїв, які обслуговують чотирьох найбільших перевізни­ків у портах Лос-Анджелеса, Лонг-Біч та Сан-Дієго. Головна претензія страйкарів полягає в тому, що вони вважаються неза­лежними підрядниками, а не постійними співробітниками.

УГОРЩИНА| Головною темою ХІз’їзду профспілки працівників культури стала важка ситуація в галузі. Зарплата бібліотекарів, працівників музеїв та театрів, а також інших членів профспілки не підвищувалася з 2008 року й навряд чи це станеться най­ближчим часом.

09.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання