« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілковий лідер Кім Джангву вийшов на волю

Профспілковий лідер Кім Джангву вийшов на волю

  Завдяки міжнародній кампанії Amnesty International та підтримці глобальних профспілок, у тому числі МКП та IndustriALL, корейський профспілковий лідер та право­захисник Кім Джангву був звільнений. Решта 14 засу­джених профлідерів і досі перебувають у в’язниці.

  Колишній лідер первинної профорганізації робіт­ників Ssangyong Motor Корейської профспілки робітників-металістів, членської організації Глобальної спілки IndustriALL, Кім Джангву був заарешто­ваний в липні 2013 року за участь у протестних акціях на підтримку ро­бітників, звільнених компанією Ssangyong Motor у 2009 році, і в пам’ять про 24 робітни­ків і членів їхніх сімей, котрі скоїли самогуб­ство чи загинули внаслі­док стресів, отриманих під час звільнення. Існу­вала серйозна загроза того, що Верховний Суд ухвалить рішення про посилення покарання Джангву.

Відповідно до півден­нокорейського законо­давства, робо­тодавці мо­жуть наклада­ти на профспіл­ки та їхніх лі­дерів великі штрафи, аж до «арешту їхньо­го майна за пе­решкоджання підприємниць­кій діяльнос­ті». Приміром, загальна сума претензій до національного профцен­тру KCTU склала близько 122 млн дол. США. За рі­шенням окружного суду робітники Ssangyong зобов’язані були сплати­ти близько 1,28 млн дол. як компенсацію поліції та 3,1 млн дол. компанії за збиток, завданий під час страйку.

Ще в 2009 році Міжна­родна федерація мета­лістів, одна з трьох орга­нізацій – засновників Глобальної спілки IndustriALL, повідомила про жорстоку реакцію з боку корейського уряду на за­конний трудо­вий спір, коли члени проф­спілки праців­ників Ssangyong Motor ого­лосили страйк на знак протес­ту проти масо­вих звільнень, проведених компанією в порушення діючого колективного договору без повідомлен­ня про них профспілки.

Тоді, в травні 2009-го, 77-денний сидячий страйк був жорстоко при­душений. При цьому по­ліція з гелікоптерів роз­пилювала на учасників акції їдкі хімічні речови­ни, застосовувала елек­трошокери, створюючи загрозу для життя людей і завдаючи їм серйозних травм. Оскільки це не зу­пинило робітників, їх по­збавили права доступу до головних потреб життє­діяльності, таких як про­дукти харчування, вода та навіть перша допомо­га пораненим.

Більше року тому ни­нішній президент Респу­бліки Південна Корея пообіцяв провести пар­ламентську перевірку масових звільнень у Ssangyong Motor. Але, на жаль, обіця

 

 

Греція: умовний термін за акції протесту

  До умовних термінів ув’язнення засу­див суд 25 робітників ливарного заво­ду, що поблизу Афін, які страйкували в 2012 році, незважаючи на рішення суду.

Дев’ятимісячний страйк сталеливар­ного заводу Hellenic став рекордним за тривалістю в сучасній грецькій істо­рії. Протестувальники намагалися до­битися скасування звільнення 40 спів­робітників підприємства.

У липні 2012 року страйкарів розігна­ла поліція. Спецназ використав кийки та сльозогінний газ, аби прорвати ото­чення робітників на ливарному заво­ді, що був зачинений через страйк із листопада 2011 року. Страйкарі не пускали на завод штрейкбрехерів із числа робітників. Як запевняли пред­ставники влади, їм довелося втрути­тися тому, що понад 100 заводчан звернулися до поліції із проханням за­хистити «священне право» на працю.

Голова, заступник голови та секретар заводського профкому були засуджені до 23 місяців тюремного ув’язнення з випробувальним терміном на три роки за невиконання рішення суду щодо припинення страйку та незаконне за­стосування сили. Ще 22 сталевари за­суджені на 21 місяць позбавлення волі з відтермінуванням на три роки.

 

 

 Колишні міліціонери заявили про відсутність коштів на житло

  Відповідно до феде­рального закону «Про соціальні гарантії спів­робітникам органів внутрішніх справ Російської Федерації та внесення змін до деяких законодавчих ак­тів Російської Федерації» понад 3 тис. сімей співробіт­ників та пенсіонерів органів внутрішніх справ Дагестану стоять у черзі на отримання одноразової соціальної ви­плати на отримання житла. Проте, як інформує МВС РФ, за два роки після набрання чинності даного закону фі­нансову допомогу отримала лише 51 сім’я. За словами екс-лідера поліцейської профспілки Руслана Расуло­ва, в законі чітко не визначе­ні терміни виділення одно­разової виплати.

 

 

 Проти директора ЦЗ порушено кримінальні справи

  В Урванському районі слідчі органі поруши­ли чотири криміналь­них справи стосовно директора районного цен­тру зайнятості населення та його знайомих, яких підо­зрюють у зловживанні служ­бовими повноваженнями, посібництві у шахрайстві. За словами слідчих, у травні 2012 року начальник район­ного центру зайнятості ра­зом із своїми спільниками виготовив фіктивні доку­менти, які надав до мініс­терства сільського господар­ства КБР для отримання бю­джетних коштів у рамках ре­алізації республіканської програми підтримки ферме­рів. На основі цих докумен­тів на розрахунковий раху­нок підозрюваного було пе­рераховано 500 тис. рублів. Чиновник неодноразово, у відсутність позитивного ви­сновку експертної комісії, одноосібно розглядав і сприяв отриманню субсидій на створення додаткових робочих місць сином свого знайомого, який надавав фіктивні документи. Таким чином, загальної шкоди фе­деральному та місцевому бюджетам завдано на 940800 рублів.

 

 

 Профспілки розпочали загальнонаціональний страйк

  Загальнонаціональний страйк профспілок ро­бітників транспорту та низки інших галузей, що став найбільшою акцією протесту в Аргентині за кіль­ка останніх років, паралізу­вав звичне життя в усіх ве­ликих містах країни.

Профспілки вимагають під­вищення зарплати в зв’язку з інфляцією, річний рівень якої сягнув позначки 30%, призу­пинення рішення про скасу­вання субсидій на водо- та газопостачання. Крім того, організатори протесту вима­гають від уряду підвищення пенсій, скасування податку на додану вартість та збіль­шення соціальних виплат.

В Аргентині не працюють громадський транспорт і ме­тро, паралізоване залізнич­не сполучення, зачинені ав­тозаправні станції, медичні заклади приймають тільки термінові виклики, з вулиць не вивозиться сміття.

 

 Коротко

  ШВЕЙЦАРІЯ| У Женеві від­булося засідання спеціалізо­ваного тристороннього комі­тету Міжнародної організації праці з питання внесення по­правок до Зведеної конвенції МОП 2006 року про працю в морському судноплавстві. На засіданні було розглянуто два пакети поправок, розробле­них спільною робочою гру­пою МОП і Міжнародної мор­ської організації, що стосува­лися відповідальності судновласників.

КОСТА-РИКА| Американ­ський виробник чипів Intel за­криває підприємство у Коста-Риці, що призведе до скоро­чення 1500 осіб. Закриття під­приємства, продукція якого складала вагому частину екс­порту країни, відповідає пла­ну скорочення витрат, раніше проголошеному компанією.

БРАЗИЛІЯ| Будівельники олімпійських об’єктів у м. Ріо-де-Жанейро продовжують розпочатий раніше страйк. Акцію протесту підтримують більше 2 тис. робітників. Їхні вимоги будуть у черговий раз розглянуті у регіональній су­довій інстанції по трудових спорах. Як компроміс на пе­реговорах з роботодавцями страйкарі готові прийняти збільшення заробітної плати на 9%. Вони також погодили­ся на оплату понаднормових годин на 80%.

МОЛДОВА| Понад 6 тис. ви­кладачів вийшли на площу Великого Національного Зі­брання на знак протесту про­ти відмови влади підвищити їм зарплати на 50% з 1 травня. Педагоги погрожують уряду країни загальнонаціональним страйком напередодні екза­менів на ступінь бакалавра, якщо законодавчий орган не врахує надані зміни. Крім під­вищення зарплати, вчителі вимагають встановити оклад для першого розряду ЄТС у розмірі прожиткового мініму­му, підвищити низку надба­вок до зарплати за вчений ступінь і збільшити розмір стипендій для всіх категорій студентів.

 

27.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання