« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ЗАХИСТ ПРАВ ПРАЦІВНИКІВ – СПРАВА РУК САМИХ ПРАЦІВНИКІВ

ЗАХИСТ ПРАВ ПРАЦІВНИКІВ – СПРАВА РУК САМИХ ПРАЦІВНИКІВ

Однією з характеристик Європи, ЄС та окремих країн – членів цієї органі­зації у масовій свідомості завжди був (і досі лиша­ється) високий рівень життя. А отже, як необ­хідний елемент – ефек­тивна система захисту трудових прав.

Завдяки дансько-українсько­му навчальному проекту мені вдалося проаналізувати існуючі моделі захисту прав працівників, особливу увагу приді­ливши питанням європейського до­свіду, який сьогодні може бути ви­користаний на наших підприєм­ствах, в установах та організаціях.

У країнах ЄС захистом трудових прав членів профспілок займається цілий штат професіоналів. У Мико­лаївській області (станом на 1 січня 2016 року) на 17 обласних, 2129 пер­винних профспілкових організацій та 159040 членів профспілок працю­ють лише 4 профспілкових юристи, серед яких і я – Надія Матвєєва, за­відувач відділу з правової роботи облпрофради. Подібна ситуація спостерігається і в інших областях.

Одним з пріоритетних напрямів роботи профспілок має бути підви­щення рівня практичних правових знань профактиву безпосередньо в первинних профорганізаціях. Немає нічого ціннішого за власний досвід. Тому задля обміну власним досві­дом та з метою закріплення праців­никами на практиці отриманих знань фахівці Миколаївської облпрофради надають консульта­тивно-методичну допомогу безпосередньо на підприєм­ствах, в установах та орга­нізаціях області.

З питань надання пра­вової допомоги, значна частина яких стосувалася укладання та розірвання трудового договору, оформ­лення відповідних наказів (розпоряджень) та заповнення трудових книжок, до спеціалістів облпрофради у 2016 році звернулися майже 900 членів профспілок, голів галузевих та первинних профспіл­кових організацій та керівників підприємств, установ, організацій, де створені первинні профспілкові організації. Загалом здійснювана сьогодні практика судового захисту прав трудящих значною мірою сприяє реалізації захисної функції профспілок і дає позитивні результати.

Водночас профспілки використо­вують практику безпосередньої робо­ти з роботодавцями щодо врегулю­вання трудових спорів у досудовому порядку. Така практика успішно ви­користовується у Миколаївській об­ласті на підприємствах культури, в державних установах освіти, АПК, ЖКГ та інших галузей, які зверта­ються за допомогою до облпрофради.

Успішному захисту трудових прав сприяє активна інформаційно- роз’яснювальна робота, яка прово­диться спеціалістами облпрофради щодо дій профспілок у випадках масових вивільнень та оптимізації чисельності працівників, при засто­суванні неповного робочого часу, нетипових форм зайнятості, щодо переваг легальної зайнятості тощо.

Так, відбувся семінар-навчання голів районних координаційних рад профспілок, організований об­ласною радою профспілок, на тему: «Практичні аспекти укладання та розірвання трудового договору», де значна увага приділялась прак­тичним питанням скорочення чисельності або штату праців­ників. Аналогічні семінари були проведені для проф­спілкового активу та спеціа­лістів підприємств житлово- комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, а також для проф­спілкового активу Баштансько­го та Новоодеського районів, де було проведено Дні облпрофради.

Завдяки спільному дансько-укра­їнському навчальному проекту, в рамках триденних семінарів-тренін­гів для молоді Запоріжжя та Микола­ївщини відбулися інтерактивні тре­нінги на тему: «Трудове законодав­ство в запитаннях та відповідях», на яких також розглядалися практичні аспекти укладання трудових догово­рів та питання скорочення чисель­ності або штату працівників.

Дуже важливо для молоді, яка завершує навчання в навчальних закладах, володіти інформацією щодо своїх прав при укладанні тру­дових договорів, порядку оформ­лення відповідних документів при працевлаштуванні, особливо на перше робоче місце, та мати прак­тичні навички ведення переговорів з роботодавцем. Саме такого досві­ду та навичок бракує молоді для за­хисту своїх трудових прав. З цією метою для студентів 4-го курсу Ми­колаївського коледжу культури і мистецтв було проведено семінар на тему: «Практичні аспекти укла­дання трудового договору». Анало­гічний семінар запланований для учнів Миколаївського професійно­го ліцею сфери послуг.

Надія МАТВЄЄВА,

учасниця першої групи дансько-українського проекту

 

ОЗБРОЄНІ НОВИМИ ЗНАННЯМИ

Час летить нестримно швидко, залишаючи лише спогади про найяскравіші події життя. До таких можна впевнено віднести п’ять семінарів дансько- українського проекту, що стали результативними для кожного учасника.

Завдяки останнім двом навчальним семіна­рам, що проходили на території історичного та мальовничого м. Львова, в готельно-навчальному комп­лексі «Гетьман» (Об’єднання профспілок Львівщини), вра­ження від проекту стали ще яскравішими. Валентина Шевченко та Володимир Майданюк з турботою про всіх учасників проекту зумі­ли за нашим бажанням запро­сити найкращих тренерів.

Світлана Задорожна ще раз переконала, наскільки важ­ливо працювати в команді. Праця, відвага, сила волі, час, стратегія, гармонія, лі­дерство – ці складові зміцню­ють силу командного духу, який відіграє велику роль у досягненні результатів, особливо профспілкових.

Переговори є невід’ємною частиною нашого повсякден­ного життя. А мистецтво ве­дення переговорів у роботі профспілкових лідерів – осно­вне завдання кожного з них. Ірина Глушко пояснила: якщо переговори вести за всіма пра­вилами, то зайти в глухий кут можна набагато швидше! Щоб переговори вивести на високий рівень для досягнен­ня спільного рішення, вигід­ного для обох сторін, щоб під­тримувати ділові і дружні відносини, потрібно бути гнучкими, вміти поступатися в малозначущому і наполяга­ти на основному, йти на комп­роміс в одному питанні в об­мін на поступки в іншому. При цьому потрібно володіти ораторськими здібностями, що неможливо, якщо оратор не знає досконало предмету, про який хоче говорити. З до­помогою практичних завдань Ірина Павлівна підштовхну­ла до наміру ще глибше ви­вчати ці теми. Адже сила мови полягає в умінні висло­вити багато в кількох словах.

Конфлікти є всюди, вони сто­суються всього, що ми роби­мо, всіх, з ким ми спілкуємо­ся, але найважливіше, що всі суперечки, по суті, однакові. Ірина Павлівна на семінарах з конфліктології сказала: «Як тільки ти навчишся дзер­кально дивитися на конфлік­тну ситуацію, не заглиблюю­чись у неї по вуха, а спогля­даючи її збоку, то, повір, вона неодмінно розв’яжеться з мінімальними втратами для тебе! Треба лише поста­вити себе на місце іншої лю­дини й уявити: а що б ти сам зробив чи захотів зробити в даному випадку?».

Ольга Денисова мене просто полонила! Я зачарована її ро­ботою з учасниками проекту. Адже вона змогла відкрити грані кожного з нас, знайти в собі те, чого ми не бачимо на перший погляд, що заважає нам працювати з людьми. Ра­зом з тим, за допомогою різ­них прийомів та ігор вона ак­центувала увагу на тому, які якості вже допомагають нам у роботі і над чим треба по­працювати, щоб лідерство у профспілковій роботі підне­сти на високий рівень. Завдя­ки її тренінгам можна зрозу­міти глибину простих речей.

Мою увагу привернули і наші талановиті учасники проекту першої групи, які стали по­вноцінними тренерами. Їх ак­тивність, креативний підхід до будь-якої теми, мудрість та оригінальність наповнили семінари ексклюзивом. За­вдяки обміну досвідом кож­ного з нас ми віднаходимо свої способи вирішення тих питань, які виникають у галу­зевих профспілках.

Хочеться подякувати 2016 року, який приніс і позитивні моменти, адже ми мали змогу провести три семінари та кон­ференцію дансько-українсько­го проекту. Досвід, яким ми збагатилися, стане запорукою нашої успішної роботи в май­бутньому. Хоча 2017-й є роком закінчення даного проекту, хочеться вірити, що його місія буде виконана! Активні моло­ді профспілкові діячі, досвід­чені учасники проекту після всіх тренінгів будуть гідно відстоювати права кожного члена профспілки, адже ре­зультати проекту вже є, і це не просто записи на папері.

Бажаю всім у новому році мудрості, щирих людей, мирного неба! Щоб ненька Україна мала гідних прави­телів та активну молодь, адже наша земля така бага­та на талановитих людей!

Ірина РИБАК,

учасниця першої групи

дансько-українського проекту

21.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання