« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Зберегти ключові принципи профспілкового руху

Зберегти ключові принципи профспілкового руху

Сергій Тесленко,

голова Об’єднання профспілок Харківської області,

делегат VIII з’їзду ФПУ

 

 

У профспілок існує нагальна потреба в змінах. Нам необхідно адаптуватися до середовища, яке постійно ускладнюється.

Стратегія та вибір пріоритетів влади знаходяться під потужним пресингом олігархічних структур, налаштованих на ліберальний курс економіки за рахунок зниження захищеності трудящих. Незрозуміла ціна на енергоносії, продукти та послуги  призвела до помітного зниження   реальних доходів населення. Ми регулярно стикаємося зі спробами подолання економічних проблем, і з бажанням збільшити прибуток власника за рахунок економії на працівниках, за рахунок їх зарплати і соціального пакету.

Стрімкий перехід до нової епохи цифрової економіки є ще одним серйозним викликом для профспілкового руху. Цей виклик профспілки бачать в тому, що цифрові технології допомагають роботодавцям в більш широких масштабах застосовувати технологічну експлуатацію і соціальний демпінг.

На часі модернізація профспілкового руху України.   Але яким чином будуть проходити зміни, які цілі, пріоритети та тенденції знайдуть відображення у реформуванні це залежить від системності, безперервності, наступності, комплексності перетворень, виключення можливості використання будь-яких форм лобіювання інтересів певних груп чи окремих осіб.   Найважливішим є збереження ключових принципів профспілкового руху – рівн ості прав та обов’язків членських організацій, єдності і солідарності, колегіальності у роботі, свободи дискусій і різноманітності думок, поваги інтересів. Це фундамент нашої організації, основа наших численних перемог в минулому і джерело наших майбутніх досягнень. Упевнений, що основним критерієм доцільності впровадження будь-яких змін в стратегію діяльності, програми і Статут ФПУ має стати перевірка відповідності новацій цим ключовим положенням.

Безумовно, модернізація профспілок має починатися з нової ідеології усвідомленого профспілкового членства. Профспілка має бути носієм принципів солідарності, справедливості, протиставляючи їх індивідуалізму та егоїзму, сповідуючи головний принцип: професійні спілки для людини, а не людина для профспілок. Для досягнення цієї мети необхідно спрямувати усі зусилля на зростання довіри до профспілок, формування у членів профспілок почуття власної гідності для відстоювання своїх прав та інтересів.

На жаль, деякі "новатори", засліплені своєю величчю, чисельністю і фінансовими можливостями піддають ревізії основоположні норми і пропонують впровадження неприйнятних для профспілкового руху концепцій управління, на кшталт акціонерних товариств. Таке впровадження ринкових, я б назвав базарних, підходів є вкрай помилковим і загрозливим і може внести розкол в профспілкову спільноту, призвести до некерованості системи. Особливо важливо всім усвідомити – приниження та тиск за принципами чисельності є потенційною загрозою самому інституту профспілок.

Сподіваюсь, що здоровий глузд та почуття самозбереження будуть сприяти прийняттю зважених і обміркованих рішень!

Ми маємо за плечима надихаючу історію успіхів у боротьбі за права людей праці, і в останні роки багато робимо, щоб підвищити ефективність цієї боротьби. Давайте разом робити профспілковий рух України потужнішими, змінюватися, нарощувати активність і ефективність дій, надавати нові імпульси ідеям профспілкової солідарності та єдності. Наша активність, принциповість, небайдужа позиція і взаємопідтримка дозволять забезпечити ефективну захищеність людей праці, здатна змусити і роботодавців, і владні структури зважати на наші законні вимоги.

21.03.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання