« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

ДІЯЛЬНІСТЬ ФПУ У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДІЯЛЬНІСТЬ  ФПУ У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Одним із важливих критерієв гідної праці є її безпека. Захист прав працівників на належні безпечні і здорові умови праці, соціальний захист у разі травмування на виробництві або професійного захворювання є одними із найважливіших   статутних завдань діяльності ФПУ, які реалізуються у відповідності до вимог Закону України «Про профспілки, їх права і гарантії діяльності».

Захисні функції у сфері охорони праці ФПУ і її членські організації забезпечують завдяки   створенню і діяльності технічної інспекції праці профспілок, яка налічує на сьогоднішній день 170 професійних фахівців та близько   4,5 тисяч  представників профспілок, які виконують на підприємствах контрольні функції на громадських засадах. Таким складом профспілки виконують передбачену законодавством функцію громадського контролю   за дотриманням роботодавцями законодавства з охорони праці.

Технічними інспекторами праці профспілок щорічно:

-   здійснюється близько 3.5 тисяч перевірок (обстежень) за результатами яких роботодавцям і відповідним державним органам вноситься близько 2.5 тисяч передбачених законодавством   письмових   подань   щодо усунення виявлених порушень;

-   розглядається понад 13 тисяч звернень членів профспілок з питань безпеки і умов праці. Більшість порушених у цих зверненнях питань вирішується на користь працівників; захищаються права працівників в судах.

 

За останні 4 роки представники профспілок з охорони праці взяли участь в розслідуванні майже 5 тисяч нещасних випадків. Участь представників профспілок у комісіях по розслідуванню зазначених випадків як правило забезпечує зняття безпідставних звинувачень потерпілих та збільшує статистику випадків, які визнані  вказаними комісіями пов’язаними з виробництвом, а значить і кількість потерпілих, яким захищено право на відшкодування заподіяної шкоди здоров’ю і працездатності за рахунок Фонду соціального страхування.

ФПУ також впливає на безпеку і умови праці на виробництві здійснюючи контроль за змістом проєктів нормативно-правових актів у цій сфері, надаючи відповідні експертні висновки   СПО об’єднань профспілок, або [ПW1]   надсилаючи зауваження і пропозиції напряму розробнику. Тільки За 9 місяців 2020 року було розглянуто 185 таких актів більше 60 відсотків  яких не були погоджені СПО, а розробникам ( міністерствам та іншим ЦОВВ) надіслано обгрунтовані зауваження і пропозиції.

Результати реалізації вимог профспілок щодо внесення змін до законодавства з охорони праці (за останні 4 роки)

- повернуто право на достроковий вихід на пенсію за віком сотням тисяч працівників, зайнятих у шкідливих і важких умовах праці , зокрема працівникам, які відносяться до ремонтно-технічного персоналу та майстрів металургійної галузі (за наполяганням профспілок внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України в ід 24 червня 2016 р. № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».Зміни внесено постановами № 479 від 04.07.2017 , № 341 від 10.05.2018 , № 708 від 14.08.2019

-            Кабінетом Міністрів   України було подано до Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці» ( реєстр. №8045 від 15.02.2018 ) ;

-   прийнято Концепцію реформування системи охорони праці в Україн і та План заходів до неї (розпорядження Уряду від 12 грудня 2018 року          № 989-р ) ;

-            вдалося припинити масове неправомірне скасування нормативно-правових актів з охорони праці в порушення статті 28 Закону України «Про охорону праці» , а також стандартів, які відносяться до Системи стандартів безпеки і гігієни праці   (ГОСТів), зокрема тих, що  використовуються при проведенні атестації робочих місць за умовами праці . Відновлено дію десяти таких стандартів.

 

ФПУ продовжить  боротьбу за відновлення права на достроковий вихід на пенсію інженерно-технічним працівникам, які зайняті 50% і більше відсотків робочого часу на підземних роботах на вугледобувних підприємствах; майстрів, зайнятих у шкідливих умовах п раці на підприємствах ряду галузей виробництва (вугільної, гірничо-добувної, хімічної, машинобудівної тощо); а також рентгенологів у закладах охорони здоров’я.

 

Запобігання   поширенню серед працівників хвороби   Covit -19

Для членських організацій ФПУ розроблені і надіслані їм Рекомендації щодо основних дій профспілок направлених на   захист здоров’я працівників під час карантину та запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, чек-листи для здійснення громадського контролю представниками профспілок з охорони праці за дотриманням роботодавцями рішень Уряду, МОЗ,   Державної    і територіальних   комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо відповідних заходів запобігання поширенню коронавірусної хвороби. Для керівників членських організацій організовано і проведено   інформаційний вебінар на цю тему.

 

Основні   завдання на 2020 -2021 роки

Участь у підготовці законопроєктів з охорони праці, якими згідно з Угодою про асоціацію з ЄС імплементуються   відповідні Директиви ЄС у цій сфері.

 

Продовження боротьби: проти законодавчого обмеження функцій і прав державних інспекторів праці; за вирішення названих проблем працюючих в шкідливих і важких умовах праці: або відновлення пільг, або   зміна умов праці шляхом модернізації і технічного переоснащення виробництва.

 

Подальше зміцнення   кадрового потенціалу технічної інспекції праці профспілок, підвищення ефективності виконання нею правозахисних функцій   у сфері охор

04.10.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання