« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Профспілки вимагають підвищення заробітних плат та пенсій, справедливі ціни на газ і тарифи на комунальні послуги

Профспілки вимагають підвищення заробітних плат та пенсій, справедливі ціни на газ і тарифи на комунальні послуги

Прес-конференція під таким гас­лом відбулася в Інформаційній агенції «Укрін­форм» 26 трав­ня і передувала початку першого попереджуваль­ного етапу піке­тування Кабіне­ту Міністрів на підтримку вимог профспілок у ко­лективному тру­довому спорі з Урядом та робо­тодавцями.

Під час заходу керівництво Федерації профспілок Укра­їни, її членських організа­цій, національних профцен­трів, що входять до складу Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національ­ному рівні, прокоментувало, що ж саме змусило людей вийти на вули­ці: аспекти політики жорсткої еконо­мії за рахунок працівників. У заході взяли участь заступник Голови Фе­дерації профспілок України, керів­ник Антикризового профспілкового штабу Сергій Кондрюк, голова Кон­федерації вільних профспілок Укра­їни Михайло Волинець, заступник голови Профспілки трудящих мета­лургійної і гірничодобувної промис­ловості України Олександр Рябко, а також голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк поінформував присутніх, що минулого року, після Революції гідності, профспілки з розумінням поставилися до необхідності певно­го затягування пасків через кризу, що виникла через пограбування кра­їни та події на сході, однак не зрозу­міло, чому затягувати паски мали виключно бідні люди, легально пра­цюючі працівники, а не ті, хто, влас­не, цю кризу спричинив. «Ми почали готувати альтернативні пропозиції до Уряду, в тому числі законодавчі, які мали б розв’язати ті соціально-економічні проблеми, що виникли в країні. На жаль, наші багаторазо­ві спроби розпочати соціальний ді­алог не мали успіху, тому 7 жовтня минулого року, у Всесвітній день дій за гідну працю, були вимушені скли­кати Всеукраїнський форум профспі­лок, що об’єднав практично всі проф­спілки країни, і запросити на нього Прем’єр-міністра України. Однак він проігнорував запрошення, а також наші пропозиції та вимоги», – зазна­чив заступник Голови ФПУ. Тож 15 жовтня минулого року, напередодні Міжнародного дня боротьби з бідніс­тю, профспілки пікетували будівлю Уряду, де вже чітко сформулювали своє бачення проблем і шляхи їх ви­рішення. На жаль, і тоді Уряд та його очільник не вважали за доцільне по­спілкуватись з найбільшою громад­ською організацією країни. «Велику акцію протесту ми провели в груд­ні, й тоді до нас дослухались депута­ти та суттєво скоригували бюджет на 2015 рік, – наголосив Сергій Кондрюк. – На сьогодні вартість заробітної пла­ти знецінена, за офіційними розрахун­ками, на третину, за профспілковими – фактично на дві третини, що змушує працівників шукати роботу або в ті­ньовому секторі економіки, або про­сто тікати з країни в пошуках заробіт­ку. Ми пропонували широкий спектр можливих компромісів, але, на жаль, не отримали жодної адекватної ре­акції від керівництва Уряду. Це спо­нукало нас вступити в національний колективний трудовий спір з Урядом і роботодавцями. Наразі розпочинає­мо примирні процедури, але цей про­цес розгортається надзвичайно кволо і поки не вселяє оптимізму».

Керівник Антикризового проф­спілкового штабу зазначив, що до найболючіших проблем сьогодення профспілки, зокрема, відносять: ан­тиконституційно й антисоціально пі­дірвану платоспроможність заробіт­ної плати; «безстрокову шокову тера­пію» Уряду без реальних соціально-економічних реформ; безправ’я в тру­дових відносинах, поширення неле­гальної зайнятості; скорочення робо­чих місць, заморожування заробіт­них плат і пенсій; оподаткування та обмеження пенсій; економію бюджет­них коштів виключно за рахунок пра­цюючої людини, пенсіонерів і членів їх сімей; безконтрольну інфляцію, підвищення цін на продукти першої необхідності, медикаменти в умовах падіння реальних доходів населен­ня; позбавлення працівників і їхніх дітей санаторно-курортного лікуван­ня та оздоровлення, руйнацію в ціло­му ефективно працюючої самовряд­ної системи соціального страхуван­ня; відсутність ефективного соціаль­ного діалогу і прийняття суспільно важливих рішень без врахування по­зиції профспілок. Саме проти цього і виступають профспілки. Також Сер­гій Кондрюк зазначив, що букваль­но днями профспілки отримали під­тримку вимог та намірів щодо дій у Брюсселі від Міжнародної конфеде­рації профспілок, яка охоплює 175 млн спілчан у світі. Профспілки звер­нулися з відповідними скаргами до Міжнародної організації праці, і вже найближчим часом очікується приїзд інспекції МОП для з’ясування, чому в Україні не виконуються ратифікова­ні конвенції, зокрема щодо своєчас­ності виплати заробітної плати.

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Воли­нець наголосив: «Вимоги, сформовані Спільним представницьким органом, усіма профспілками, чітко окреслю­ють весь комплекс проблем, що ви­никли в сфері соціально-трудових відносин». Він зауважив, що чи не вперше за весь період незалежності України всі профспілкові об’єднання об’єдналися на захист прав працівни­ків. Голова КВПУ висловив занепо­коєння, що наразі існує загроза зни­щення цілих галузей економіки, що позбавляє будь-якої перспективи по­дальшого розвитку держави та загро­жує зростанням безробіття і зубожін­ня населення.

Заступник голови Профспілки тру­дящих металургійної і гірничодо­бувної промисловості України Олек­сандр Рябко сказав: «Люди хочуть гідного життя, і це викладено в на­ших дуже справедливих вимогах гід­ної роботи, легальної зайнятості, ле­гальної заробітної плати, що має ви­плачуватись вчасно... Влада сказала, що будемо «жити по-новому», однак на практиці спирається на ті ж ста­рі методи, що застосовували попере­дники. Так, у країні сьогодні склала­ся тяжка ситуація, але чомусь знову все перекладається на простого гро­мадянина».

Голова Київської міськпрофради Валентин Мельник у своєму висту­пі підтримав попередніх спікерів та пригадав влучний вислів, мовляв, «профспілки не для того, щоб буду­вати рай, а для того, щоб не було пе­кла», зазначивши, що «та політи­ка, яку нині проводить Уряд, дійсно може привести до пекла», адже «всі соціальні стандарти не лише заниже­ні і не відповідають сучасній дійснос­ті, а й узагалі не виконуються».

28.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання