« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Безпека праці має стати державним пріоритетом

Безпека праці має стати державним пріоритетом

Коментар Голови Фе­дерації профспілок України Юрія Кулика щодо стану охорони праці та ролі держа­ви й профспілок у ви­рішенні актуальних проблем у цій сфері.

 «Незважаючи на певні позитивні зрушення в соціально-економічному розвитку кра­їни, стан охорони праці залиша­ється напруженим. Статистика вражаюча: майже 17 тисяч гро­мадян щороку стають інваліда­ми праці, понад 300 тисяч по­страждалих на виробництві та їхні родини одержують компен­сацію за відшкодування шкоди внаслідок трудового каліцтва або професійного захворюван­ня. Із них близько 50 тисяч осіб отримують компенсацію у зв’язку із втратою годувальни­ка. В шкідливих і небезпечних умовах праці сьогодні працює кожний четвертий робітник, збільшується кількість уперше виявлених профзахворювань – щороку становить 5–7 тисяч.

Профспілки вважають, що така ситуація є наслідком недо­статньої уваги з боку робото­давців і держави до реалізації відповідних профілактичних заходів, відсутності ефективної системи медичного забезпечен­ня і оздоровлення працюючих. А найголовніше – відсутності протягом останніх восьми років програмного документа, який би визначав державну політику у цій сфері.

Для Федерації профспілок України, її членських організа­цій питання охорони праці, за­хисту та реалізації прав членів профспілок на гідну, а отже, безпечну працю є пріоритетним напрямом діяльності. Якими ж засобами профспілки домага­ються вирішення цих питань? Це насамперед соціальний діа­лог, а також громадський контроль за безпекою та умова­ми праці.

Тільки за 2012 рік проведено понад 5,5 тисячі перевірок до­тримання роботодавцями зако­нодавства з охорони праці. За їх результатами внесено близько 6,5 тисячі подань роботодавцям, органам державного нагляду й управління. Із них 85% – вирішено на користь працюю­чих.

Дуже важливо, що унаслідок співпраці зі сторонами соціального діало­гу було досягнуто конкретних пози­тивних результа­тів. Зокрема, ми домоглися ви­конання більшості заходів Ге­неральної угоди про співпрацю між державою, роботодавцями та профспілками за 2010–2012 роки. Також сформовано про­ект заходів з охорони праці та здоров’я Генеральної угоди на 2013–2015 роки, укладено Угоду про співпрацю ФПУ з Держ­гірпромнаглядом, створено тристоронню робочу групу з питань розроблення та впрова­дження механізмів економіч­ної зацікавленості роботодав­ців щодо створення безпечних і здорових умов праці.

Але головний результат – спільно розроблений та направ­лений на розгляд Верховної Ради України законопроект «Про затвердження Загально­державної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігі­єни праці та виробничого середовища на 2014–2018 роки».

Нещодавно Верховна Рада прийняла цей законопроект за основу та в цілому і направила його на підпис Президентові України. Хочу дещо докладніше спинитися на суспільному зна­ченні цієї Програми. Це по суті Національний план дій щодо розв’язання проблем у сфері без­пеки праці, зниження рівня ви­робничого травматизму та про­фесійної захворюваності, збере­ження життя і здоров’я людини в процесі праці. Остання Програ­ма діяла до 2005 року. За цей час накопичи­лося чимало проблем у сфері безпеки пра­ці, які потребують вжиття заходів на державному рівні й досі комплексно не вирішувалися.

Профспілки уважно поставилися до роботи над цим документом. За­значу, що проект Програми роз­роблено за участю Спільного представницького органу всеу­країнських профспілок і проф­спілкових об’єднань. Було ство­рено робочу групу, яка фахово опрацювала основні розділи до­кумента й подала свої висно­вки, внесла низку пропозицій, більшість яких внесено до про­екту Програми. Серед них такі: підготовка до ратифікації Кон­венцій МОП № 121 «Про допомо­ги у випадках виробничого травматизму та № 187 «Про основи, які сприяють безпеці та гігієні праці», впровадження систем управління охороною праці на державному, галузево­му та регіональному рівнях, розроблення і впровадження механізму виявлення фактів приховування випадків травма­тизму на виробництві та профе­сійної захворюваності, віднов­лення підрозділів медицини праці на підприємствах, що дасть змогу виявляти професій­ні захворювання на ранніх ста­діях і запобігати інвалідності працівників.

Активна участь профспілок у розробленні цієї Програми – один із чинників її успішного завершення та направлення на розгляд Верховної Ради Украї­ни. На нашу думку, Програма спрямована на розв’язання за­значених проблем, бо передба­чає узгодження нормативно-правових актів з охорони праці з вимогами міжнародного та єв­ропейського законодавства, удосконалення системи дер­жавного нагляду та громадсько­го контролю за дотриманням вимог законодавства про охоро­ну праці й промислову безпеку. Ми вважаємо, що Програма сприятиме підвищенню ефек­тивності систем управління охороною праці, рівня культури безпеки праці, впровадженню економічного стимулювання поліпшення стану охорони пра­ці тощо.

За оцінками МОП, 4% світо­вого ВВП витрачається в ре­зультаті нещасних випадків на виробництві та професійних за­хворювань. Тож знаючи високу вартість поганих умов праці, ті, хто приймають рішення, по­винні зробити безпеку та гігіє­ну праці пріоритетним напря­мом і розглядати їх у контексті сталого економічного розви­тку, підвищення конкуренто­спроможності, залучення ін­вестицій тощо. Сьогодні необ­хідно вирішити стратегічне за­вдання: розробити нові шляхи досягнення культури безпеч­ної й здорової праці в економі­ці, для того, щоб всі роботодав­ці й працівники всерйоз усвідо­мили свою відповідальність, просту, але важливу істину: прибутки не можна заробляти ціною життя і здоров’я праців­ників. Економічно доцільніше й гуманніше проводити профі­лактичні заходи, спрямовані на поліпшення умов праці та медичного обслуговування. Де­шевше й набагато простіше за­побігти аварійним ситуаціям, ніж потім ліквідовувати їх на­слідки.

Важливо пам’ятати, що не­щасні випадки на виробництві та професійні захворювання є питанням не лише здоров’я пра­цівників, а й питанням економі­ки та політики. Захист здоров’я працівників є одним із вирі­шальних чинників для забезпе­чення конкурентоспроможнос­ті робочої сили, високої продук­тивності праці, залучення ін­вестицій для розвитку вітчиз­няних підприємств. Одночасно ФПУ ініціювала низку рішень, спрямованих на покращення со­ціального захисту, зокрема під­вищення розмірів пенсій інва­лідів праці. Ініціативу пред­ставників профспілок у прав­лінні Фонду соціального стра­хування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань підтримано урядо­вою стороною і роботодавцями й реалізовано у 2012 році. При­йнято рішення про збільшення пенсій (щомісячних витрат) ін­валідам праці відповідно до темпів зростання номінальної середньої заробітної плати по країні. Тепер майже 250 тисяч потерпілих отримують щоміся­ця на 430–550 гривень більше, ніж до перерахунку. Загальна сума додаткових виплат стано­витиме понад 1 млрд 200 тисяч гривень.

Усі ці питання не можуть розглядатися кожне окремо. Цей проект спрямований, зокре­ма, на те, щоб питання безпеки та гігієни праці розглядалися разом із питаннями витрат для економіки з метою стимулю­вання уряду, соціальних парт­нерів і роботодавців. Необхід­ність вирішення цих проблем стосується не тільки забезпе­чення конституційного права працівників на безпечні та здо­рові умови праці, збереження трудового потенціалу України, а й сприятиме сталому соціально-економічному розвитку України».

25.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання