« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Для закриття фінансового року не вистачає 5,5 мільярда

Для закриття фінансового року не вистачає 5,5 мільярда

 Коментує заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк.

Нещодавно відбуло­ся засідання робо­чої групи з підго­товки спільного засідання прези­дій профспілок бюджет­них галузей – медиків, освітян, працівників куль­тури, соціальної сфери й державних установ. Пи­тання, що розглядати­меться на спільному засі­данні, стосується оплати праці бюджетників. Це пи­тання не нове, і ми не тіль­ки вчора його озвучили чи порушили.

Те, що до кінця року в нас не вистачатиме ко­штів, які передбачені в за­коні про Державний бю­джет на 2012 рік, ми зрозу­міли відразу після його прийняття, адже грошей бракувало й у місцевих, і в центральному бюджетах. Перші цифри ми зібрали ще в травні поточного року. Звернулися з цього приводу до галузевого мі­ністерства, провели спіль­ну нараду з міністром, де домовилися ще раз розгля­нути реальний стан фінан­сового забезпечення на 2012 рік.

Також було направлено звернення до Кабінету Мі­ністрів України з прохан­ням при перегляді змін до закону про Державний бю­джет України на 2012 рік врахувати кошти, яких не вистачає освітянам.

Дійсно, Верховна Рада України неодноразово роз­глядала питання внесен-ня змін до бюджету і знахо-дила кошти на ті чи інші видатки. Проте, на преве­ликий жаль, освітянської складової там не було. Саме тому сьогодні ми маємо таке скрутне стано­вище з виплатою зароблених коштів у нашій галу-зі та інших бюджетних сферах.

За даними профспілок, для закриття фінансового року на належному рівні нам не вистачає понад 10 млрд грн, де на власне освіту припадає 5,5 млрд (у місцевих бюджетах), з яких 2,4 млрд – на заробіт­ну плату працівників га­лузі. За державним бюдже­том недорахувалися 711 млн, де 101 млн – заробітна плата працівникам вищої школи, 109 млн – студент­ські стипендії, а решта, приблизно 500 млн, – кому­нальні послуги. Але ж на­ближається зима, і відклю­чення у вузах тепла не най­кращим чином впливати­ме на навчальний процес.

Подібна ситуація й у медиків. Там не вистачає приблизно 2,4 млрд грн на виплату зарплати. Не кра­ще в працівників культу­ри, соціальної сфери, держслужбовців. Врахову­ючи всі ці факти, ми разом домовилися, що вирішен­ня зазначеної проблеми потрібно виносити на ви­щий рівень і провести 10 грудня п. р. спільне засі­дання президій профспі­лок бюджетних галузей. На порядок денний вино­ситься лише одне питання – стан оплати праці в бю­джетній сфері, а ключо­вим аспектом є проблема нестачі коштів.

На засідання ми запро­шуємо Прем’єр-міністра України, міністрів про­фільних міністерств, пред­ставників від Адміністра­ції Президента України, Національної служби посе­редництва та примирення, Міжнародної організації праці, Державної інспекції праці. Щиро сподіваємося, що спільне засідання не лише приверне увагу до згаданого питання, а й до­поможе його успішному вирішенню на вищому по­літичному рівні.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

 

ОСВІТА – ЦЕ РУШІЙНА СИЛА ЕКОНОМІКИ, В ЯКУ НЕОБХІДНО ІНВЕСТУВАТИ КОШТИ

Днями заступник голо­ви профспілки Сергій Романюк був гостем студії щоденної аналі­тичної програми «Час. Під­сумки дня», що виходить в ефірі «5 каналу».

Затримка зарплати бюджет­никам, подорожчання соці­альних видів хліба в столиці, нові тарифи тощо – саме з та­кою економікою щодня сти­кається кожен українець. Па­діння ВВП, гривня, яка повто­рює рухи національного ва­лового продукту, зниження експорту й інвестиційних вливань, постійний ріст ім­порту аж до повсякденних продуктів харчування – за цю економіку відповідає влада, яка щодня переконує: криза концентрується в Європі, а Україну натомість оминає.

Про те, чого чекати україн­цям, і де урядовці візьмуть кошти, аби розрахуватися з бюджетниками, йшлося в розмові з гостями програми – політиками, експертами. Сергій Романюк не лише представив «свіжий погляд» у загальній темі дискусії, а й озвучив гостре питання профспілки: нестачу коштів для виплати зарплат освітя­нам, стипендій студентству, що мовою цифр становить майже 5,5 млрд грн за держ­бюджетом. Під час прямого ефіру він наголосив, що осві­та – це рушійна сила еконо­міки, в яку необхідно інвес­тувати кошти для нормаль­ного функціонування будь-якого громадянського сус­пільства. І люди повинні отримати зароблені гроші, а уряд – зберегти баланс на­строїв у освітянській громаді.

Нагадуємо, профспілка три­має на контролі ситуацію щодо виплати зарплат у галу­зі й підготовку до спільного засідання президій профспі­лок бюджетних галузей, яке відбудеться 10 грудня 2012 року.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

 

 ЗВЕРНЕННЯ V ПЛЕНУМУ ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ З ПРИВОДУ СИТУАЦІЇ, ЩО СКЛАЛАСЯ З ФІНАНСУВАННЯМ ГАЛУЗІ ОСВІТИ

V пленум прийняв звернення до Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Мі­ністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Федерації профспілок України з приводу ситуації, що склалася з фінансуванням га­лузі освіти та рівнем забезпечення трудових та соціально-економічних прав працівників навчаль­них закладів і установ освіти, а також студентської молоді.

Недостатність фінансового забезпечення освітньої галузі в 2012 році загрожує неможливістю здійсни­ти виплату заробітної плати працівникам освіти на більшості територій України в листопаді – грудні поточного року, перешкоджає створенню умов для життєдіяльності освітніх закладів.

За оперативними даними організаційних ланок профспілки, в переважній більшості областей до­даткова потреба видатків на освіту в місцевих бю­джетах становить близько 5,4 млрд грн, з них на заробітну плату – 2,4 млрд грн. Потреба в додатко­вих коштах для фінансування вищих навчальних закладів, підпорядкованих Міністерству освіти і на­уки, молоді та спорту України, складає 711,3 млн грн. При цьому для забезпечення виплати заробіт­ної плати необхідно додатково 101,2 млн грн, сти­пендії – 109,1 млн грн, для оплати комунальних послуг – 369,4 млн грн.

Учасники пленуму наголошують на необхідності передбачення в проекті Закону України «Про Дер­жавний бюджет на 2013 рік» видатків на освіту в обсягах, що відповідають гарантіям ст. 61 Закону України «Про освіту», необхідних, зокрема, для ре­алізації положень Єдиної тарифної сітки з оплати праці працівників бюджетної сфери на основі базо­вого посадового окладу працівника першого та­рифного розряду на рівні не нижче мінімальної за­робітної плати та забезпечення державних гаран­тій відповідно до вимог ст. 57 цього закону, а та­кож підвищення престижу праці науково-педагогічних, наукових та працівників фізичної культури і спорту, органів управління освіти і науки.

Учасники V пленуму ЦК профспілки висловлюють глибоку надію, що при розгляді законопроекту про бюджет на 2013 рік позиція народних депутатів сприятиме забезпеченню видатками галузь освіти в законодавчо гарантованих обсягах, а також збіль­шенню фінансування в 2012 році для покриття по­треб навчальних закладів та установ освіти і науки, необхідних для своєчасної та повної виплати заро­бітної плати, стипендій, оплати комунальних по­слуг.

06.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання