« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Звернення Голови Федерації профспілок України до членів профспілок, органів державної влади та роботодавців щодо підтримки працюючих людей

Звернення Голови Федерації профспілок України  до членів профспілок, органів державної влади та роботодавців щодо підтримки працюючих людей

  Коронавірус COVID-19 – це потужний ви­клик щодо здат­ності Україн­ської держави, профспілок і роботодав­ців спільними зусиллями реагувати на загрозу, яка поширюється усім світом.

В умовах введення каран­тину та встановлення об­межувальних заходів з метою захисту здоров’я населення Федерація профспілок продовжує працювати, організовуючи свою роботу з ура­хуванням прийнятих рішень Уря­ду та рекомендацій Всесвітньої ор­ганізації охорони здоров’я щодо запобігання поширенню пандемії, спричиненої коронавірусом.

Верховною Радою України вже при­йнято нагальні рішення для зниження ризиків зараження великих груп насе­лення, вводяться податкові послаблен­ня для бізнесу на період карантину, щоб компенсувати його втрати, на чому і наполягали профспілки.

Але у цій непростій ситуації ФПУ, яка представляє понад 4 млн трудя­щих, більшою мірою занепокоєна до­лею працівників, особливо старшого віку та соціально вразливих груп насе­лення, які потребують додаткових за­ходів їх соціального захисту під час пандемії.

Очевидно, що на фоні падіння еконо­міки у 2020 році при карантинних обме­женнях люди стануть ще біднішими. Що важливо для людей найманої праці у такій ситуації – це зберегти своє здоров’я і заробіток як єдиний засіб для існування їх та членів їхніх сімей.

Тому ФПУ звертається до органів державної влади і роботодавців – вико­ристайте всі існуючі можливості, щоб:

l не допустити вивільнення пра­цівників з підприємств, які тимчасово призупинили/скоротили виробничу діяльність та надання послуг, відпо­відно до рішень Уряду, а також пору­шення гарантованих законодавством та колективними договорами прав працівників у разі виходу підприєм­ства у простій;

l кожен працівник, включаючи працюючих у неформальному секторі, тимчасових або субпідрядних праців­ників, не страждав від втрати заробіт­ної плати чи погіршення умов праці під час карантину;

l зберегти зв’язок працівника з ро­бочим місцем, перевести його на дис­танційну форму роботи зі збережен­ням заробітної плати, і особливо це стосується батьків, у яких є діти до­шкільного та шкільного віку;

l за бажанням працівника, він міг перейти на неповний робочий день або оформити оплачувану відпустку, за необхідності взяти лікарняний;

l профспілкові та трудові права були в центрі реагування на COVID, що має важливе значення для зниження ризику для безпеки і здоров’я на вироб­ництві;

l були запроваджені необхідні профілактичні й захисні заходи сані­тарного характеру на підприємствах і організаціях для захисту здоров’я пра­цівників на робочих місцях;

l медичний персонал відповідно до існуючих загроз у повному обсязі був забезпечений засобами індивідуально­го захисту, а всі законодавчо прийняті рішення щодо додаткової фінансової мотивації їхньої праці повинні невід­кладно виконуватися центральними органами виконавчої влади та органа­ми місцевого самоврядування.

Від того, наскільки ефективними бу­дуть профілактика і контроль поши­рення інфекцій, залежить безпека на робочих місцях. Уряд і роботодавці не­суть відповідальність за вжиття всіх необхідних профілактичних і захисних заходів і процедур. Профспілкові орга­нізації мають провести інформування працівників щодо їх зобов’язання до­тримуватися встановлених процедур безпеки і гігієни праці.

Обмеження роботи громадського транспорту є зрозумілим, але не підго­товленим, що викликає справедливі на­рікання багатьох людей. Тому в найко­ротші терміни профкомам слід налаго­дити взаємодію з роботодавцем щодо забезпечення ефективного і безпечного транспортування працівників від дому до робочого місця і з роботи додому.

Важливою стає оперативність у ро­боті Державної служби зайнятості щодо взяття на облік і виплати з пер­шого дня фінансової допомоги вивіль­неним працівникам, а також Фонду со­ціального страхування щодо своєчас­ної виплати лікарняних для придбан­ня вкрай необхідних медпрепаратів і проведення санітарних заходів.

Міжнародний досвід боротьби з ко­ронавірусом засвідчує, що результатив­ність карантинних заходів зростає за умови дотримання трудових прав робо­тодавцями і ефективного їх представ­ництва профспілками. Ризики для пра­цівників зростають, коли вони не мо­жуть колективно діяти для їхнього усу­нення, коли всі працівники контакту­ють з інфікованими людьми, не нада­ються відповідні засоби індивідуально­го захисту, коли не проводиться самоізоляція тих, хто має симптоми захво­рювання, а також коли влада і робото­давці не залучають профспілки для роз­робки заходів безпеки і гігієни праці на підприємствах і в організаціях, на регі­ональному та державному рівнях.

Ми повинні працювати над підви­щенням обізнаності членів профспі­лок, працівників щодо дотримання їх прав та обов’язків під час карантину, а також вимагати повної прозорості та своєчасного надання об’єктивної ін­формації щодо поширення інфекції від органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, керівництва підпри­ємств і організацій. Профспілкові ор­ганізації повинні взаємодіяти з відпо­відними органами охорони здоров’я в своїх населених пунктах.

Федерації профспілок значною мі­рою вдалося мобілізувати громадську думку і разом із соціальними партне­рами оперативно ініціювати законо­давчі зміни 17 березня та урядові рі­шення 18 березня, щоб у відповідь на пандемію люди були поставлені вище за прибуток. І надалі разом з робото­давцями і органами державної влади ми будемо працювати над запрова­дженням заходів пом’якшення нега­тивного впливу і забезпечення безпеки працівників, які перебувають на пере­дньому краї боротьби з коронавірусом. Давайте не будемо забувати, що під час нинішньої пандемії члени наших профспілок працюють і піклуються про всіх, ризикуючи своїм здоров’ям і безпекою, щоб стримати поширення вірусу і допомогти захворілим.

Будемо відвертими, при всіх наших зусиллях щодо реагування на корона­вірус стан економіки не дозволить без втрат пройти цей період. Необхідна підготовка національної програми ви­ходу з економічної кризи, подолання наслідків пандемії, подальшого розвитку країни.

Федерація профспілок зараз працює над пропозиціями щодо антикризових заходів з подолання економікою Укра­їни наслідків пандемії та посилення соціального захисту населення, що об­говорюються у трудових колективах членських організацій ФПУ. Вони роз­міщені на Офіційному веб-порталі ФПУ fpsu.org.ua.

Звертаємося до всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань з проханням здійснювати по­стійний моніторинг епідеміологічної, соціально-економічної ситуації, акуму­лювати зауваження та пропозиції від членів профспілок до антикризових за­ходів та надсилати до ФПУ за адресою: fpsu@fpsu.org.ua, а ті, що потребують вирішення на місцевому рівні, переда­вати органам місцевого самоврядуван­ня та державного управління.

З побажанням усім здоров’я

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ,

ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ


Глобальні профспілки й надалі надаватимуть необхідну допомогу українським колегам

10 березня голові Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захис­ту прав ветеранів Галині Третьяковій було на­правлено лист від керівників Європейської конфедерації профспілок – Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок, які у складі місії перебували 25–27 лютого у м. Києві.


Г енеральний секретар Європейської конфеде­рації профспілок Лука Вісентіні та заступник генерального секрета­ря Міжнародної конфедерації профспілок Оуен Тюдор висло­вили впевненість, що україн­ське законодавство про працю та профспілки буде повністю відповідати основоположним конвенціям та нормам законо­давства Євросоюзу, визначе­ним в Угоді про асоціацію Україна – ЄС. Вони запропону­вали подати проєкти зазначе­них законів до МОП для прове­дення всебічної експертизи пе­ред їх ухваленням Верховною Радою України.

Також у листі йшлося про те, що члени місії будуть допо­відати про результати своєї ро­боти в Україні керівним орга­нам МКП та ЄКП, національ­ним органам влади, МОП та ЄС. В арсеналі міжнародного та європейського профспілко­вого руху – задіяння відповід­них механізмів подання скарг МОП та ЄС на підтримку укра­їнських працівників та їх профспілок, якщо зазначені зобов’язання українською вла­дою не виконуватимуться.

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ АПАРАТУ ФПУ,

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

30.03.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання