« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

ТАЛАНТ І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ З ПАЛКИМ СЕРЦЕМ

ТАЛАНТ І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ З ПАЛКИМ СЕРЦЕМ

Тоді була весна. Саме цвіли вишні. Білим цвітом рясно вкривалися гі­лочки. На тлі блакитного неба, омитого нічним дощем, вирізняла­ся кожна брунька, кожна пелюст­ка. Той квітневий квітучий сад і досі перед очима Лариси Дейчук, нагадує їй весну 1997 року, коли була призначена завідувачем клу­бу с. Олешин Хмельницької об­ласті. Цьогоріч відсвяткувала 20-річний ювілей на цій посаді.

З а словами колишнього сільського го­лови Анатолія Главацького, який пра­цював на цій посаді 17 років поспіль, постійно підтримував та надавав до­помогу культармійцям села, Лариса Дейчук зробила чимало для розвитку культури. За­вдяки завідувачці клубу в селі постійно орга­нізовуються та успішно проводяться тема­тичні масові заходи, присвячені знаменним датам та подіям. Приміром, до Дня Перемоги в Другій світовій війні біля обеліска Слави організували мітинг та концертну програму «Ніхто не забутий. Ніщо не забуто». Вшанува­ли тих, хто із зброєю в руках захищав Вітчиз­ну, врятував людство від фашизму, забезпе­чив людям творчий, вільний розвиток. Такі заходи в селі проводяться щороку.

Тут створена і до сьогодні живе та пра­цює вокальна група «Любисток і калина». Цей аматорський колектив – один з кращих у регіоні. В якого голос дивовижної краси – сопрано із сріблястим чистим звуком. Очо­лює його сільчанка Наталія Кметь. У складі вокальної групи – завклубу Лариса Дейчук, завідувачка сільської бібліотеки Віра Мико­лайчук, її колега із сусіднього села Іванківці Тетяна Гаврилюк, жителі села Євгенія Семе­нюк, Наталія Стейчук, Ганна Антошина, Віра Вовк та ін.

Співачки не лише гарні зовні, вони, поза сумнівом, мають красу духовну, в них природно закладено почуття стилю, бездо­ганний смак у виборі музичних творів.

Такий дар – водночас і велика відпові­дальність. Вони багато виступають перед односельцями, в сільській школі, клубі й просто для друзів. Адже сільські аматори сцени мають чудові душевні якості – добро­ту, щирість, відкритість. Легко несуть свої таланти в народ, і самі дістають радість та задоволення, даруючи його вдячним слуха­чам. У їх репертуарі українські народні, па­тріотичні пісні, а також твори подільського композитора Михайла Люшні «Все минуло у весні», «Вечір вечоріє» та ін.

Жодне свято, звісно ж, і новорічно-різд­вяні, і державні, й інші релігійні, в Олеши­ні не відбувається без тріо «Мамина сороч­ка». В його складі родина Кметів: мати На­талія Михайлівна, син Максим та донька Христина. Їх виступи з великим задоволен­ням слухають односельці, говорить Лариса Василівна.

Активну участь у всіх заходах, що про­водяться у селі, беруть учні місцевої ЗОШ І–ІІ ст. Особливо до вподоби сільчанам ви­ступи учениці 4 класу Юлії Ништи, яка ви­конує фронтові та українські народні пісні. Її односельці називають «Подільське соло». Задоволена своїми вихованцями – юними аматорами директор Олешинської ЗОШ І–ІІ ст. Надія Володимирівна Мозолюк.

Декілька теплих слів хочеться сказати на адресу дитини війни Ганни Кеди, яка пише власні вірші, пісні й особисто бере участь у всіх тематичних масових заходах.

Добрими словами відгукується завіду­вач клубу й про ведучих дійств Анастасію Кононюк та Максима Кметя, про завіду­вачку бібліотеки Віру Миколайчук, з якою працюють пліч-о-пліч. А ще тут уже стало традицією вітати жителів села з ювілейни­ми датами. Приміром, цьогоріч привітали ветеранів війни – з 98-річчям Степана Ар­хиповича та 95-річчям Івана Піхурця.

За словами Лариси Дейчук, організова­но, весело, цікаво, як кажуть у народі, з до­брим словом і піснею аматори проводять різдвяну ходу з колядкою, святкування Іва­на Купала тощо.

А ще учасники художньої самодіяль­ності Олешина просили подякувати сіль­ському голові Віталію Осядлому, який пе­реймається їхніми проблемами.

Валерій МАРЦЕНЮК

Фото автора

 

В ГОСТЯХ У ПРОВІДНИХ МИСТЕЦЬКИХ КОЛЕКТИВІВ ЗАКАРПАТТЯ

Голова Закар­патської облпрофради Володимир Фленько та Ужгородський міський голо­ва Богдан Ан­дріїв побува­ли в обласно­му Будинку культури профспілок.

У профспілковому центрі культури займають­ся хореографічні колективи, добре знані не тільки в м. Ужгороді й області, а й за кордо­ном – зразкові дитячі ансамблі народного танцю «Веселка» і «Джерельця Карпат», заслужений самодіяльний ансамбль танцю «Юність Закарпаття». Свою майстерність відшліфовують на репетиціях близько 450 юних танцюристів, які неодноразово ви­борювали провідні місця на престижних фестивалях і конкурсах. Займається в профспілковому Будинку культури ще один відомий колектив – академічний камерний хор «Кантус».

Тож важливим завданням є створення належних умов для цих колективів. Як проводиться ця робота, цікавилися голова Закарпатської облпрофради Воло­димир Фленько та Ужгородський міський голова Бог­дан Андріїв. Вони ознайомилися з умовами для за­нять у Будинку культури, оглянули велику глядаць­ку залу, репетиційний танцювальний зал, вокальний клас, роздягальні.

Про діяльність хореографічних колективів та інших творчих об’єднань розповіла директор обласного Бу­динку культури профспілок Ганна Табакович, під­кресливши те, що профспілковий заклад культури виконує не тільки мистецьку, а й соціальну функцію.

Володимир Фленько та Богдан Андріїв побували на репетиції академічного камерного хору «Кантус», по­спілкувалися з його учасниками. Про досягнення і перспективи діяльності цього самобутнього профе­сійного колективу вели мову його директор Станіслав Сокач та художній керівник і диригент, народ­ний артист України Еміл Сокач.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв підтри­мав цю пропозицію профспілок, пообіцявши сприяти у налагодженні творчих замовлень для хореографіч­них колективів, впорядкуванні та проведенні благоустрою території довкола Будинку культури профспі­лок. Крім того, на розгляд сесії міської ради плануєть­ся винести клопотання обласної ради профспілок про встановлення пільг з орендної плати за землю, де роз­ташований профспілковий заклад культури.

Сергій БАРАНЧИКОВ,

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Фото автора

03.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання