« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ТРУДОВІ ПРАВА, ПЕРЕДБАЧЕНІ КОНСТИТУЦІЄЮ, МАЮТЬ ЗАЛИШАТИСЯ НЕДОТОРКАНИМИ

ТРУДОВІ ПРАВА, ПЕРЕДБАЧЕНІ КОНСТИТУЦІЄЮ, МАЮТЬ ЗАЛИШАТИСЯ НЕДОТОРКАНИМИ

Д елеговані учасника­ми мітингу біля бу­дівлі Уряду представники профспілок провели 7 жовтня пе­ремовини з першим заступни­ком Голови Верховної Ради України Русланом Стефанчу­ком щодо задоволення вимог Всеукраїнської акції протесту.

Голова СПО, Голова ФПУ Гри­горій Осовий передав вимоги учасників Всеукраїнської акції протесту тоді ще першому віце-спікеру Руслану Стефанчуку, прокоментував їх і вніс пропози­ції щодо низки законопроєктів. Ідеться, зокрема, про законопро­єкти № 5388 щодо дерегуляції трудових відносин, № 2743 щодо ефективності використання ко­штів соціального страхування, № 5371 щодо спрощення регулю­вання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємни­цтва та зменшення адміністра­тивного навантаження на під­приємницьку діяльність, а та­кож іще 21 токсичний законпро­єкт, що моніторять профспілки. Профспілковий лідер наголосив на важливості прийняття за участю експертів МОП нового Трудового кодексу, як цілісного документа, що захистить людей праці, і використання майданчи­ка НТСЕР для узгодження існу­ючих суперечностей між соці­альними партнерами. Інакше на країну очікує зростання невдо­волення трудящих і продовжен­ня вуличних акцій, зазначив він.

Серед іншого, було розглянуто питання доступних цін на україн­ський газ, тарифів на електроенергію та комунальні послуги; затвердження Держбюджету України на 2022 рік з безумовним дотриманням визначених закона­ми України розмірів грошових виплат і соціального захисту гро­мадян; виплати працівникам за­боргованої зарплати тощо.

В обговоренні також взяли участь перший заступник Голови СПО, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Феде­рації профспілок Рівненської об­ласті Микола Шершун, голова Всеукраїнської профспілки ви­робничників і підприємців Ната­лія Землянська, заступник голо­ви Профспілки працівників охо­рони здоров’я України Ірина Швець, голова Київської міської організації профспілки освітян Олександр Яцунь та ін.

Перше, на чому під час диску­сії наголосив заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, це те, що трудові права, передбачені Конституці­єю, мають залишатися недотор­каними. Європейська модель со­ціального діалогу між владою, профспілками та роботодавця­ми має бути визначальною під час підготовки та реалізації пе­ретворень у соціально - економіч­ній та трудовій сферах, і він го­товий сприяти підключенню парламентських інститутів до тісної взаємодії в форматі три­кутника «уряд – профспілки – ор­ганізації роботодавців», а також всебічно сприяти її інтенсифіка­ції та підвищенню ефективності.

Щодо підготовки єдиного ко­дифікованого акта у сфері регу­лювання трудових відносин, перший віце - спікер зазначив, що він є автором законопроєкту щодо дерадянізації українсько­го законодавства, яким пропону­ється прибрати із законодавства України застарілі акти радян­ського періоду, які засмічують вітчизняне законодавче поле. Реалізація законопроєкту, зокре­ма, передбачає обов’язок Кабіне­ту Міністрів України в установ­лені строки розробити та внести на розгляд парламенту нову ре­дакцію Трудового кодексу.

Що ж до порядку подальшого розгляду у Верховній Раді зако­нопроєктів, які стосуються соці­ально - економічних та трудових прав працівників, то, на думку Руслана Стефанчука, до складу робочих груп з їх доопрацюван­ня мають обов’язково бути вклю­чені представники сторін соці­ального діалогу, зокрема проф­спілки.

Висловлені профспілками ризики для збереження чинного рівня захисту соціально-еконо­мічних прав працівників та їх представників від ухвалення у запропонованій редакції пере­ліку зареєстрованих у парла­менті законопроєктів, що ви­пливають з переданого пред­ставниками профспілок аналі­зу, будуть ретельно вивчені Рус­ланом Стефанчуком. За резуль­татами цієї роботи, протягом найближчих декількох тижнів відбудуться відповідні консуль­тації з керівництвом профільно­го блоку Уряду, відповідальним комітетом Верховної Ради, ке­рівництвом депутатських фрак­цій та груп з метою пошуку спільних рішень щодо порядку їх подальшого розгляду парла­ментом та недопущення пору­шення міжнародних зобов’язань і конституційних гарантій. Окрім цього, протягом най­ближчого місяця за ініціативою керівництва Верховної Ради та участю сторін соціального діа­логу й інших зацікавлених сто­рін буде проведено спільне засі­дання з метою формування кон­солідованих компромісних рі­шень щодо подальших шляхів реформування законодавства, яким регулюються соціально-економічні та трудові права працівників, а також порядок розгляду зареєстрованих зако­нопроєктів з цих питань.


ПРЕС - ЦЕНТР ФПУ

 

ПОТРІБНО ЗУПИНИТИ РОЗГЛЯД ЗАКОНОПРОЄКТІВ,

ЯКІ ГРУБО ПОРУШУЮТЬ ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ І ПРОФСПІЛОК

Г рупа переговірників, делегована учасника­ми Всеукраїнської по­переджувальної акції протесту на мітингу біля будівлі Уряду 7 жовтня, яка репрезентувала всі націо­нальні профцентри, об’єднані Спільним представницьким органом профспілок, всеукра­їнські профспілки і територі­альні профоб’єднання, орга­нізації профспілок окремих підприємств, провела пере­мовини в Уряді.

Урядову сторону представля­ли Прем’єр - міністр України Де­нис Шмигаль, перший віце-прем’єр міністр – міністр еконо­міки України Олексій Любчен­ко, міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

У перемовинах взяли участь представники інших централь­них органів виконавчої влади. Зважаючи на те, що вимоги учасників Всеукраїнської акції протесту стосувалися також біз­несу, на зустрічі були присутні голова Національної тристорон­ньої соціально-економічної ради, президент УСПП Анатолій Кінах, голова СПО об’єднання організацій роботодавців Дми­тро Олійник і представники ін­ших організацій роботодавців.

Під час зустрічі представники учасників акції передали затвер­джені на мітингу консолідовані вимоги та звернення окремих трудових колективів очільнику Уряду. Учасники зустрічі ді­йшли згоди, що законопроєкти з питань трудових відносин, які стосуються безпосередньо прав працівників, мають розробляти­ся за участю всіх трьох сторін со­ціального діалогу до внесення на розгляд у парламент. Не менш важливо, що сторони підтверди­ли, що під час підготовки таких нормативно-правових актів бу­дуть враховуватися обов’язкові міжнародні трудові норми, зо­крема конвенції та рекомендації МОП, директиви ЄС із соціально-трудових відносин, інші міжна­родні акти, до яких приєдналася Україна, а також положення Конституції України.

Переговірники висунули ви­могу стороні влади зупинити розгляд законопроєктів, які за висновками міжнародних між­урядових організацій, міжна­родних профспілкових об’єднань, експертів, грубо порушу­ють трудові права працівників і профспілок. Було запропонова­но почати обговорення і пошуки взаємоприйнятних рішень на майданчику НТСЕР.

Прем’єр - міністр України Де­нис Шмигаль погодився, що іс­нує низка економічних викли­ків, які значно впливають як на роботодавців, так і на колективи, та поділився власним баченням можливої реалізації профспілко­вих вимог. «Наше завдання – зна­йти спільні рішення щодо цих питань», – зазначив Глава Уряду.

З метою подальшого опрацю­вання та підготовки доручень і необхідних рішень сторони до­мовилися про створення відпо­відних робочих груп. За пропо­зицією президії НТСЕР, про яку поінформував Анатолій Кінах, буде також розглянуто питання щодо створення фахової групи для опрацювання законопроєк­тів з реформування трудових відносин без звуження трудо­вих прав.

ПРЕС - ЦЕНТР ФПУ

 

«ПОВЕРНІТЬ НАШІ ГРОШІ!»

Так скандували під стінами Міністерства юс­тиції України, звертаючись до його очільника Дениса Малюськи, представники Атомпроф­спілки України, які вийшли на акцію протесту в зв’язку з блокуванням фінансово-господар­ської діяльності стратегічного державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» Держав­ною виконавчою службою України.

На інформаційних порталах Атомпрофспілки було оприлюднено відповідне звернення, адже арешт рахунків «Енергоатома» ставить під ре­альну загрозу забезпечення необхідних заходів з безпечної експлуатації атомних енергоблоків вітчизняних АЕС, закупівлю свіжого ядерного па­лива, виплату зарплати працівникам, виконання соціальних зобов’язань, сплату податків тощо.

Представники всіх атомних електростанцій та Східного гірничо - збагачувального комбінату, інших підприємств та установ, що перебува­ють у сфері впливу Атомпрофспілки, упродовж кількох годин закликали чиновників дослуха­тися до працівників, які чесно виконують свою роботу і вимагають за неї своєчасну оплату.

ПРЕС-СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

29.10.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання