« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «НАША АКТИВНІСТЬ І ОБІЗНАНІСТЬ МАЮТЬ БУТИ СТОВІДСОТКОВИМИ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «НАША АКТИВНІСТЬ І ОБІЗНАНІСТЬ МАЮТЬ БУТИ СТОВІДСОТКОВИМИ»

  К лючові тези виступу Голови ФПУ Григорія Осового на нараді з ке­рівниками всеукраїнських галу­зевих профспілок і територіаль­них профоб’єднань 19 жовтня.

«Як відомо, результатом реагування на ви­моги учасників Всеукраїнської акції протесту став протокол зустрічі з Прем’єр - міністром із визначенням конкретних завдань і виконав­ців, який СПО об’єднань профспілок отримав для подальшої роботи у форматі тристорон­нього соціального діалогу на майданчику На­ціональної тристоронньої ради та з виконав­цями від Уряду.

Насамперед, з метою спільного вирішення питань, порушених у вимогах профспілок під час протесту, Главою Уряду дано доручення низці міністерств обговорити їх у комітетах Національної тристоронньої соціально - еконо­мічної ради й інформувати Кабмін про прове­дену роботу. Тобто, майданчиком для обгово­рення основних питань, що торкаються трьох сторін соціального діалогу, віднаходження компромісної пропозиції та підготовки про­єктів відповідних рішень визначено НТСЕР. За підсумками розгляду вони можуть бути де­леговані до Кабміну та парламенту, або при­йняті в рамках внесення змін до чинної Гене­ральної угоди чи при підготовці нової угоди на відповідний період.

Щодо проєкту держбюджету, міністерству фінансів та іншим міністерствам дано дору­чення під час його доопрацювання до другого читання провести додаткові консультації з представниками профспілок. Отже, якщо про­єкт держбюджету на 2022 рік буде прийнято за основу, розпочнеться його підготовка до друго­го читання з урахуванням пропозицій і висно­вків комітетів Верховної Ради України, тоді буде визначено час, коли ми проведемо двосто­ронню зустріч з урядовцями щодо цього зако­нопроєкту. Можливо, за участю представників парламенту. На цьому ми будемо наполягати.

Що стосується питань цінової політики ви­робничої сфери діяльності, цін на газ та енер­горесурси, окремі доручення дано профіль­ним міністерствам.

Щодо боргів із зарплати дано доручення Мінекономіки прискорити внесення на роз­гляд Кабміну законопроєкту про посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати. Ро­боча група вже провела засідання щодо цього законопроєкту, тож наразі триває другий етап роботи над ним. Його виділено окремо, як реагування на вимоги учасників акції. Крім того, центральні органи виконавчої вла­ди і державні компанії мають все зробити, щоб до 31 грудня 2021 року законопроєкт було погоджено.

По окремих питаннях вимог, що стосува­лися зарплати освітян та медиків, працівни­ків вугледобувних підприємств, стипендіаль­ного фонду, виділено окремі пункти для реа­лізації, і вони деталізовані вже за підписом першого віце - прем’єр - міністра, міністра еко­номіки України Олексія Любченка як дору­чення для доопрацювання питань, що зазна­чені у вимогах профспілок медиків, освітян, вугільників, хіміків, таксистів, автомобіліс­тів, працівників лісового господарства, по­стійної комісії Ради ФПУ з питань гендерної рівності, профкомів окремих підприємств, у Заяві Запорізької облпрофради з питань рин­ку праці, які ми передавали як доповнення до спільних консолідованих вимог. І звернення спортивного товариства «Україна» щодо фі­нансування відповідних програм, зокрема місцевими органами влади програми «Здоро­ва нація». Цей лист долучено до окремих звер­нень і заяв, і було доручення надати відповідь як авторам звернення, так і Спільному пред­ставницькому органу профспілок.

Голова СПО провів нараду з керівниками національних репрезентативних профоб’єднань, і ми визначилися щодо механізму нашої спільної участі в роботі на майданчику Наці­ональної тристоронньої соціально-економіч­ної ради. У нас 20 представників від сторони профспілок, які рівно представлені і беруть участь у чотирьох комітетах НТСЕР. Голові Нацради Анатолію Кінаху ми запропонували внести до проєкту порядку денного засідань комітетів, окрім питань про пріоритети діяль­ності Нацради, підвищення її ефективності та впливу на вирішення економічних і соціаль­них питань, розгляд відповідних вимог проф­спілок. І голова Нацради дав доручення Секре­таріату включити їх до розгляду. Члени Нацради вже отримали графіки проведення засі­дань відповідних комітетів.

Отже, на даному етапі переговорною ко­мандою профспілок з урядовцями і представ­никами роботодавців є профспілкова сторона НТСЕР. Від того, наскільки ми зможемо в ко­мітетах, як представники профспілок, перекон­ливо доводити свою позицію щодо забезпечен­ня належного реагування на вимоги учасників всеукраїнської акції протесту, залежить і ре­зультат, який ми отримаємо. Тому наша актив­ність та обізнаність мають бути стовідсоткови­ми. А рішення комітетів стане підосновою, щоб на наступному етапі президія НТСЕР їх систематизувала і звернулась до Уряду, парла­менту та інших органів виконавчої влади щодо способу вирішення порушених питань.

Що стосується взаємодії з Верховною Ра­дою України, відбулась зустріч з першим на той час заступником Голови ВРУ, нині Голо­вою ВРУ Русланом Стефанчуком. Зафіксува­ли за результатами зустрічі те, що він підтвер­див, що прописані в Конституції діючі пенсій­ні гарантії стосовно забезпечення прав пра­цівників мають бути обов’язково враховані в процесі підготовки будь - яких законодавчих ініціатив. Європейська модель соціального діалогу між владою, роботодавцями і проф­спілками визнається як така, що має бути імп­лементованою в процесі роботи ВРУ.

Також було зазначено, що Трудовий ко­декс потрібен. Посилання зроблено на законо­проєкт, підготовлений Русланом Стефанчу­ком і групою депутатів, щодо дерадянізації і внесення змін до деяких законодавчих актів, де прописано завдання Уряду підготувати проєкт Трудового кодексу протягом року піс­ля прийняття законодавчого акта в першому читанні.

Голова СПО зазначив, що й на перемови­нах у Кабміні готовність роботи над ним була підтверджена в рамках тристоронньої робочої групи під егідою НТСЕР.

Щодо подальших кроків, щоб активізува­ти роботу на майданчику ВРУ, Голова СПО за згодою керівників профоб’єднань 12 жовтня надіслав листа Голові парламенту, в якому за­значив, що СПО об’єднань профспілок уже розпочав підготовку до запланованих під час зустрічі 7 жовтня консультацій з керівни­цтвом парламентських фракцій і груп та про­фільних комітетів, а також представниками уряду і роботодавців з метою напрацювання підходів до подальшого реформування систе­ми законодавчих трудових і соціально - еконо­мічних відносин.

Під час зустрічі Руслан Стефанчук запев­нив, що протягом 2–3 тижнів пропозиції проф­спілок буде розглянуто, й відбудеться пред­метна зустріч на майданчику ВРУ.

Як позитив слід зазначити, що в порядку денному сесії Верховної Ради цього тижня за­конопроєктів з питань трудових відносин, які було попередньо внесено, наразі немає. Це було нашою вимогою, щоб ВРУ призупинила розгляд цих законопроєктів для того, щоб про­вести їх системний аналіз і знайти розумне рішення в ситуації, яка склалася. Сподіває­мось, що це відповідна реакція на нашу вимо­гу, і до нас дослухалися. Разом з тим, будемо здійснювати постійний моніторинг порядку денного засідань ВРУ і рішень Погоджуваль­ної ради, щоб своєчасно реагувати.

Уряд зреагував предметно на нашу вимогу – не тиснути на фонди соцстрахування. У пар­ламенті є п’ять законопроєктів із цих питань. Наразі підготовлено законопроєкт щодо вне­сення змін до законодавства з питань соцстра­хування, в якому є позитивний момент щодо збереження паритетності управління фонду соцстрахування. Дещо змінено підходи до рів­ня соцзахисту наших застрахованих осіб сто­совно лікарняних. Передбачалося шкалу зміс­тити, й відсотки сплати по лікарняних та без­робіттю дещо зменшити. Це також на даному етапі в законопроєкті відсутнє. Водночас усе ще залишається відкритим питання залучен­ня коштів соцстраху до держбюджету. І по майну фондів соцстрахування: якщо у фонді від безробіття все, що збудовано чи придбано ним, є державною власністю, то у фонді соц­страхування це вважалося власністю цього фонду як органу самоврядування. У цьому ж законопроєкті прописано, що це майно є дер­жавною власністю. Тому, колеги, очікуємо на реакцію парламенту.

Проте, ми не маємо права заспокоюватися, тому що це лише перші організаційні кроки реагування на вимоги. А людям потрібен кон­кретний результат щодо кожної вимоги. Тому нам потрібно підтримувати високий рівень мобілізаційної готовності до дій у трудових колективах, профспілкових організаціях. Вес­ти постійний діалог з людьми, роз’яснювати цілі, інформувати про хід реалізації владою наших вимог».

 

ДІЇ ПРОФСПІЛОК ПІСЛЯ АКЦІЇ ПРОТЕСТУ

У Будинку профспілок 19 жовтня відбулась нарада керівників всеукраїнських га­лузевих профспі­лок і територіаль­них профоб’єднань.

Голова ФПУ Гри­горій Осовий поін­формував учасників наради про подаль­ші дії Федерації профспілок України та її членських орга­нізацій щодо забез­печення виконання вимог учасників Всеукраїнської по­переджувальної ак­ції протесту проф­спілок 7 жовтня в м. Києві. Зокрема, реалізації домовле­ностей, досягнутих профспілковою де­легацією під час пе­ремовин з керівни­цтвом Уряду та Вер­ховної Ради Украї­ни, щодо задоволен­ня вимог учасників акції протесту.

Григорій Осовий підкреслив, що за підсумками зустрічі представників проф­спілок у Кабінеті Міністрів України Прем’єр - міністр Де­нис Шмигаль дав низку доручень ке­рівникам мініс­терств та відомств. А також зазначив, що обговорення профспілкових ви­мог та пропозицій для напрацювання спільної позиції усіх трьох сторін со­ціального діалогу планується прово­дити у комітетах НТСЕР.

Під час наради за­ступники Голови ФПУ Володимир Са­єнко, Олександр Шу­бін, Євген Драп’ятий, керівники всеукраїнських проф­спілок та територі­альних профоб’єднань внесли пропозиції щодо по­дальшого відстою­вання вимог учасни­ків акції протесту.

ПРЕС - ЦЕНТР ФП

29.10.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання